Sommervær i det blå: – Klarer ikke holde styr på kaoset

1 week ago 15



Kortversjonen

  • Meteorologer og klimaforskere diskuterer hva langtidsvarselet fra Det Europeiske værbyrået (ECMWF) betyr for den norske sommerværet.
  • Prognoser viser at det 40–50 prosent sannsynlig med en varm sommer i Norge. I Sør-Europa er sannsynligheten høyere og ligger på 50 til 70 prosent.
  • Fremdeles er det stor usikkerhet knyttet til dette, særlig her til lands er det vanskelig å forutse været. Klimaendringer gjør det enda vanskeligere.
  • I mai kommer meteorologene i Norge med sine prognoser for sommerværet.

Mye kan tyde på at nordmenn er sultefôret på varme etter en lang og rekordkald vinter – som fremdeles (!!) ikke har sluppet isgrepet helt.

Derfor er det ikke så rart at mange sperret opp øynene da langtidsprognosen fra Det Europeiske værbyrået (ECMWF) kom, og den finske meteorologen Mika Rantanen skrev at prognosene var de varmeste siden 2017.

Den analysen har fått norske meteorologer og klimaforskere til å rynke på nesen.

– Usikkerheten er stor, sier Per Egil Haga i Meteorologisk institutt til VG.

Kan bli hett

Han forklarer at slike langtidsvarsler sier noe om sannsynligheten for om det blir en varm eller kjølig sommer. Fordi vi kun er i april, er varselet lite treffsikkert.

Haga sier dette om prognosene:

  • I Norge er sannsynligheten 40 til 50 prosent for en varm sommer.
  • I Sør-Europa er sannsynligheten høyere og ligger på 50 til 70 prosent.
HOPP I HAVET: For mange i Oslo er Sørenga selve symbolet på bysommer. Foto: Frode Hansen / VG

Dette gjelder for sommeren som en helhet, altså juni, juli og august. Hver dag vil altså ikke bli like varm, noen dager blir det kjøligere og regnfullt, sier Haga. Likevel:

– Sannsynligheten for at det blir varmt er relativt høy, sier meteorologen.

Men, slik alle som har spilt Lotto eller satset på fotball vet, det er alltid en mulighet for at det minst sannsynlige alternativet slår inn.

– Får vi en knallsommer?

– Det er vi ikke i stand til å si, men det er høyere sannsynlighet for at vi har flere godværsdager, sier Haga.

Hva tenker du?Hva er det viktigste for deg når du legger ferieplaner?aHer blir det stranda i Sør-Europa uansett hva værmeldingen sier!bJeg blir helst i Norge dersom det blir knallsommer.cKald norsk sommer er best!

Klimaforsker: Misvisende

Den finske klimaforskeren Mika Rantanen har sammenlignet alle sommervarslene fra ECMWF for årene 2017 til 2024, og kommet frem til at årets prognose er den varmeste av prognosene for Europa siden 2017.

Klimaforsker Erik Kolstad ved NORCE og Bjerknessenteret er uenig i fremstillingen.

Han har sammenlignet årets prognose med hvordan sommerværet faktisk ble i årene fra 2017.

– Det gir mer mening, for varslene var sannsynligvis feil. Modellen viser at det ikke er en spesiell høy sjanse for at sommeren blir den varmeste, sier Kolstad.

Andel av de 51 sommervarslene fra ECMWF fra april 2024 som er varmere enn alle somrene i perioden 2017–2023. Foto: Illustrasjon Erik Kolstad

Grafen viser det samme som meteorolog Per Egil Haga sier, det er lav sannsynlighet for en rekordvarm sommer i Norge. Sørover i Europa er sannsynligheten høyere.

– Hva er egentlig en varm sommer i 2024?

– I Sør-Norge var juli 2014, 2018 og 2021 varme, mens de to siste julimånedene har vært kalde. Lenger nord i landet var juli 2014, 2018 og 2023 de varmeste.

– Den langsiktige trenden er at somrene blir varmere, så dermed blir det mer og mer sannsynlig at det settes nye varmerekorder hvert år. Likevel kan vi få kalde enkeltsomre, sier Kolstad.

Erik Kolstad<-Erik Kolstad

Forsker ved NORCE og Bjerknessenteret for klimaforskning

Til VG sier finske Rantanen at han ville vise hvordan global oppvarming også preger værprognosene.

– Jeg er enig i det Erik har skrevet. Han har tatt analysen noen steg videre enn hva jeg gjorde, sier Rantanen.

– Det jeg viste var at gjennomsnittsprognosen var den varmeste av de forrige prognosene, det betyr ikke at det blir den varmeste sommeren noensinne, sier han.

Vanskeligere å varsle

Meteorolog Per Egil Haga, klimaforskerne Erik Kolstad og Mika Rantanen er alle enige om at prognoser så langt frem i tid er lite treffsikre.

Klimaendringene gjør det heller ikke noe lettere å forutse.

– Været i Norge er kaotisk i sin natur og derfor ikke like forutsigbart som i sør. Derfor er det vanskelig å varsle langt frem i tid. Vi klarer ikke å holde styr på kaoset, sier Haga.

– Også har vi et klima i endring. Det innebærer en mindre forutsigbarhet i hvordan været blir, og da blir det enda vanskeligere å komme med prognoser, fortsetter han.

Det så vi i fjor sommer, da vi fikk hetebølge og skogbrannen, regnskyll og flom.

– Sannsynligvis får vi mer av dette, sier Haga.

– Mange lengter etter sommer og varme nå. Er det noe som tyder på at vi får en varm sommer når vi har hatt en veldig kald vinter?

– Januar var sprengkald, så nå lengter vi etter sol. Vi er litt værsyke, sier meteorologen og fortsetter:

– Vi har ikke noe statisk grunnlag for å si at vi får en varmere sommer etter en kald vinter.

Én ting er de imidlertid enig om. Dersom du vil vite noe om sommerværet før du planlegger ferien, bør du vente med å bestille billetter til mai.

– Venter du til mai er det litt sikrere prognoser, sier Haga.

Se video – sånn kjølte dyrene seg ned i fjor sommer:

Read Entire Article