Ruter i ferskt brev: Varsler om risiko ved egne Kina-busser

1 month ago 26



Ruter advarer om sine egne, kinesiske elbusser. Det skjer etter at Aftenposten har skrevet om de nyinnkjøpte bussene.

Oslo har bestilt 76 nye elbusser fra Kina fra leverandøren Yutong. Bildet viser en av selskapets produksjonslinjer i Zhengzhou. Foto: Li Xin / XINHUA

Publisert: 21.03.2025 10:33

Kortversjonen

«Varsel om økonomisk aktivitet med utenlandske aktører som kan utgjøre en risiko for at nasjonale sikkerhetsinteresser kan bli truet».

Slik lyder tittelen varselet som nylig ble sendt fra Ruter til Samferdselsdepartementet. Brevet er unntatt offentlighet, men handler om de 76 elbussene som er på vei fra Kina til Oslo.

Aftenposten har skrevet en rekke saker om Oslos Kina-busser. De 76 nye elbussene var egentlig bestilt fra en europeisk leverandør, men leverandøren klarte ikke å levere. Dermed ble kinesiske YutongYutongEn av verdens største leverandører av elbusser. valgt som leverandør.

Det til tross for at PST lenge har advart om Kina. Busser er en del av byens evakueringsplan. Det bekymrer eksperter, som mener Kina kan stanse bussene med en av/på-knapp.

«På den bakgrunn, kan vi ikke avvise en ikke ubetydelig risiko, da vi ikke sitter med helhetsbildet når det gjelder anskaffelser av busser fra Kina», skriver Ruter i brevet.

Ruter: Har ikke hjemmel til å bryte kontrakten

Det er bussoperatørene som bestiller busser på oppdrag for Ruter. Operatørene følger Samferdselsdepartementets retningslinjer for slike kjøp.

Bussene fra Yutong ble bestilt i fjor høst. Likevel varslet Ruter først departementet etter at Aftenposten har omtalt Kina-bussene i flere saker.

Vi har spurt Ruter hvorfor de ikke varslet departementet tidligere.

– Vi har fulgt gjeldende retningslinjer, og varslet Samferdselsdepartementet i henhold til disse. Det står ikke noe i retningslinjene om når varselet skal sendes, sier Elisabeth Skarsbø Moen.

Hun er direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Ruter. Oslo kommune har tidligere etterlyst tydeligere retningslinjer fra staten.

Advarte mot kinesiske hackere

I Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSM) trusselvurdering for 2025 står det at USA i fjor varslet om at kinesiske hackere hadde kommet seg inn i «datasystemene til kritisk infrastruktur». Det var alt fra strømsystemer til transport og vannforsyning.

USAs myndigheter varslet om at hackingen var en forberedelse til et angrep «på et senere tidspunkt, for eksempel i tilfelle konflikt med USA».

Montering av busser i Yutongs fabrikk i Zhengzhou i juli 2024. Foto: Li Xin, XINHUA

Aftenposten har spurt Ruter om de foreta seg noe når det gjelder de 76 Kina-bussene som er på vei til Oslo. For eksempel om det kan bli aktuelt å avslutte kontrakten.

– Disse bussene ble bestilt innenfor gjeldende lovverk og retningslinjer. Skal denne kontrakten heves, er det i så fall Samferdselsdepartementet som må gripe inn. Vi kan ikke se at vi har noen hjemler for å bryte denne lovlig inngåtte kontrakten, avslutter Skarsbø Moen.

Kina: – Vi bidrar positivt til Norges grønne skifte

Den kinesiske bussprodusenten Yutong sier selv at data fra bussene lagres i en server i Frankfurt. Det skjer i tråd med EUs datalover, ifølge selskapet.

Den kinesiske ambassaden i Oslo mener på sin side at norske sikkerhetsmyndigheter skaper falske narrativer om Kina. Ambassaden mener sikkerhetsmyndighetene sprer «grunnløse konspirasjonsteorier».

Ambassaden understreker at kinesiske elbusser er kjent for sin pålitelighet og avanserte teknologi.

– De bidrar positivt til Norges grønne skifte, sier ambassaden til Aftenposten.

Read Entire Article