Trump lovet voldsom vekst. Nå har pipen fått en annen lyd.

1 month ago 56



– Vi kommer til å vokse slik vi aldri har vokst før, lovet Donald Trump. Nå sier han at USA vil «oppleve en overgangsperiode».

Donald Trump besøkte børsen i New York i desember. Han fikk en jakke av megleren Peter Giacchi. Foto: Alex Brandon, AP / NTB

Publisert: 11.03.2025 15:47

Kortversjonen

Showmannen Trumps løfter kolliderer med virkeligheten han møter som president, skriver The New York Times.

Trumps straffetoll, som han vekselvis har truet med, innført og utsatt, fører med seg stor usikkerhet. Mandag raste de amerikanske børsene.

Trump sa tirsdag at han vil doble straffetollen på stål og aluminium fra Canada, fra 25 til 50 prosent. Den nye straffetollen er et svar på at den canadiske delstaten Ontario satte opp prisen på strøm som de leverer til USA.

Trump fortsetter dermed handelskrigen til tross for mandagens problemer på børsen, skriver AP.

En handelskrig kan føre til økte priser for forbrukerne og høyere inflasjon. Akkurat slik ekspertene advarte om på forhånd.

Wall Street så først oppgang, deretter nedgang, etter at Donald Trump overtok som president. Foto: Brendan McDermid, Reuters / NTB

– En overgangsperiode

Søndag ville ikke Trump utelukke at amerikanerne risikerer økonomisk tilbakegang i år, altså det motsatte av den «skyhøye rikdomsveksten» han lovet i oktober.

USA vil oppleve «en overgangsperiode» sa Trump da han på Fox News ble spurt om landet vil få en resesjonresesjonResesjon er i makroøkonomi normalt definert som et fall i et lands bruttonasjonalprodukt (BNP) i to eller flere påfølgende kvartaler i år.

– Jeg hater å spå om slike ting, sa han søndag om en mulig resesjon. – Det er en overgangsperiode fordi det vi gjør, er en veldig stor ting. Vi får rikdom tilbake til Amerika. Det er en stor ting ... det tar litt tid, men jeg tror det vil være storslått for oss.

Innføring av straffetoll har vært et viktig tema for Trumps to første måneder som president. Blant annet på stål og aluminium. Foto: Kevin Lamarque, Reuters / NTB

Trump tror straffetoll er en kur for alt, skriver CNN. Bedrifter vil bygge fabrikker i USA for å unngå straffetoll. Andre land kan presses til å gjøre som USA vil. Handelsbalansen gjenopprettes. Staten vil få inn så mye penger at budsjettunderskuddet kan reduseres og skattetrykket lettes.

Musk-effekten

Men et annet dystert økonomisk scenario truer: stagnasjon og inflasjon samtidig. Det vil si lav vekst, høy ledighet og sterk prisstigning. Det kalles stagflasjon og er blitt det nye «buzzordet» på finansmarkedene, ifølge Yahoo Finance.

De siterer et notat skrevet av analytikeren Julian Emanuel i Evercore ISI i helgen. «Uro for stagflasjon har dukket opp, fordi straffetoll og DOGE-politikk kan utløse høyere inflasjon og bremse den økonomiske veksten».

Doge er organet milliardæren Elon Musk har stått bak. De har skapt mye uro med sin jakt på sløsing i det føderale byråkratiet.

Utenfor en Tesla-forhandler i Palo Alto i California 8. mars. – Ikke kjøp Tesla, er oppfordringen. Foto: Laure Andrillon, Reuters / NTB

Blant de største taperne på børsen har vært Elon Musks elbilprodusent Tesla. Aksjen falt mandag 15,4 prosent og har mistet all veksten den fikk etter det amerikanske valget.

Hevder det vil ta av senere i år

Det hvite hus forsøker å avdramatisere børsuroen, skriver The Washington Post.

– Årets andre kvartal kommer til å ta av når alle ser at skattekuttene blir en realitet, sier Kevin Hassett til CNBC. Han leder det nasjonale økonomiske rådet i Det hvite hus.

Trump har lovet å videreføre de store skattekuttene han sørget for forrige gang han var president. De enorme kostnadene er en av grunnene til at han har ivret for å kutte de offentlige budsjettene.

Elon Musk var 5. mars i Senatet for å møte representanter fra det republikanske partiet. Foto: Ben Curtis, AP / NTB

Nå presser Trump på for at Kongressen skal vedta et budsjett som inneholder de enorme skattelettelsene han har lovet. Men søndag måtte han innrømme at det ikke er sikkert at det går.

Republikanerne har et syltynt flertall i Kongressen. Dersom en liten håndfull republikanere stemmer mot budsjettet, stenges store deler av den føderale administrasjonen fredag.

– Små forstyrrelser

Trump-administrasjonen hevder «forstyrrelsene» er små. De mener man er på en litt humpete vei frem mot et mye bedre mål. Der skal det være mer rettferdig internasjonal handel, effektivitet i offentlig sektor og mer investeringsvilje fra privat sektor. På veien dit skal man få hjelp av lavere energipriser, skattekutt og vesentlig mindre reguleringer.

Uroen er at den humpete veien kan føre til noe mye mindre forlokkende, skriver økonomen Mohamed El-Erian i Financial Times. Han er leder for Queens College ved Cambridge University.

Den uforutsigbarheten man nå ser, kan frata USA landets viktigste fortrinn, skriver han, nemlig langsiktige investorers tiltro til det politiske rammeverket og beslutningene som blir tatt.

Read Entire Article