To av verdens mektigste menn møttes til en kopp te. Kan de stoppe krigen?

2 weeks ago 15



Xi Jinping er blitt Vladimir Putins viktigste støttespiller. Hva sa han til Tysklands forbundskansler Olaf Scholz? Det kaster lys over Kinas rolle i Ukraina-krigen.

Publisert: 18.04.2024 11:18

Det luksuriøse statlige gjestehuset Diaoyutai i Beijing har vært stedet for mange avgjørende møter. Det var her Vladimir Putin og Xi Jinping møttes to uker før Russland invaderte Ukraina i februar 2022. I 800 år brukte de kinesiske keiserne stedet til å fiske.

Tirsdag gikk Tysklands forbundskansler Olaf Scholz inn i det samme tehuset. Utover å snakke om handel, hadde Scholz et klart budskap til Kinas leder.

– Jeg ba Xi om å legge press på Russland, slik at Putin stopper sin sinnssyke kampanje og trekker tilbake troppene, sa Scholz, ifølge Reuters.

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz og Kinas leder Xi Jinping før møtet i Beijing tirsdag 16. april. Foto: Xie Huanchi, AP/ NTB

Olaf Scholz og Xi Jinping leder de to største økonomiene i verden etter USA. Toppmøtet, som begynte med te-seremoni og endte med lunsj bestående av krabbe, asparges og dim sum, pågikk i over tre timer.

Hva svarte egentlig Xi Jinping?

Et langt skriftlig referat fra den største statlige kinesiske TV-stasjonen CCTV belyser Kinas rolle i Ukraina-krigen.

Tallene som skremmer Vesten

Kina er blitt Russlands viktigste støttespiller i Ukraina-krigen, selv om kineserne ikke leverer våpen direkte. Det er flere grunner til at både EU og USA mener Kina kan få Putin til å stoppe krigen:

  • Kinesisk eksport til Russland økte med 64,2 prosent fra 2021. Kineserne sikrer Putin teknologi og råvarer til missiler, våpen og viktig infrastruktur.
  • Kina har tidoblet leveransene til Russland av avanserte industrimaskiner, ifølge Financial Times. Halvparten av russisk olje og gass gikk i 2023 til Kina.
  • I tillegg har Nord-Korea, som har Kina som viktigste allierte, levert enorme mengder våpen som legger ukrainske byer i grus.
Bildet er en skjermdump fra TV-kanalen til den russiske hæren, som viser et møte mellom Kinas forsvarsminister Dong Jun og Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu i desember 2023. Foto: TV-kanalen til den russiske hæren

– Vi støtter Russland i det ukrainske spørsmålet, selv om USA og Europa legger press på oss, sa Kinas forsvarsminister Dong Jun i møte med Putins forsvarsminister i desember.

Da Xi spiste krabbe med Scholz, formulerte han seg ganske annerledes.

– Alle land bør ha en plass ved bordet. Men ingen land bør stå på menyen, sa Xi ifølge tyske Tagespiegel.

Xi Jinping: Ukraina-krigen er en «krise», ikke en krig

– Alle parter bør jobbe sammen for å skape fred så raskt som mulig, sa Xi Jinping til Scholz. Ifølge det offisielle kinesiske referatet ville ikke Xi kalle det som skjer i Ukraina for krig. I stedet snakket Kinas leder om «den ukrainske krisen».

– Kina er ikke en part i den ukrainske krisen, og vi fremmer fredssamtaler på vår egen måte, sa Xi. Han sa at det ikke nytter å «søke egoistiske interesser», og at verden bør «kjøle ned situasjonen, og ikke helle bensin på bålet».

– Vi må redusere de negative konsekvensene for verdensøkonomien, og ikke undergrave stabiliteten i de globale industri- og forsyningslinjene, sa Xi.

Men hva betyr dette i praksis?

Dårlig nytt for det sveitsiske fredssporet

Xi la til at «alle anstrengelser for fred» måtte skje til «rett tid». Og bare hvis Russland er enig.

Dette tolkes som at Kina setter foten ned for det viktigste fredssporet nå.

Sveits har invitert over 100 land til en stor fredskonferanse i juni. Håpet er at det skal bli starten på en prosess mot fred. Ukraina har sagt ja. Russland avfeier det som «et vestlig påfunn».

– Dette er bortkastet tid hvis man ikke tar hensyn til Russlands interesser, sa Putins utenriksminister Sergej Larov.

Xi Jinping reiser i mai til Europa, hvor han skal besøke blant annet Frankrike. I EU øker presset om tiltak mot Kina. Flere kinesiske selskaper ble nylig svartelistet på grunn av sin rolle i krigen. I tillegg er flere hundretusen arbeidsplasser i fare fordi kineserne utkonkurrerer europeisk industri.

Read Entire Article