Sju ungdommer døde – tiltak ikke på plass

1 month ago 48



Sju ungdommer som bodde på barnevernsinstitusjoner har dødd de siste to årene. Regjeringen har ennå ikke innfridd løftene om nye helsetiltak for å redde liv.

 Mathias Moen / TV 2
GA LØFTER: Tidligere helse- og omsorgsministrene Ingvild Kjerkol og nåværende statsråd Jan Christian Vestre har varslet tiltak for å bedre situasjonen for barn og unge på barnevernsinstitusjonene. Foto: Mathias Moen / TV 2

Publisert 08.03.2025 21:53

Dette viser en undersøkelse TV 2 har gjort. 

De 19 aktuelle helseforetakene i Norge har svart på spørsmål opp mot løfter om tiltak fra tidligere helseminister Ingvill Kjerkol og etterfølgeren Jan Christian Vestre for å bedre helsehjelpen til de utsatte barna.

 Privat
SVIKTET: Nå er det over to år siden Mille Andrea (16, t.v.) og Mina Alexandra Hjalmarsen (16) døde. Statsforvalteren konkluderte med at jentene, som led av spiseforstyrrelser, ikke fikk forsvarlig helsehjelp i psykiatrien. Foto: Privat

Svarene avdekker at viktige tiltak fortsatt ikke er på plass i Helse-Norge:

Løftene om opprettelse av egne psykiatriteam, som kan reise ut til samtlige barnevernsinstitusjoner, er ikke innfridd.  

Den bebudede satsingen på flere heldøgnsplasser i barne- og ungdomspsykiatrien går tregt.

Tre barne- og ungdomspsykiatriske klinikker i Norge er fortsatt helgestengt.  

Det er også på det rene at løftene om å overføre rusbehandling av unge fra barnevernet til helsevesenet fortsatt er under utredning.

Helseminister Jan Christian Vestre har valgt å ikke svare på spørsmål fra TV 2 om undersøkelsen. Dette har han overlatt til statssekretær Ellen Rønning-Arnesen.  

Hun svarer ikke på enkeltspørsmål, men har sendt samle-svar som vi gjengir nederst i artikkelen.

– Jeg kan forsikre om at vi deler utålmodigheten og har det siste året jobbet med å forsterke tilbudet om helsehjelp til barna og ungdommene. Samtidig er det helt nødvendig å bruke den tiden som trengs for å få på plass endringer som kan stå seg over tid, skriver hun.

Stene-utvalget viste veg

Det har nå gått et år og og fire måneder siden  Barnevernsinstitusjonsutvalget la fram en liste med 50 forslag for sikre forsvarlig hjelp til utsatte barn og unge.

En del av forslagene gjaldt viktige tiltak for å gi barna bedre helsehjelp.

– Og de tiltakene skal jeg sørge for at blir gjennomført, sa Jan Christian Vestre til NRK 13. mai i fjor.

Da hadde det gått et halvt år siden utvalgslederen Erik Stene slo alarm.

 Olav T. Hustad Wold / TV 2
Her legger Erik Stene fram rapporten om situasjonen for for barn og unge ved barnevernsinstitusjonene. Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2

– Hva er konsekvensen hvis regjeringen ikke handler raskt nå? spurte TV 2 ham den gangen.

– Da frykter jeg vi står med nye rapporter om dødsfall på barnevernsinstitusjoner fordi vi ikke har maktet å gi dem hjelpen når de trenger det, svarte han.

Erik Stene fikk rett. Flere ungdommer har dødd etter at han la fram rapporten.

Livsviktig tiltak ikke på plass

Et sentralt forslag fra Stene-utvalget var at alle barnevernsinstitusjoner i Norge skal være tilknyttet egne helseteam. Disse skal kunne reise ut og hjelpe barn og unge med psykiske lidelser der de er, til enhver tid. 

Helseminister Ingvill Kjerkhol ga helseforetakene i Norge beskjed om å planlegge slike løsninger for et år siden.

Siden har Jan Christian Vestre også lovet handling.

– Helseforetakene har alt fått beskjed om å få på plass helseteam, påpekte han overfor NRK 13. mai i fjor.

Men TV 2s undersøkelse viser at det livsviktige tiltaket flere steder ikke er innført og at det er uklart når det skjer.

Fire jenter og en gutt døde i tilknytning til barnevernet

De fleste av de 19 helseforetakene oppgir at de ikke har budsjettert med ekstra penger til ambulante helseteam dette året. 

De viser til at oppdraget fra regjeringen kun var å planlegge for at alle barnevernsinstitusjoner skal tilknyttes faste team, og at det ikke ble gitt ekstrabevilgninger til tiltaket.

Utreder fortsatt

Derfor utreder og planlegger fortsatt sju av helseforetakene hvordan de skal løse dette innfor eksisterende rammer, viser svarene til TV 2.

Tre av disse skriver tydelig at de vil innføre ordningen i år. 

Flere opplyser at de har enkelte tilbud hvor de hjelper ungdommene der de er, allerede.

Slik svarer Helseforetakene om helseteam

Helse Bergen

Er det i budsjettet for 2025 avsatt midler til ambulante helseteam i psykiatrien - som skal være tilknyttet samtlige barnevernsinstitusjoner i deres område?

Klinikk psykisk helsevern for barn og unge (PBU) har allerede etablert flere ambulante team for ulike pasientgrupper. Vi har ikke mottatt ekstra bevilgninger for å opprette ambulante helseteam til barnevernsinstitusjoner. Kravet i 2024 var å utrede hvordan dette kunne opprettes innen eksisterende rammer. PBU har imidlertid ferdigstilt en arbeidsgruppe som har kommet med ulike forslag som vi nå skal ta stilling til.

Når blir slike ambulante ordninger iverksatt og hvordan organiseres dette hos dere?

Det er ennå ikke kommet oppdrag fra Helse Vest om å iverksette slike team (kun å utrede). PBU tar stilling til rapporten arbeidsgruppen har lagt frem og vil forholde oss til oppdrag fra Helse Vest fremover.

Helse Nord Trøndelag (HNT)

BUP HNT har ikke organisert et eget spesialhelsetjenesteteam tilknyttet den enkelte barnevernsinstitusjon. BUP etablerer utredning- og behandlingsteam med nødvendig kompetanse når en ungdom som bor på barnevernsinstitusjon henvises til BUP. Helsetjenesten ytes ambulant når det er behov for det (behandlere reiser ut til pasient/familien. BUP har etablert to barnevernsansvarlige behandlere. Arbeidet med å etablere samarbeidsavtale med barnevernsinstitusjonene er i gang.

Universitetssykehuset Nord Norge (UNN)

Er det i budsjettet for 2025 avsatt midler til ambulante helseteam i psykiatrien - som skal være tilknyttet samtlige barnevernsinstitusjoner i deres område?

Nei. Oppdraget fra Helse Nord innebærer at slike team skal etableres innen eksisterende ressurser. Totalt i UNNs opptaksområde inkluderes 49 statlige og private barnevernsplasser i institusjoner, hvorav 17 i Tromsø og 32 i mindre kommuner som Harstad, Kvæfjord, Lavangen, Senja og Målselv.

Når blir slike ambulante ordninger iverksatt og hvordan organiseres dette hos dere?

Det ambulante teamet FACT Ung er allerede i prosjektperiode i samarbeid mellom BUP Tromsø og Tromsø kommune og håndterer noe av dette behovet. For øvrige områder har det vært dialog med BUFETAT og andre foretak i Helse Nord om bærekraftige modeller. Det gjenstår å finne gjennomførbare modeller for slike team uten at det medfører store endringer i den underliggende driften av poliklinikkene.

Oslo Universitetsykehus (OUS)

Klinikken har i 2024 vært i dialog med HOD, BFD og JD for avklaringer omkring rammer og innhold i tilbudet. I tillegg til BUPA har også ARA(Avd.for rus –og avhengighetsbehandling) deltatt i dialogen. I tillegg har det vært dialog med BUP Vest (Diakonhjemmet) og NIC Waals Institutt (Lovisenberg), samt direktør Kjetil Ostling i BFE(Barne-og familieetaten). Dialogen er planlagt fortsatt i 2025, men ingen midler er avsatt i klinikkens budsjett for 2025 pt.

Hvorfor ikke?

Svaret på hvorfor det i 2025 ikke er avsatt midler til ambulante helseteam som skal være tilknyttet barnevernsinstitusjoner er at det skal være ved bruk av eksisterende personell og det er ikke tilført midler samt at det er behov for avklaringer av rammer og innhold i tilbudet før vi kan utforme det (og dermed ev. budsjettere det)

Når blir slike ambulante ordninger iverksatt og hvordan organiseres dette hos dere?

Det avhenger av dialog mellom OUS og departementene, men intensjonen er å imøtekomme bestillingen i oppdragsdokumentet. Samtidig er det viktig å understreke at BUPA har eksisterende hjemmesykehustilbud og andre ambulante/arenafleksible tjenester som også har aktivt samarbeid inn mot pasienter som er tilknyttet barneverninstitusjoner.

St. Olav

Nei, det er ikke avsatt midler for etablering av nytt ambulant helseteam i vårt helseforetak. Det eksisterer allerede et ambulant akutteam (AAT) som fungerer som ambulant helseteam til barnevernets akuttinstitusjoner i vårt opptaksområde, samt ivaretar øyeblikkelig hjelp-funksjon til alle pasienter, også de som er på barnevernsinstitusjoner.

Det er etablert samarbeidsavtaler mellom våre poliklinikker og alle de statlige barnevernsinstitusjonene i vårt opptaksområde, også mange av de private, som beskriver hvordan samhandlingen skal være knyttet til helsehjelp. Videre jobbes det aktivt med at det er barnevernsansvarlige i alle våre poliklinikker og sengepost-seksjon, hvor deres rolle skal styrkes fremover. Det rapporteres om at det ambuleres ut til mange av barnevernsinstitusjonene av behandlere, når det vurderes nødvendig.

Helse Førde

Vi har et godt samarbeid med barnevernsinstitusjonene. Men er for små til å ha ambulante team. Det er ikke behov for det.

Telemark sykehus

Det er ikke avsatt budsjettmidler til egne ambulante team knyttet opp mot barnevernsinstitusjonene i Telemark. Vi har imidlertid knyttet de lokale BUP til hver enkelt Barnevernsinstitusjon der vi tilbyr våre tjenester til disse brukerne. Noe av denne tjenesten vil være ambulant, mens store deler av tilbudet er knyttet opp mot fysisk oppmøte på den lokale BUP.

Akershus Universitetssykehus (Ahus)

Ja. (har budsjettert) Vi bygger nå ut intensive, ambulante enheter ved våre 6 polikliniske seksjoner. Det er avsatt midler til nye stillinger og enheter nå i 2025, og vi planlegger å utvide de kommende årene. Enhetene reduserer behovet for døgninnleggelser, fordi pasientene kommer inn tidligere, og våre ansatte jobber mer intensivt lokalt. FACT-ung vil være en del av denne satsningen.

ABUP har allerede en egen ambulant seksjon, Stillasbyggerne, som er en barnevernsrettet klinikk. Denne klinikken jobber kun med barn og unge hvor barnevernet har omsorgen, både i institusjon og i fosterhjem. I tillegg til Stillasbyggerne arbeider den mobile behandlingsenheten ved ungdomspsykiatrisk klinikk tett opp mot barnevernsinstitusjoner.

Sørlandet sykehus

Det er ikke avsatt egne midler til ambulante team – planlegges løst innenfor eksisterende budsjett

Hvorfor ikke?

Følger av OBD at oppdraget skal planlegges for innenfor eksisterende ramme

Når blir slike ambulante ordninger iverksatt og hvordan organiseres dette hos dere?

Forventes igangsatt i løpet av 2025. Arbeidsgruppe etablert som vil jobbe dette frem

Vestre Viken

Vestre Viken har siden 2016 hatt et ambulant team som arbeider tett opp mot barnevernsinstitusjonene i vårt opptaksområde. Dette teamet er en del av Spesialpoliklinikken i vår avdeling, som har ansvar for alle de 22 kommunene i opptaksområdet. I tillegg har vi etablert FACT Ung team i tett samarbeid med alle våre kommuner. Det er en del av oppdraget avdelingen har fått fra Helse Sør-Øst å utrede hvordan vi godt kan organisere helseteam for barnevernsinstitusjonene, det utredes nå. Det er viktig å være klar over at det er stor forskjell mellom opptaksområdene i antall barnevernsinstitusjoner og innhold i disse, det er derfor vanskelig å tenke seg en overordnet nasjonal modell som godt vil dekke dette behovet. I Vestre Viken mener vi det best vil la seg gjøre med en kombinasjon av ulike ambulante tjenester, men vi ønsker å fortsette dette utredningsarbeidet i tett samarbeid med Bufetat Sør og Bufetat Øst, som har ansvar for institusjonene.

Helse Fonna

Det er inngått samarbeidsavtale med alle barnevernsinstitusjoner. Alle barnevernsinstitusjoner har ein fast kontaktperson. I 2024 har ein saman med kommunane og barnevernsinstitusjonane arbeidd med koreleis vi best kan sikre oppfølging av barn og ungdomar i barnevernsinstitusjoner frå spesialisthelsetenesta og kommunehelsetenesta. I Helse Fonna har ein konkludert med at etablering av digitale helseteam er den beste tilnærminga vurdert utifrå tal pasientar og geografi/lang reiseveg. Etter vår vurdering vil etablering av ambulante helseteam representere ein uhensiktsmessig bruk av ressurser.

Helgelandssykehuset HF

Ikke avsatt midler til ambulante team i budsjett for 2025. Ambulante ordninger er allerede iverksatt.

Finnmark sykehuset

Ikke avsatt egne midler til ambulante team i budsjett for 2025. Oppfølgingen av barnevernsinstitusjonene (to i Finnmark) er intergrert i den daglige driften i den nærmestliggende barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikken.

Stavanger Universitetssykehus (SUS)

Vi har samarbeidsavtaler med alle barnevernsinstitusjoner i vårt opptaksområde. Dette involverer både ambulante team og våre poliklinikker.

Nordlandssykehuset

Er det i budsjettet for 2025 avsatt midler til ambulante helseteam i psykiatrien - som skal være tilknyttet samtlige barnevernsinstitusjoner i deres område?

Nordlandssykehuset har vært en del av et nasjonalt pilotprosjekt som er et samarbeid mellom Barne- og familiedepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. Dette er en et pilotprosjekt som er gjennomført ved kun to institusjoner nasjonalt: Lunde Behandlingssenter og Bodø Behandlingssenter, hvor sistnevnte er i vårt opptaksområde. Pilotprosjektet går ut på at vi har hatt stedlige helsetjenester på dagtid ved Bodø Behandlingssenter (som er en institusjon under Bufetat), hvor vi har gitt helsehjelp parallelt med at Bufetat har gitt omsorgstilbud. Tilbudet har vært basert på dialektisk atferdsterapi (DBT) fra Nordlandssykehuset og Omsorgs- og endringsmodellen (OEM) fra Bufetat. Valgte modeller har vært med utgangspunkt i målgruppen for tilbudet og at OEM har mange av de samme prinsippene som DBT. Målgruppen har i hovedsak vært ungdommer hvor andre omsorgstilbud ikke har vist seg å være tilstrekkelig, da gjerne med problematikk relatert til selvskading og selvmordsrisikoatferd. De stedlige tjenestene vi har levert har vært med sykepleier, 2 psykologer, samt overlegeressurs og psykologspesialistressurs. Det er besluttet fra Bufdir at tilbudet nå skal endres i løpet av 2025. Nordlandssykehuset og Bufetat ser sammen på hvordan vi kan utviklet dette tilbudet videre basert på de erfaringene vi har gjort oss. I tillegg foregår det et arbeid på regionalt nivå hvor Nordlandssykehuset (og øvrige foretak i Helse Nord) og Bufetat region Nord er involvert for å se på oppdraget knyttet til ambulante tjenester og samarbeid. Nordlandssykehuset er også en del av den nasjonale styringsgruppen som ser på veien videre etter pilotprosjektene ved Lunde og Bodø Behandlingssenter.

Når blir slike ambulante ordninger iverksatt og hvordan organiseres dette hos dere?

Ref. svaret på spørsmålet over knyttet til arbeidet som pågår vil dette materialisere seg mer etter hvert. Per tiden gjør vi slik som vi har gjort, hvor vi ambulerer fra poliklinikker i de saken der det vurderes som nødvendig.

Sykehuset Østfold

Har overfor TV 2 tidligere besvart spørsmål og bekreftet at det er budsjettert med økt satsing på ambulante helseteam, at det opprettes tre nye døgnplasser og at Åsebråten Barne- og ungdomspsykatriske klinikk skal åpnes i helgene i år.

Sykehuset Vestfold

Vi oppretter helseteam mot barneverninstitusjonene i 2025. Det er avtalt felles workshop med Bufetat den 9. januar i år.

Når blir slike ambulante ordninger iverksatt og hvordan organiseres dette hos dere?

Ungdomspsykiatrisk seksjon i BUPA SIVHF består av døgnpost med 6 sengeplasser og intensivt ungdomsteam (IUT) som jobber ambulant med pasienter med store sammensatte vansker, og da også med ungdom i barneverninstitusjoner. Dette teamet er nå fra januar 2025 styrket med 2 stillinger, til 5 ½ stilling og vil jobbe ut mot barneverninstitusjonene i vårt område for å ivareta helseteamoppdraget. I tillegg til å være et reelt ambulant alternativ til innleggelse.

Sykehuset Møre og Romsdal

Er det i budsjettet for 2025 avsatt midler til ambulante helseteam i psykiatrien - som skal være tilknyttet samtlige barnevernsinstitusjoner i deres område?

Nei. Dette må evt. tas av den totale økonomiske rammen.

Når blir slike ambulante ordninger iverksatt og hvordan organiseres dette hos dere?

Vi har allerede ambulante akutt team og FACT ung innen psykisk helsevern barn og unge.

Sykehuset Innlandet

Det er tilgjengelige tjenester for barnevernsinstitusjonene i alle aktuelle BUP poliklinikker. Dette er forankret i lokale samarbeidsavtaler og med barnevernsansvarlige på hver av de aktuelle poliklinikkene. BUP tilbyr veiledning ute i barnevernsinstitusjoner for å øke samarbeidet og forståelsen for barnas behov. Det er i 2024 foretatt en gjennomgang av tjenestene i dialog med barnevernsinstitusjonene. Det planlegges for noen endringer i løpet av 2025 med økt vekt på tilgjengelighet av ambulerende helseteam. Dette gjøres med omrokkering av eksisterende ressurser.

To helseforetak svarer ikke på om de vil innføre spesialhelsetjenesteteam. De viser til tilbudene ungdommene i dag har via BUP.

Åtte av foretakene oppgir at de har ordninger med ambulante team opp mot regjeringens bestilling helt eller delvis på plass.  

Helse Fonna svarer at de har valgt å opprette digitale helseteam. Helse Førde oppgir at de ikke har behov for team.

Ut fra svarene TV 2 har fått er det ikke gitt tydelig tidsfrist for innføring.

Stengt i helgene

Regjeringen har også gitt løfter om bedre og mer stabile tilbud i psykiatrien til barn og unge.

– I 2024 har vi tildelt 110 millioner kroner til styrking av døgntilbudet innen psykisk helsevern med vekt på barn og unge. Samlet betyr det at barn og unge skal få forsvarlig helsehjelp når de trenger det, gjennom uka, også behov de har i helger, sa daværende helseminister Ingvild Kjerkol under Stortingets spørretime i februar i fjor.

Likevel må alvorlig syke barn og unge, som er innlagt på døgnplasser i psykiatrien, fortsatt flytte ut fredager og flytte tilbake på mandager, fordi det er helgestengt.

Dette er situasjonen ved tre psykiatri-institusjoner, som ligger i Bergen, Trondheim og i Innlandet, viser TV 2s undersøkelse.

– Rart de somler når barn dør

Her flyttes barn med alvorlige psykiske lidelser til akuttplasser ved andre avdelinger i helgene dersom det er behov, oppgir sykehusene.

Det er på det rene at tvillingene Mina og Mille, som døde for to år siden, ble flyttet til barnevernsinstitusjoner fordi det var helgestengt der de var innlagt for spiseforstyrrelser.

Sykehuset Østfold har besluttet å åpne institusjonen der tvillingene bodde i helgene fra i år.

– Oppretter ikke døgnplasser

Både Kjerkol og Jan Christian Vestre har lovet å øke antallet døgnplasser for barn og unge i psykiatrien, slik Stene-utvalget foreslo.

Men 17 av de 19 helseforetakene TV 2 har stilt spørsmål svarer at de ikke vil opprette nye døgnplasser i år.  

Kun to sykehus har budsjettert med nye plasser.

Sykehuset Østfold, som har fått sterk kritikk for lovbrudd da de behandlet Mina og Mille Hjalmarsen, oppretter tre nye døgnplasser.

Og når det nye sykehuset i Drammen åpnes dette året, økes kapasiteten med en ny døgnplass for barn og unge, ifølge svarene TV 2 har fått.

Dette betyr at det i år kun blir opprettet fire nye døgnplasser for barn og unge i Norge, til tross for en bevilgning på over hundre millioner kroner.

Et tredje helseforetak, Universitetssykehuset i Nord Norge (UNN), opplyser at de har vedtatt å opprette fem nye døgnplasser i investeringsplanen for 2024-2026, med oppstart i år. Gjennomføring av disse planene avhenger av finansiering fra Helse Nord for å dekke nødvendige ombygginger og driftskostnader, opplyser sykehuset.

Også Ahus skriver at de planlegger opprettelse av nye plasser i 2026.

Hva skjer opp mot rus?

Det er også på det rene at helseminister Jan Christian Vestre for åtte måneder siden lovet å flytte rusbehandling av barn og unge fra barnevernet til helsevesenet. Dette foreslo Stene-utvalget for et år og fire måneder siden.   

 Torstein Wold / TV 2
SVARER: Ellen Rønning-Arnesen er statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Torstein Wold / TV 2

Statsekretær Ellen Rønning-Arnesen skriver at regjeringen har fulgt opp dette og at helseforetakene har fått oppdrag om å utarbeide og iverksette en nasjonal plan for utbygging av tilbudet til barn og unge med rusproblemer.  

Hun svarer ikke på TV 2s spørsmål om når rusbehandlingen av barn og unge vil bli overført til helsevesenet.

TV 2s spørsmål og Regjeringens samlesvar

Her er TV 2s spørsmål til helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre. Svarene har vi fått fra Statsekretær Ellen Rønning-Arnesen. Flere konkrete spørsmål besvares ikke fordi departementet har valgt å sende samlesvar. Se nederst.

Spørsmål fra TV 2:

Vi ber om en kommentar fra Helse og omsorgsminister Jan Christian Vestre og svar på disse spørsmålene:

7 barn og unge har dødd på to år. Hvorfor går det så sent med å få innført viktige helsetiltak dere har varslet? (Ref - tidligere uttalelse fra Erik Stene i artikkelen under)

Opprettelse av helseteam ble foreslått av Barnevernsinstitusjonsutvalget for et år og tre måneder. Hvordan ser du på at dette ennå ikke er innført landet rundt?

Har helseforetakene fått tidsfrist for innføring av helseteam? Når vil dette være på plass slik at alle barnevernsinstitusjoner får tilbudet?

Mener Helseministeren det er forsvarlig at enkelte psykiatriklinikker / avdelinger for barn er helgestengt - slik at syke barn og unge må flytte hjem, til andre avdelinger eller til barnevernsinstitusjon fra fredager og flytte tilbake mandager?

Hvorfor opprettes det bare fire nye døgnplasser for barn og unge i psykiatrien i år?

Hvordan er dett mulig at det ikke opprettes flere slike plasser ut fra denne uttalelsen i Stortingets spørretime fra Ingvill Kjerhol,i februar i fjor?

– I 2024 har vi tildelt 110 millioner kroner til styrking av døgntilbudet innen psykisk helsevern med vekt på barn og unge.

Kan du gi en forklaring på hvorfor kun 2 av 19 helseforetak med sikkerhet oppretter nye plasser i år, så lenge denne tildelingen er gjort. Hvordan brukes disse pengene?

Har du og regjeringen brutt løftene deres?

Hva skjer opp mot løftet om at rusbehandling av barn og unge skal flyttes fra barnevernet til helsevesenet?

Når blir ansvaret overført til helsevesenet?

Svar fra statssekretær Ellen Rønning-Arnesen:

  • Barn på barnevernsinstitusjoner har ofte større hjelpebehov enn andre barn. Derfor er det viktig at vi styrker hjelpetilbudene rundt disse barna. I mai 2024 la regjeringen fram en ny strategi for barnevernets institusjonstilbud som varslet flere tiltak. Jeg kan forsikre om at vi deler utålmodigheten og har det siste året jobbet med å forsterke tilbudet om helsehjelp til barna og ungdommene. Samtidig er det helt nødvendig å bruke den tiden som trengs for å få på plass endringer som kan stå seg over tid. Stadige endringer er det siste barna trenger. Vi skylder dem å etablere gode tilbud som gir trygghet, stabilitet og forutsigbarhet.
  • Om ambulante helseteam: Alle helseforetakene er godt i gang med å planlegge for ambulante helseteam. Dette løses på ulike måter, slik TV2s gjennomgang viser. Helseforetakene og Bufetat jobber godt sammen for at tilbudene tilpasses lokale tjenester og barnevernsinstitusjoner. I noen helseforetak benyttes det hovedsakelig eksisterende ambulante tilbud, mens andre planlegger for nye team.
  • Om helgestengt og døgnplasser:De regionale helseforetakene har ansvar for at det til enhver tid er tilstrekkelig kapasitet til barn og unge som trenger innleggelse i døgntilbud på sykehus, også i helgene. Helseforetakene vurderer dette og antall døgnplasser jevnlig. Samtidig har det de siste årene kommet på plass behandlingsformer som bygger bro mellom døgntilbud og poliklinikk, og som gir tett oppfølging uten døgninnleggelse. For en del barn er en slik oppfølging et godt og reelt alternativ til innleggelse, men vurderingene av hva som er best må tas med utgangspunkt i hver enkelt. Her er det ingen one size fits all. Barnet og familiens behov skal styre det vi som fellesskap stiller opp med. Regjeringen har stilt krav om at nedbyggingen av døgnplasser skal stanses. Det ble bevilget 110 millioner kroner til dette i 2024. Resultatene begynner allerede å vise seg.
  • Om overføring av ansvar for rusbehandling:Ansvaret for rusbehandling skal flyttes fra barnevernet til spesialisthelsetjenesten. Derfor har regjeringen fulgt opp og gitt de regionale helseforetakene i oppdrag å utarbeide og iverksette en nasjonal plan for utbygging av tilbudet til barn og unge med rusmiddelproblemer. Behovet for fremtidige polikliniske og ambulante behandlingstilbud, døgnbehandling og avrusning skal også utredes, og man skal vurdere om det er behov for flere flerregionale eller regionale løsninger. Mer om denne ansvarsoverføringen og andre tiltak for å styrke helsetilbudene til barn i barnevernet, kommer i den varslede kvalitetsreformen for barnevernet.
Read Entire Article