US Marines-topp i Norge advarer Putin: – Vi er klare

1 month ago 22



SJEF PÅ BESØK: General Christopher J. Mahoney er nestkommanderende for US Marines. Her er han på besøk i Alta under Nordic Response. Foto: Martha C.S. Holmes / VG

I litt over en uke har rundt 400 US Marines trent på å forsvare Norge i Alta. Neste gang kan det skje i Finland – nærmere den russiske naboen i øst.

  • Bilde av Martha C. S. Holmes
Alta tirsdag 12. mars kl. 23:49

– Jeg liker tanken på å øve nærmere alle våre allierte, og å ha muligheten til å jobbe tettere sammen med dem. Jeg anser ikke nødvendigvis det å være nærmere Russland som en operativ del av det, sier general Christopher J. Mahoney til VG.

Han er nestkommanderende for US Marines. Denne uken har han besøkt gruppen på 400 US Marines som har oppholdt seg i Alta i Finnmark, under den store Nato-forsvarsøvelsen Nordic Response.

Øvingsområdet strekker seg helt fra Bardufoss i Troms til Lakselv i Finnmark – men den følger også umiddelbart etter, og som neste ledd etter, årets største Nato-øvelse «Steadfast Defender».

Siden februar har store styrker blitt flyttet over Atlanteren fra USA og Canada for å øve på å forsvare Nato-landene mot en tenkt invasjon fra øst – det vil si Russland

Ifølge VGs opplysninger hadde også Forsvaret lyst til å øve enda lenger øst i Finnmark, men fikk nei av regjeringen. Les mer om det her.

Men neste gang de Nato-allierte skal øve sammen i nord, kan en øvelse lenger øst bli en realitet:

– Det vi er her for

Finland er nytt Nato-medlem, og de har store deler av sitt territorium øst for 24 lengdegrader. Det er den selvpålagte grensen fra Norge for hvor langt øst Nato-aktivitet kan strekke seg, for å unngå å provosere den russiske «bjørnen».

General Christopher J. Mahoney under besøket til US Marines som har øvd i Alta. Foto: Martha C.S. Holmes / VG

Til VG sier Mahoney at det ikke er en del av vurderingen, for USAs del.

– Det jeg vurderer er integreringen med våre samarbeidspartnere, og å ønske Sverige og Finland velkommen. Det er det vi er her for å gjøre, sier han.

– Verdt svært mye

Hovedfokuset for øvelsen Nordic Response, og for de amerikanske marinesoldatene som er her, har vært den enorme logistikkoperasjonen som må til for flytte så store styrker.

– Vi lærer alltid mye fra US Marines. I denne øvelsen har vi særlig trent på logistikken i å forflytte store tropper. Det er en del av en større øvelse, der vi flytter styrker fra USA til Europa. Det andre er integrering, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til den fremmøtte pressen under besøket til US Marines i Alta.

US Marines under øvelsen Nordic Response i Alta. Foto: Martha C.S. Holmes / VG

General Mahoney fikk også spørsmål om hva han sier til de amerikanske stemmene som mener Nato ikke er relevant lenger, og at USA bør trekke seg ut.

– Til dem vi jeg si dra til Helsinki, eller dra til Sverige, og spør dem hvor viktig de synes vår kollektiv forsvarsallianse er. Ikke bare er det nye medlemskapet til disse to veldig kapable styrkene viktig – men fra Honolulu til Helsinki er det en felles forståelse for behovet for, og tro på, et felles forsvar. Det er verdt svært mye.

Det sier han US Marines har en viktig rolle i, når han får spørsmål om den underliggende trusselen fra Russland:

– Vi er klare, og vi trener på å være klare, og sørger for å være integrerte sånn at hele laget er klare.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen legger til:

– Hvis Russland skulle utfordre Nato det ville det være en stor feil. Fordi et angrep på én, er et angrep på alle.

General Christopher J. Mahoney snakker med US Marines i Alta. Foto: Martha C.S. Holmes / VG

– Putin vet at det er en forsvarsallianse

Kristoffersen sier dagens sikkerhetssituasjon understreker at det har en enda større betydning å ha gode allierte.

Han legger også til at Russland har mindre enn én femtedel av troppene sine igjen i områdene der de kan følge med på hva som skjer i Nato-landene.

Det vil si at når Russland tar sjansen på å tømme disse områdene for soldater, er det fordi de vet Nato ikke har tenkt til å angripe dem, mener han.

– Jeg mener at president Putin har demonstrert tydelig at han vet at dette er en forsvarsallianse, når han har flyttet så store tropper i hele regionen til å slåss i Ukraina.

Rettelse

Rettelse: På forsiden av VG.no kom vi i skade for å tillegge general Christopher J. Mahoney sitatet «En stor feil», men dette er det forsvarssjef Eirik Kristoffersen som sier, og ikke generalen. Feilen ble rettet 12.03.24 klokken 23.40.

Read Entire Article