Trafikksikkerhet:
ÅLESUND (TV 2): Trygg Trafikk mener det er oppsiktsvekkende hvor ødeleggende berøringsskjermen er for oppmerksomheten i trafikken. NAF er skeptisk til nytt forslag.

– Det er en magisk grense på to sekunder. Har du blikket borte fra veien i mer enn to sekunder er det kritisk med tanke på trafikksikkerheten, sier fagsjef Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk til TV 2.
SINTEF har i samarbeid med Nord universitetet på vegne av Trygg Trafikk og forsikringsselskapet Fremtind undersøkt hvor farlig berøringsskjemer er.
Ved bruk av blikkpunktskamera har de sett på blikkbruk og fordeling av oppmerksomhet registrert hos 44 sjåfører som skulle taste inn adresse i navigasjon, endre temperatur, søke opp musikk og skifte radiokanal.

Kart farligst
Rapporten viser hvor lang tid det tar å utføre ulike funksjoner på berøringsskjerm mens vi kjører.
– Å taste inn en adresse var den mest krevende oppgaven. Den krevde at førerne i gjennomsnitt brukte 15,7 sekunder for å fullføre tastingen, opplyser Johansen.
Trygg Trafikk gir følgende bilde:
Hvis du kjører i bare 22 kilometer/t i byen mens du taster en adresse, har du i praksis kjørt 12 meter i blinde.
Skifte radiokanal tok i snitt 10–11 sekunder, mens justering av temperatur på berøringsskjermen tok 3,4 sekunder.
– Berøringsskjermer byr åpenbart på sikkerhetsutfordringer. Det er oppsiktsvekkende hvor ødeleggende berøringsskjermen er for oppmerksomheten, mener Trygg Trafikk.
Vil ha totalforbud
TV 2 fortalte lørdag at en arbeidsgruppe vil ha totalforbud mot å holde i mobilen under kjøring.
– Ved å forby det å holde i mobiltelefonen, vil man både formidle en klar og entydig atferdsforventning til publikum, som også vil gjøre det enklere for politiet å reagere mot ulovlig bruk av mobiltelefon, heter det i forslaget som nå er ute på høring fra Samferdselsdepartementet.
Blir det vedtatt, kan du som sjåfør ikke røre telefonen hvis den ikke er fastmontert: Å gi telefonen til en passasjer eller hente den opp fra gulvet hvis den ramler ned fra setet eller bare holde i den uten å taste, blir forbudt.

Utrykningspolitiet (UP) støtter forslaget om totalforbud mot å holde i mobiltelefonen.
– Uoppmerksomhet har stor påvirkning for trafikksikkerheten. Undersøkelser viser at ulovlig bruk av mobiltelefon er direkte årsak til fire prosent av dødsulykkene, sier assisterende UP-sjef Roar S. Larsen til TV 2.
NAF reagerer
NAF er ikke like begeistret for forslaget.
– Et totalforbud mot å røre telefonen er å gå for lang. Det holder ikke mot andre ting som er lov bak rattet på en bil. Du kan ta imot eller levere fra deg en bolle. En slik innskjerpelse som foreslås gir ikke mening og undergraver tilliten til regelverket, mener pressesjef Ingunn Handagard i NAF.
Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk forklarer uoppmerksomheten som å gå inn og ut av et kognitivt kart.
– Når du kikker ned må du finne ut hvor du skal trykke, du skal ha respons og informasjonen du mottar skal bekreftes i hjernen. Når du da ser opp igjen, må det kognitive kartet resettes. Summen av dette gjør at det tar for lang tid å løse oppgaver på touchskjerm, sier fagsjefen i Trygg Trafikk.
– Like farlig som mobil
– Er det like farlig å bruke en touchskjerm som å bruke mobil?
– Det kan helt klart sammenlignes med å bruke mobiltelefon. Folk flest må forstå at det å ta blikket bort fra veien i mer enn to sekunder kan være kritisk, sier Johansen.
– Er kritisk og farlig det samme?
– Ja. Statistisk er det ikke farlig før du blir skadet eller dør av det. Som oftest går det bra, men problemet er når det oppstår en situasjon som krever mer fokus. Vi er nå skrudd sammen slik at vi ikke klarer å gjøre flere ting samtidig, understreker fagsjef Johansen.
Arbeidsgruppen som har foreslått totalforbud mot å holde i en mobiltelefon, har ikke tatt stilling til reguleringer av bilens integrerte skjermer.
– Det ligger utenfor denne arbeidsgruppens mandat å foreslå generelle regler for betjening av integrerte skjermer.