Dokument nr. 15:2702 (2024-2025)
Innlevert: 30.06.2025
Sendt: 30.06.2025
Besvart: 04.07.2025 av justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): Vi har allerede sett sommerens første skogbrann. Hva gjør regjeringen for å sikre ekstremværberedskapen i sommer?

Astri Aas-Hansen (A)

Svar

Astri Aas-Hansen: Regjeringen tar klimaendringer og økt forekomst av ekstremvær på største alvor og har derfor iverksatt en rekke tiltak for å styrke samfunnets samlede beredskap, både på kort og lang sikt. Jeg vil vise til Meld. St. 9 (2024–2025) Totalberedskapsmeldingen og Meld. St. 27 (2023-2024) Tryggare framtid – førebudd på flaum og skred, som inneholder en rekke tiltak som direkte adresserer ekstremværberedskap. Klimaendringer fører til mer alvorlige og intense naturhendelser og beredskapen må tilpasses dette, både nasjonalt og lokalt.

Ekstremværberedskap handler ikke bare om å reagere når krisen inntreffer, men om å være forberedt. Regjeringen bygger derfor en beredskapskultur i hele samfunnet, hvor både myndigheter og innbyggere har en rolle å spille.

En rekke ulike typer naturhendelser vil kunne inntreffe som flom, skred, skogbrann etc. Hvilke konkrete beredskapsressurser som kreves for å håndtere en hendelse vil avhenge av hendelsens karakter.

Håndtering av skogbrann er først og fremst et kommunalt ansvar. Staten stiller med ressurser som forsterker dette, som Sivilforsvaret og skogbrannhelikopter. Disse gjør en viktig innsats i arbeidet med å støtte brannmannskapene på bakken. Statens skogbrannhelikopter er i beredskap fra 15. april til 15. august. Ved stor skogbrannfare setter Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) flere helikoptre i beredskap, så lenge det er helikoptre tilgjengelig.

Det er etablert gode varslingstjenester for flom- og skredfare i Norge. Tidlig og god varsling fra Norges vassdrags- og energidirektorat og Meteorologisk institutt i samspill med statsforvalterne er trukket fram i DSBs evalueringsrapport «Evaluering av ekstremværet Hans – forebygging, beredskap og håndtering» (september 2024) som avgjørende for en god og samordnet innsats under håndteringen av ekstremværet Hans. Disse tjenestene blir utviklet videre med tanke på å gi et stadig bedre grunnlag for beredskapen.

I 2025 ble statsforvalterne styrket med 34 mill. kroner, blant annet for å understøtte kommunenes beredskapsarbeid.