Tesla styrer mot sitt første inntekts­fall på årevis: – Har kanskje mistet litt av karismaen

1 week ago 20



Aksjen har rast, prisene kuttes og ansatte må gå. Elbilprodusenten ventes å levere inntektsfall for første gang på nesten fire år.

Tesla-sjef Elon Musk er nå nede på fjerdeplass over verdens rikeste etter aksjeraset i år, ifølge Bloombergs miliardærindeks. Foto: Tingshu Wang / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

2024 har vært brutalt for aksjen til elbilprodusenten. Siden nyttår har den falt nesten 43 prosent, til de laveste nivåene siden januar 2023.

De syv siste dagene har alle gitt nedgang for Tesla-aksjen. Det er status et døgn før Elon Musks elbilprodusent legger frem resultatene for første kvartal tirsdag kveld.

Tesla har blitt mindre populær blant småsparerne hos Nordnet, forteller investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

– Handelen i Tesla har vært mye mindre i 2024 etter at aksjen har falt. Flere og flere har solgt, og vi har sett at det er mindre interesse.

Eksperter: Dette bør du gjøre med aksjene dine nå

Det er nå rundt 60.000 Nordnet-kunder i Norden som sitter med Tesla-aksjer. På det meste for drøye to år siden var tallet over 100.000, og 40.000 nordmenn eide da Tesla-aksjer.

– Det har kommet en lang rekke negative nyheter. Man har kanskje mistet litt av karismaen og fanskaren man hadde før.

Tror på kraftig resultatfall

Det er ventet nedgang i både omsetning og overskudd når Tesla slipper tallene etter stengetid på Wall Street tirsdag. Det viser estimater samlet inn av Bloomberg.

Inntektene er ventet å falle til 22,3 milliarder dollar i årets første kvartal, mot 23,3 milliarder i samme kvartal i 2023. Det vil i så fall være det første inntektsfallet på årsbasis på nesten fire år, siden andre kvartal 2020.

Resultatet etter skatt er ventet å falle mer enn 40 prosent til 1,47 milliarder dollar, eller 0,41 dollar per aksje.

Tesla har fra før lagt frem skuffende salgstall som var langt under ventet, viste en oppdateringen tidligere i april. I de tre første månedene av 2024 leverte Tesla 386.810 biler.

Når det kommer til aksjeutslag påpeker Johannesen i Nordnet at markedet allerede «har tatt høyde for mye» med nedturen i det siste, men at det alltid er morsomt å følge etterhandelen i Tesla-aksjen etter kvartalstall.

– Det er en mye handlet aksje. Det vil være voldsomme utslag den ene eller andre veien.

Robottaxi og billigbil

Utover det finansielle er det spesielt to tema analytikere er spent på om man får flere hint om.

Det ene er planene for en billigere Tesla, som uoffisielt omtales som «Model 2». Det andre er Teslas planer for selvkjørende robottaxier. I starten av april varslet Elon Musk i en melding på X/Twitter en «Tesla Robotaxi-avduking» 8. august.

Fler spør seg om en robottaxi-satsing kan få konsekvenser for Model 2, og når den eventuelt kommer.

– Det har alltid vært en debatt om marginer opp mot volum for dem, og dette er den seneste omdreiningen. Om det er en god omdreining avhenger helt av hva et skifte til selvkjøring betyr, sier James Anderson hos Lingotto Investment Management til Financial Times.

Barclays-analytiker Dan Levy mener investorpresentasjonen etter kvartalstallene denne gangen kan være en av de det er knyttet mest spenning til noen gang.

– Planen for Model 2 vil trolig får mest oppmerksomhet dette kvartalet, men ikke forvent tilfredsstillende svar, skriver Levy i et notat, ifølge Bloomberg.

Priskutt og oppsigelser

Tirsdagens resultatslipp kommer etter en begivenhetsrik uke for Tesla.

I løpet av helgen kuttet selskapet prisene over hele verden, i møte med dårligere salg og lagre som fylles mer opp. Det etter flere priskutt gjennom 2023. I USA ble de tre modellene Y, X og S rundt 2000 dollar billigere, mens kuttet i Kina også gjaldt for Model 3.

Her i Norge ble prisen på Model 3 satt ned med 23.000 kroner.

Tidligere i uken ble det klart at Tesla kutter mer enn 10 prosent av arbeidsstyrken globalt. Det varslet Elon Musk de ansatte om i en e-post, ifølge Bloomberg.

I tillegg har Tesla-styret bedt aksjonærene godkjenne en omstridt lønnspakke verdt over 600 milliarder til Musk. Selv har Tesla-sjefen utsatt et besøk til India, og vist til at han må hanskes med «svært tunge» forpliktelser i Tesla.

Publisert:

Publisert: 22. april 2024 22:29

Read Entire Article