Store omveltninger i travmiljøet etter NRK-avsløringer

1 month ago 38



Nå kommer konsekvensene i travmiljøet etter flere titalls varsler fra kvinner tilknyttet sporten.

– Det har ikke sammenheng. Eller....det må du spørre noen andre om. Enkelte av forbundslederne har lansert en annen kandidat. Du må spørre dem om hvorfor de har gjort det, sier avgått styreleder i Det Norske Travselskap (DNT), Erik Skjervagen til NRK.

Mandag meldte blant andre Trav og Galopp-Nytt at Skjervagen går av umiddelbart som styreleder.

– Jeg er avhengig av tillit. Det er såpass mange utfordringer i travsporten nå, ikke bare varslinger, men også økonomi.

NRK har de siste ukene skrevet flere saker med historier om seksuell trakassering og overgrep i travmiljøet. Mens travselskapet mente de ikke hadde fått noe særlig med varsler, mottok travtrener Heidi Moen og DNT-styremedlem Hedda Edvardsen flere titalls slike.

– Vi har reagert for sent. For eksempel gikk generalsekretæren ut og sa at vi ikke hadde mottatt noen varsler. Så satt disse to damene på en haug av varsler. Det var ikke bra, sier Skjervagen, og sikter til Moen og Edvardsen.

– Så hadde vi ikke et godt nok system for å motta og oppbevare varsler. Det er imidlertid mye bedre nå, men folk oppfattet det som at vi ikke tok det alvorlig. Det som har kommet frem, er uansett ikke akseptabelt, sier Skjervagen.

– Frykter du at du blir en syndebukk for det som ikke har fungert?

– Ja, jeg er ganske sikker på at det er det som har skjedd, sier den avgåtte styrelederen.

Han synes det er synd han ikke får være med å endre tilstanden i travsporten.

– Vi hadde en plan og var på vei god vei. Jeg var motivert til å bidra til å rydde opp. Folk som tror det er lett, har ikke innsikt, sier Skjervagen.

– Men man er avhengig av full tillit. Jeg ønsker ikke å ta den kampen når jeg ikke har det. Det er ikke verdt det for meg, eller for travsporten.

Ordfører i Fyresdal, Erik Skjervagen (Ap), på Molandsmoen der det er satt av 240 mål til et mulig datasenter.

Erik Skjervagen er i tillegg til å være avgått styreleder i Det Norske Travselskap, også ordfører i Fyresdal kommune.

Foto: Fredrik Pedersen / NRK

Konsekvenser

Travselskapet varsler nå disse tiltakene:

  • Ny, anonym varslingskanal via Mittvarsel, som skal være synlig.
  • Kursing av profesjonelle utøver og tillitsvalgte.
  • Foredrag for instruktører og unge mennesker i sporten.
  • Advokat og etterforsker er hyret inn for å gjennomgå og granske flere av sakene.

Travtrener Heidi Moen var den som satte dagsorden da hun begynte å dele historier om seksuell trakassering og overgrep i travsporten i sosiale medier, og hos NRK.

Siden da har både hun, styremedlem Hedda Edvardsen – og NRK – mottatt flere titalls historier.

– Det er absolutt positivt at det kommer tiltak. Men problemet er at det ikke er tillit til organisasjonen, mener Moen, som i tillegg sier at hun har opplevd veldig lite støtte fra andre utøvere for sitt engasjement i saken.

– Mange har vært sinte på meg, og det er tungt.

Moen forteller at hun får stadig nye henvendelser fra jenter som har opplevd uønskede hendelser. Derfor er hun glad for at den tidligere politietterforskeren Steen-Morten Johansen nå skal se på sakene.

Travtrener Heidi Moen

Travtrener Heidi Moen fortalte NRK om varslinger fra unge jenter i travmiljøet.

Foto: Anders Kongsrud / www.hesteguiden.com

Hyret inn tidligere politimann

– I tillegg Hedda Edvardsen, er Johansen den eneste jeg har tillit til. Jeg har dokumentert flere historier for ham som jeg har fått inn via sosiale medier, sier Moen, som anslår at hun har fått inn mellom 20–30 saker.

– Jeg er i full gang med å etterforske. Det er flere saker mot flere navngitte personer, sier Steen-Morten Johansen til NRK.

– Jeg skal finne løsningen, eller svarene på hva som har skjedd. Jeg har utredet saker for DNT siden 2015, og gjør det de trenger hjelp til. Jeg ønsker at folk skal ta kontakt hvis det er noe de sitter på.

Johansen sier at noen av sakene som er meldt inn, er nye, mens andre ligger lenger tilbake i tid.

– Om sakene i etterkant skal behandles i DNT sin selvdømmerett eller andre steder, må de ta stilling til i styret, sier den pensjonerte politietterforskeren.

Steen Morten Johansen

Steen-Morten Johansen fra tiden som politietterforsker.

– Reagert for sent

Sammen med Heidi Moen, har styremedlem i DNT Hedda Edvardsen vært pådriver for oppvasken i travmiljøet. Hun forteller at hun nå har mottatt 25 varsler og til sammen over 40 saker. Disse skal komme i tillegg til de Moen har fått.

– Noen av sakene er så ille er at jeg ikke har klart å lese dem. Jeg har måttet ta en løpetur for å klarne hodet. Men det er stor forskjell i alvorlighetsgrad, sier Edvardsen.

– Det er helt riktig med tiltakene som kommer nå, men man har reagert for sent.

Hun ser frem til å jobbe med Steen-Johansen, og hun mener det er riktig at en ekstern part nå skal gå gjennom varslene.

Min forståelse etter de tilbakemeldingene jeg har fått, er at det ikke har vært tillit til at organisasjonen kan håndtere dette. Denne tilliten må vi jobbe for å få tilbake. Steen-Morten Johansen har tillit. Vi må huske på at det er to parter som skal ivaretas. Både varslerne og de som det varsles mot, sier Hedda Edvardsen.

Hedda Edvardsen

Hedda Edvardsen er styremedlem i DNT og har tatt ansvar for å motta varslene frem til det nye systemet var på plass.

Foto: Hesteguiden.com

– Satte i gang etterforskning etter én dag

– Den nye varslingskanalen vår er nå oppe og går. De sakene som kommer inn og omhandler seksuell trakassering, vil inntil videre bli sendt rett til meg og advokat Nils Kiær, sier generalsekretær i DNT, Svein Morten Buer.

– Vi vil systematisere og prioritere sakene. Dernest vil den tidligere politietterforskeren følge opp de prioriterte sakene.

– Hvordan vil dere følge opp funnene?

– Hvis det som kommer frem er straffbart i forhold til våre regler, så lages det en sak til vår påtalekomite, og det er domskomiteen som vil behandle saken. Saken kan videre ankes til appellkomiteen.

– Kommer dere til å politianmelde hvis det kommer frem straffbare forhold?

– Vi anbefaler alltid varsleren om å politianmelde forhold som er straffbare etter norsk lov. Selv om vi har en tidligere politietterforsker på laget, så har han ikke samme «verktøykasse» som politiet, sier Buer, som understreker at saker som ikke bryter med norsk lov, likevel kan være i brudd på travselskapets regler.

Han mener de allerede har hatt en del tiltak gående, men det virker ikke som alt har fungert.

– Vi har hatt et varslingssystem som folk enten ikke har hatt tillit til, eller ikke visst om. Og så har det vært en ukultur i deler av vårt miljø. Det har vi nå prøvd å gjøre noe med, sier Svein Morten Buer.

– Hva tenker du om at Heidi Moen mener det ikke er tillit til organisasjonen?

– Det synes jeg er vanskelig. Jeg har prøvd å ringe henne fire ganger, og vi har hatt et tre timer langt møte. Jeg håper hun skjønner at det er best å bruke DNT som en samarbeidspartner.

– Og kritikken fra Hedda Edvardsen om at det har tatt for lang tid?

– Fra sakene begynte å rulle i sosiale medier, har vi jobbet med å få på plass et nytt varslingssystem. Det tar litt tid å få plass et varslingssystem som passer vår virksomhet. Da vi fikk varslingene inn til oss, brukte vi et døgn på å systematisere og prioritere, og fikk satt i gang en etterforskning, sier Buer.

Svein Morten Buer

Svein Morten Buer er generalsekretær i Det Norske Travselskap.

Foto: Poppe, Cornelius

Publisert 07.03.2025, kl. 05.36

Read Entire Article