På søndag går vi inn i sommertid igjen og mister en time med søvn.

Publisert 29.03.2025 09:25
Hvert år stiller vi klokka to ganger, og veksler mellom normaltid (UTC+ 1), også kalt vintertid, og sommertid (UTC +2).
Natt til søndag skal vi stille klokken én time frem til sommertid, og vi vil få en time mindre med søvn.
Når vi skal stille klokka, må vi rette oss etter Norges offisielle tid – den er det Harald Hauglin fra Justervesenet som har ansvar for.
Justerer tiden
Hauglin jobber nemlig som fagansvarlig for tid og frekvens, eller en tidssjef, ved Justervesenet som jobber med å forbedre nøyaktigheten til norsk tid.
– Jeg har ansvar for atomklokkene ved Justervesenet som genererer norsk UTC tid, sier han til TV 2.
De fem klokkene blir målt mot hverandre hvert minutt, og alle observasjoner som blir gjort sammenlignes hvert døgn med rundt 500 atomklokker i 80 laboratorier i verden. UTC vil si universaltid.
– Så vurderer man: Oppfører klokkene seg slik man forventer?

Klokkene som gir takten til boksene deres går cirka ti nanosekund i døgnet for kjapt. For å holde norsk tid mest mulig nøyaktig, må Hauglin korrigere atomurene dersom det kommer avvik.
Selv om hele landet skal stille klokka natt til søndag, blir ikke arbeidsdagen noe annerledes for tidssjefen:
– Klokkene og systemene i tidslaboratoriet følger UTC hele tiden, hele året. Så vi gjør faktisk ingenting, forteller han.
Tidsendringene på de fleste mobiltelefoner og PC-er blir nemlig håndtert i operativsystemene til enhetene, og analoge klokker må den enkelte stille selv.
Bommet på lunsjtiden
Tidssjefen forteller at man historisk stiller klokka for at man skulle utnytte dagslyset best mulig, og ikke bruke brensel til belysning når man heller kunne stå opp tidligere for å få mer dagslys.
Det har lenge var diskutert om man egentlig trenger vinter- og sommertid den dag i dag.

– Når man kommer ut av vinteren så blir det jo lysere uansett. Men det er jo ganske deilig at det er lyst når jeg våkner. Nå får vi jo en ekstra time lys på ettermiddagen etter jobb. Det setter jeg pris på. Men spørsmålet er om vi kunne hatt det slik hele året, sier Hauglin uten at han ønsker å uttale noe mer.
Hauglin forteller at det kan bli noen forvirringer når man jobber med tid – spesielt for når han skal ta lunsjen sin:
– Klokkene i tidslaben bruker ikke sommertid. Lunsjen er gjerne klokka 11 eller halv 12, så det har hendt at jeg har bommet, forteller han.
Vanligvis følger de vanlig UTC tid, så forskjellen på klokka i laben og den i kantina varierer vanligvis med én time.
– Og etter søndag er forskjellen to timer, sier Hauglin.