Vestres familiebedrift har privat helseforsikring til ansatte. Den nye helseministeren husker ikke om det ble innført da han var sjef.

1 week ago 12



Bedriftslederen og mangemillionæren Jan Christian Vestre (37) var Støre-regjeringens store overraskelse i 2021. Valget av ham som helseminister kan tyde på at Støre forbereder ham på statsministerjobben.

Fredag overtok Jan Christian Vestre som helseminister etter Ingvild Kjerkol. Han husker ikke om han var daglig leder i familiebedriften Vestre, da bedriften innførte privat helseforsikring til sine ansatte. Foto: Lise Åserud, NTB
  • Robert Gjerde

Publisert: 19.04.2024 18:55

Kortversjonen

Jonas Gahr Støre ble selv satt på statsministerskole i 2012 av daværende statsminister Jens Stoltenberg. Som populær utenriksminister måtte Støre ta et «pliktår» i det kanskje tyngste fagdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, ett år før stortingsvalget i 2013.

Nå skjer det samme med Støre-regjeringens energibunt som er regjeringens rikeste – langt foran sjefen – med en formue på over 100 millioner kroner.

Når Støre en dag gir seg som Ap-leder står trolig hans to nestlederne først i køen som arvtagere:

  • Tonje Brenna, som var kunnskapsminister før hun i høst fikk den tyngre posten som arbeids- og inkluderingsminister.
  • Og Vestre, som tidligere næringsminister, og nå altså helse- og omsorgsminister.

Husker ikke om privat helseforsikring

Da Vestre fredag kveld møtte opp i sitt nye departementet, sa han at han ville jobbe for et sterkt offentlig helsevesen.

Men trenger Norge også et privat helsetilbud?

Ja, vi har alltid hatt et samspill mellom offentlig og privat i helsetjenestene våre. Det kommer det til å være også i fortsettelsen. Men jeg er opptatt av at det ikke er lommeboken som skal avgjøre om folk har et godt velferdstilbud eller ikke, og derfor er det viktig at vi sikrer et velfungerende helse- og omsorgstilbud til alle lag av befolkningen. Og det er det først og fremst offentlige som må ivareta.

– Har du privat helseforsikring?

– Nei. Jeg har ikke privat helseforsikring, svarte Vestre.

– Men har de ansatte i familiebedriften VestreVestreVestre AS er en norsk utemøbelprodusent. Selskapet ble opprinnelig startet av sjømannen Johannes Vestre i Haugesund. I 2012 ble Jan Christian Vestre styreleder for selskapet. Selskapet har levert utemøbler til blant annet Oslo og New York i USA. privat helseforsikring?

– Det tror jeg de har. Det får jo eventuelt bedriften svare på selv.

Fra 2013 til 2017 var han daglig leder i selskapet.

– Men den bedriften har du ledet, så da har vel du vært med på å innføre det?

– Ja, jeg har ikke vært leder i Vestre på 2,5 år, så selskapet må da svare på de ordningene de eventuelt har for sine ansatte.

– Ble forsikringen tegnet mens du var daglig leder?

– De detaljene husker jeg ikke så det må eventuelt selskapet svare på.

– Snakker du sant nå, Vestre? Husker du virkelig ikke om det ble tegnet privat helseforsikring mens du var leder?

– Ja. Hvilke ordninger som er nå, når de ble innført og hva de innebærer, har jeg ikke oversikt over nå, sa Vestre.

Fredag overrakte Ingvild Kjerkol nøklene til Helse- og omsorgsdepartementet til den nye helseministeren Jan Christian Vestre. Foto: Lise Åserud, NTB

Entusiasmen er genuin

Og apropos den boblende entusiasmen hos regjeringens energibunt: Den må vi bare venne oss til. Den er nemlig genuin og ikke noe å gjøre med.

– Det er bare slik han er, sier Mani Hussaini, stortingsrepresentant og tidligere AUF-leder.

De jobbet begge på Youngstorget for AUF. Begge ledet også gjenreisningen av Utøya med Vestre som styreleder for Utøya (2013–2017) og Hussaini som AUF-leder.

– Jan Christian har et ekstra gir, det har han hatt så lenge jeg har kjent ham. Han går alltid «all in» i alle politiske saker, og det er genuin entusiasme i hver lille detalj. Det er en egenskap som jeg og mange andre har satt veldig stor pris på. Men vi lurer av og til på om Jan Christin i det hele tatt tar seg tid til å sove.

Usikker på nominasjon

De fleste har trodd at Vestre, som nestleder i Ap, må skaffe seg en nominasjon til Stortinget.

Men han sier nå at det ikke er tatt en endelig avgjørelse om det. Han er usikker.

– Hvis du går for en stortingsplass, blir det da i Oslo, der du bor nå?

– Jeg vet ikke, sier Vestre. Han er født og har vokst opp i Haugesund.

Read Entire Article