Utbetalinger til sykepenger har økt kraftig: Nav er bekymret

2 weeks ago 13



I 2023 økte utbetalingene til sykepenger til 61 milliarder.

Det er en vekst på 16 prosent sammenligna med året før. 628.900 personer mottok sykepenger, ifølge ei pressemelding fra Nav.

Til sammen ble det utbetalt 583 milliarder kroner i ytelser og alderspensjon i 2023. Det tilsvarer over 1 million kroner hvert minutt gjennom året.

Overraskende utvikling

– Vi blir flere alderspensjoner i fylket hvert år framover, og det er forventet at utbetalingene til alderspensjon øker. Utviklingen vi ser i sykefravær og sykepengeutbetalingene er derimot overraskende.

Det sier direktør Torbjørn Aas i Nav Trøndelag.

Torbjørn Aas

Foto: Magnhild Øwre / NRK

Her var det 17 prosent økning i sykepenger fra 2022. Med unntak av seks kommuner øker utbetalingene til sykepenger i alle kommuner.

Aas beskriver økninga som urovekkende.

– Vi er bekymra over denne økninga. Den er særlig stor i diagnosegruppen psykiske lidelser og muskel- og skjelettlidelser. Hele årsaksbildet har vi ikke, men å jobbe enda mer målretta med sykefravær og trivsel på jobben er noe Nav har verktøy for.

50 prosent av befolkninga

Nesten 3 millioner mennesker mottok en ytelse fra Nav minst én gang i løpet av fjoråret.

– De aller fleste av oss mottar penger fra Nav en eller flere ganger i løpet av livet. Og bare i løpet av ett år har halvparten av befolkninga fått penger inn på konto fra Nav minst én gang, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Utbetalingene til personer bosatt i Norge økte med 8,9 prosent. Det tilsvarer 46,6 milliarder kroner.

Veksten er høyere enn justeringen i grunnbeløpet og lønnsveksten.

Hans-Christian Holte i NAV. Han står foran en gråg-grønn bygning i det som ser ut som en sentrumsgate. Han har på seg lys blå skjorte, mørk dressjakke og firkantede, svarte briller. Han ser inn i kameraet og ser vennlig ut. Han har grått hår.

Hans-Christian Holte og Nav forteller at 2,8 millioner personer mottok en ytelse minst én gang i løpet av 2023.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

– Økt sykefravær og flere pensjonister ga økning i utbetalingene til sykepenger og alderspensjon. Det var også en økning i arbeidsavklaringspenger og uføretrygd, mens et stramt arbeidsmarked gjennom 2023 reduserte utbetalingene på dagpenger, sier Holte.

Publisert 16.04.2024, kl. 08.52 Oppdatert 16.04.2024, kl. 09.06

Read Entire Article