Tilsyn hos St. Olavs hospital: – Flere jobber mye mer enn loven tillater

1 month ago 21



 Spesialsykepleier og verneombud Unni Lundberg (til venstre) og foretakstillitsvalgt for NSF Maiken Isachsen-Hagen. Foto: Privat

På tre måneder brøt akutten arbeidsmiljøloven 111 ganger.

Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

Daglig jobber sykepleiere og leger på akutten på St. Olavs hospital under press.

Noen ansatte gruer seg til å gå på jobb.

Mange slutter og det kommer stadig inn nye ansatte, som trenger opplæring.

Dette kommer fram i en rapport fra Arbeidstilsynet. De har funnet over 100 brudd på arbeidsmiljøloven ved akutten på St. Olavs hospital.

De konkluderer med at ansatte jobber mer enn de skal, og at arbeidspresset er veldig høyt.

– Jeg kjenner meg igjen i det som blir beskrevet i rapporten, sier spesialsykepleier og verneombud på akutten Unni Lundberg.

En arbeidsdag på akuttmottaket er preget av høyt tempo og mange pasienter. De siste årene har hun merket at de får inn flere pasienter.

– Vi er en beredskapsavdeling der situasjonen endrer seg veldig kjapt. Derfor er vi avhengig av å ha på plass riktig bemanning, sier Lundberg.

I noen situasjoner opplever hun at det er for lite folk på jobb.

– Jeg er ikke overrasket over funnene til Arbeidstilsynet, men det er selvfølgelig altfor mange lovbrudd, sier Lundberg.

– Jobber mye mer enn loven tillater

Arbeidstilsynet har hatt tilsyn med flere avdelinger på sykehuset. Det er mye av det samme som går igjen.

– I tilsynene har vi avdekket brudd på arbeidsmiljøloven. Både arbeidstagere og ledere beskriver alvorlige arbeidsforhold, sier seksjonsleder for tilsyn ved Arbeidstilsynet Harald Gran.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Det var tillitsvalgte og verneombud som varslet dem.

– Mange ansatte står i en vanskelig situasjon med høyt arbeidspress. Det ser ut til at flere jobber mye mer enn det loven tillater, sier Gran.

Nå skal St. Olavs få komme med tilbakemeldinger, før Arbeidstilsynet eventuelt vedtar pålegg mot sykehuset.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

VG har spurt St. Olavs hospital om en kommentar, men sykehuset viser til en uttalelse på deres nettsider:

– Rapportene fra Arbeidstilsynet beskriver en virkelighet vi kjenner oss igjen i. Den viser at ledere og ansatte jobber godt sammen, og har felles virkelighetsoppfatning om den krevende arbeidssituasjonen ansatte står i, sier direktør Grethe Aasved.

Økt belastning med Helseplattformen

Heller ikke foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund (NSF), Maiken Cecilie Isachsen-Hagen, er overrasket over det Arbeidstilsynet har funnet.

– Dette er noe som NSF har varslet om over flere år. Så ble det selvfølgelig en forverring med Helseplattformen, sier Isachsen-Hagen.

Arbeidstilsynet påpeker at innføringen av HelseplattformenHelseplattformenDet digitale journalsystemet har hatt en rekke alvorlige feil, siden det ble innført i november 2022. har ført til ytterligere belastning for de ansatte.

Det er i utgangspunktet krevende å jobbe på akuttmottaket. Isachsen-Hagen mener ansatte må slippe ytterligere belastninger, som mye overtid og for lav bemanning.

Lill Sverresdatter Larsen

Leder for Norsk Sykepleierforbund

– Det har vært for få tilsyn og en ukultur for unntak fra arbeidsmiljøloven i helsesektoren. Slik kan det ikke fortsette, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Hun ønsker at Arbeidstilsynet tar mer tak i arbeidsforholdene til sykepleierne.

– Å rette søkelyset mot dette kan bidra til å beholde, mobilisere og rekruttere nok sykepleiere fremover, sier Larsen.

Helsevesenet i bemanningskrise

Harald Gran ved Arbeidstilsynet påpeker at det St. Olavs opplever, ikke er unikt. Dette er noe som gjelder helsevesenet i hele landet.

– Høy arbeidsbelastning og økende bruk av overtid i sykehusene er et kjent nasjonalt problem. Det er også en utfordring vi ser i andre deler av helsesektoren, blant annet i sykehjem og i hjemmetjenesten, sier Gran.

Sykehusene står i en skvis med bemanningssituasjonen og hensynet til de ansatte på den ene siden, og pasientsikkerheten på den andre.

– Det er like fullt arbeidsgivers ansvar å sørge for at arbeidet ikke fører til helseplager, sykdom og fravær, sier Gran.

Publisert:

Publisert: 11.03.24 kl. 17:36

Read Entire Article