– Vi må starte arbeidet med å utrede norsk medlemskap i EU, sier tidligere LO-topp og stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes.
Hun leder Internasjonalt forum i Oslo Ap og mener landsmøtet i helgen må slå fast at Norge er tjent med å være medlem av EU «når tiden er inne for det».
– Etter 30 år med EØS-avtalen er vi så tett på at det eneste vi ikke har, er den demokratiske muligheten til å påvirke, sier Sundnes til NRK.
EU-KAMP: Trine Lise Sundnes er klar for EU-debatt på landsmøtet.
Foto: William Jobling / NRKMen Sundnes og partifellene i hans eget fylkeslag får på ingen måte full støtte av Jonas Gahr Støre.
– Jeg mener vi skal ha en åpen og levende debatt om Norges forhold til EU og Europa, og vi skal samarbeide godt med Europa og verne om EØS-avtalen, sier Støre. Før han slår fast:
– Men dette er ikke tiden for en medlemskapsprosess. Det er en urolig tid og da er det viktig at vi står samlet i Norge, sier Støre til NRK.
UROLIG TID: Støre mener det ikke er tid for en medlemsdebatt nå.
Foto: Mats Rønning / NRKTrump, toll, uro
NRK treffer statsministeren mens han øver til landsmøtetalen han skal holde klokken 12.20 i Folkets Hus. Talen vil bli preget av internasjonal uro, krigen i Ukraina og en gryende handelskrig med Trumps USA.
Det er også ventet at Støre vil ta opp EU-debatten som i det stille har løftet seg i og utenfor partiet hans. Ved inngangen til landsmøtet åpner Trine Lise Sundnes og Internasjonalt forum for to ulike folkeavstemninger om EU:
– Vi bør kanskje først ta en debatt om vi skal søke, deretter ta stilling til om forhandlingsresultatet er bra nok. Det ville muligens også gjort EU mer imøtekommende i forhandlingene, framholder hun.
GAMLE GARDE: De tidligere Ap-toppene Gro Harlem Brundtland og Gunnar Berge er på plass under landsmøtet.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTBOgså andre steder i Ap er EU-iveren betydelig større enn i partiledelsen.
– Arbeiderpartiet må starte prosessen om at Norge kan bli medlem av EU i neste stortingsperiode, mener Hustadvika Ap i Møre og Romsdal.
EU-spørsmålet splitter de største partiene. Men mot ledelsens vilje åpnet Høyre nylig for raskt å kunne forhandle om EU, hvis situasjonen skulle tilsi det.
Fra nei til tvil
I partiledelsen er Støre alene om å være uttalt EU-tilhenger. Nestleder Tonje Brenna har tidligere stått fram som EU-motstander, mens den andre nestlederen Jan Christian Vestre er mer positiv nå enn før:
– Jeg var tidligere med i «Ungdom mot EU». I dag vet jeg ikke hva jeg hadde stemt, men det er ingen tvil om at jeg har med tiden blitt mye mer positiv til EU, sa Vestre til E24 i 2023.
Senere i dag vil Kari-Anne Opsal bli valgt til ny partisekretær og dermed tre inn i Aps øverste ledelse. Heller ikke hun er like klokkeklar EU-motstander som før.
NY I TOPPEN: Kari-Anne Opsal blir ny partisekretær.
Foto: Gunnar Bratthammer / NRK– I 1994 stemte jeg nei til EU. Siden da har EØS-avtalen tjent Norge kjempegodt, men verden er i endring. Det er ikke klokt å lukke noen dør. Vi bør gjøre som reven, og ha flere utganger.
– Har du gått fra nei til ja?
– Jeg er i en tankeprosess. Det er sunt å ha en åpen diskusjon. Det er ikke tid for en ny folkeavstemning eller forhandlinger, men det er tid for å tenke, sier hun til NRK.
Snuoperasjon
Om Støre vil bruke mye tid på den internasjonale uroen, vil han også komme inn på bølgene han selv har skapt i norsk politikk den siste tiden.
For det har vært en røff seilas for statsministeren også. Fra desember da Ap noterte en oppslutning ned mot 14 prosent og sterke krefter i partiet ville skifte ham ut, til bruddet med Senterpartiet, Jens Stoltenbergs comeback og en serie sterke målinger.
Publisert 03.04.2025, kl. 11.30 Oppdatert 03.04.2025, kl. 11.54