Skitne soldater som krumbøyd beveger seg gjennom et bekmørkt rør. Bilder og videoer florerer på russiske sosiale medier.
De skal vise opptakten til lørdagens bakholdsangrep på ukrainske soldater i Sudzja. Byen ligger vest i den russiske Kursk-regionen, ved grensen til Ukraina, men er under ukrainsk kontroll.
Operasjonen er bekreftet av russiske og ukrainske kilder.
– I Kursk-regionen flyttet fiendens sabotasje- og angrepsstyrker seg langs en del av gassrørledningen for å få et fotfeste utenfor byen Sudzja, skrev den ukrainske generalstaben på Telegram.
Den røde linjen viser den transsibirske gassrørledningen, som passerer gjennom Russland og Ukraina. Rørledningen ble bygget under Sovjet-tiden for å transportere gass til europeiske land.
– Imponerende krigslist
Hva som skjedde videre er noe uklart. Russiske militærbloggere hevder at store kamper pågår ved Sudzja, som er en viktig base for ukrainerne i Kursk. Ukrainerne hevder på sin side at angrepet i stor grad ble slått tilbake.
Nyhetsbyrået Reuters påpeker at det er vanskelig å verifisere hendelsene. Journalister har ikke tilgang til området.
Klippet viser russiske soldater som sitter inne i et rør og røyker, men NRK kan ikke fastslå når og hvor opptaket ble gjort. Videoen er delt på prorussiske Telegram-kontoer.
TELEGRAM/ZA_FROHTMen ved å bevege seg gjennom rørledningen har Russerne uansett brukt en uvanlig taktikk.
– Det er ukjent for meg at dette har vært gjort tidligere, sier Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, til NRK.
Han forteller at det så langt i storkrigen er det ukrainerne som har vært mest oppfinnsomme. I 2022 gjenerobret de for eksempel store territorier i Ukraina som var okkupert av russerne. I fjor sommer invaderte de overraskende Kursk-fylke i Russland.
– Men nå har russerne også vist imponerende krigslist de også, sier Røseth.
Dronevideoen, som den ukrainske generalstaben har delt den 8. mars, viser angivelig russiske soldater som prøver å komme seg gjennom gassrørledningen i Kursk-regionen. NRK har geolokalisert videoen, men kan ikke fastslå når den ble filmet eller hvem som blir skutt i videoen.
Men selv om Røseth ikke kjenner til tidligere eksempler på styrkeforflytninger gjennom rørledninger, så er ikke idéen helt ny.
Diameter på 1,4 meter
Ifølge Reuters har de russiske styrkene krøpet gjennom Den transsibirske gassrørledningen, også kjent som Urengoj-Pomary-Uzjhorod-rørledningen, som går via Sudzja.
Dette er en av Russlands største rørledning, med en diameter på 1,4 meter. Den strekker seg helt fra Vest-Sibir til Europa, via Ukraina.
Roman Alekhin er en prorussisk krigsblogger som deltok i operasjonen i rørledningen. Han delte dette bildet på sine sosiale medier.
Foto: TELEGRAMI 1987 var den også en viktig del av handlingen i James Bond-filmen «I skuddlinjen». I filmen brukes rørledningen for å smugle en KGB-avhopper til Vesten.
Til tross for storkrigen har Russland siden 2022 fortsatt å sende gass til Europa gjennom rørledningen. Men ved nyttår var det slutt. Ukraina ville ikke fornye transittavtalene som gjorde det mulig.
De russiske soldatene utnyttet altså gasstansen for å gjennomføre i angrepet.
Bildet skal vise at russiske soldater beveger seg i en gassrørledning i Kursk-regionen i Russland som er okkupert av Ukraina. Bildet er delt av russiske militærbloggere på sosiale medier.
Foto: TELEGRAMDette er heller ikke første gang russerne krabber gjennom rør for å overraske fienden. For rundt et år siden erobret russerne byen Avdiivka i Øst-Ukraina. Da gjennomførte russerne et vellykket bakholdsangrep etter å ha tatt seg gjennom kloakken.
Kan tape forhandlingskort
Helgens angrep skjer samtidig som Russland skal være i gang med en større offensiv i Kursk.
I sommer tok ukrainerne kontroll over rundt 1500 kvadratkilometer territorium i den russiske region. Målet var å få et nytt forhandlingskort og å trekke russiske styrker vekk fra fronten i Ukraina.
Men nå skal ukrainerne være på bakfoten.
– Situasjonen for ukrainerne i Kursk er svært dårlig, sier Pasi Paroinen til Reuters. Paroinen er militæranalytiker ved finske Black Bird Group, som blant annet spesialiserer seg på analyser av Ukraina-krigen.
– Det er ikke lenge før ukrainske styrker blir omringet, eller tvunget til å trekke seg tilbake, sier Paroinen.
Bildet tatt 16. august 2024 under et mediebesøk, viser en skadet Lenin-statue i ukrainsk-kontrollerte Sudzja, Kursk.
Foto: AFPTom Røseth ved Forsvarets høgskole er enig i at det kan virke som om de ukrainske styrkene i Kursk risikerer å bli splittet i to, og at det kan føre til utfordringer når det gjelder forsyninger og logistikk.
Men han ser ikke at det er åpenbart at de vil bli omringet.
Tom Røseth ved Forsvarets høgskole
Foto: Frode FjerdingstadRøseth er likevel enig i at russerne gjør fremgang i Kursk:
– Ukrainsk side sliter mer enn tidligere. Men de har fortsatt kontroll over betydelige områder.
Etterretningsstans
Tidligere denne uka frøs USAs president Donald Trump våpenleveranser og etterretningshjelpen til Ukraina. Flere medier skriver at russernes fremgang i Kursk skjer etter dette.
Eksperter mener at etterretningsstansen særlig gjelder informasjon om aktivitetene til de russiske styrkene og målutvelgelse.
USAs spesialutsending Keith Kellogg sa at formålet er å presse ukrainerne til forhandlingsbordet. Nye runder med forhandlinger skal foregå i Saudi-Arabia denne uken.
– Det virker som om det blinder ukrainerne en god del, sier Røseth om etterretningsstansen.
– Og det er klart at akkurat informasjonen om russiske styrker i Russland kan være noe som amerikanerne har stengt av. For å hindre angrep mot russiske mål i Russland.
Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:
Publisert 09.03.2025, kl. 15.13 Oppdatert 09.03.2025, kl. 15.14