– Vi tør ikke gå på gata med jødiske symboler

1 week ago 11



Politiet trapper opp sikkerheten:

TRONDHEIM (TV 2): Det er økt frykt i det jødiske miljøet i Trondheim. Nylig ble det kastet en brannfakkel inn i bakgården til synagogen. Flere tør ikke å gå rundt i byen med synlige jødiske symboler.

 Leslie Tangen / TV 2
ØKT FRYKT: Forstander i Det Jødiske Samfunn i Trondheim, Asher Serussi, sier de ikke tør gå på gata med jødiske symboler. Foto: Leslie Tangen / TV 2

Publisert 26.04.2024 10:34

Bakgården til synagogen er omgitt av svært høye gjerder. Forstander i Det Jødiske Samfunn i Trondheim, Asher Serussi, har invitert oss inn. 

Han peker og forteller engasjert om hva de tenker om fakkelen som ble kastet over gjerdet og inn i bakgården. Så langt vet de ikke om fakkelen brant da den ble kastet over gjerdet, men den har tydelige merker av at den ble kastet brennende.  

– Vi vet ikke nøyaktig når det skjedde, for vi har en litt dårlig vinkel på kameraovervåkingen. Vi valgte først å ikke gå ut i media med dette, for vi trenger ikke noe uønsket oppmerksomhet rundt jøder i denne tiden hvor noen ser en sammenheng med det som skjer i Midtøsten.

Ingen mistenkte så langt 

 Leslie Tangen / TV 2
INGEN MISTENGTE: Stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Arve Nordtvedt. Foto: Leslie Tangen / TV 2

I tillegg ble det også funnet en pulverpose som var kastet inn i bakgården. Innholdet av posen blir nå analysert, forteller stasjonssjef ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Arve Nordtvedt.

– Saken er til etterforskning. Vi har gjort beslag i i fakkelen, i tillegg noe pulver som er funnet på taket. Det er til tekniske undersøkelser. Det er ingen mistenkte så langt.

Hærverk på jødisk gravlund 

Nylig var det også en episode på den jødiske gravlunden på Lademoen i Trondheim. Her ble det blant annet funnet flere davidsstjerner som var knust, og flere av gravstedene til flere familier var utsatt for hærverk.

Trøndelag politidistrikt har pågrepet og siktet en person for dette. Denne personen skal også ha tagget hakekors og nazisymboler på og ved Nidarosdomen.

Politiet understreker at disse episodene ikke ses i sammenheng med det som har skjedd ved synagogen.

– Vi hadde også en hendelse på kirkegården med skjending, men det er ingen grunn til å tro at de sakene har en sammenheng. Personen bak skjendingen er kjent for oss, og vedkommende er varetektsfengslet. Det er ingen grunn til å tro at vedkommende har noen befatning med det som har skjedd på synagogen, sier stasjonssjef Arve Nordtvedt.

Politiet har trappet opp sikkerheten

Men politiet er klare på at de tar disse episodene på alvor. 

De har derfor allerede trappet opp sikkerheten og vaktholdet ved synagogen. TV 2 ser selv en politipatrulje bli avløst av en annen mens vi er til stede.

 Leslie Tangen / TV 2
ØKT SIKKERHET: Politiet har styrket patruljeringen ved synagogen. Foto: Leslie Tangen / TV 2

 – Vi har god dialog med det jødiske samfunnet. Vi har styrket patruljeringen vår der. Vi prøver å ivareta dem og beskytte dem på en god måte, fortsetter Nordtvedt.

– Veldig amper situasjon på gata

Alle disse episodene skremmer det jødiske miljøet i Trondheim. Det sier forstanderen, som sier at hans trosfeller nå tar sine forholdsregler.

– Det er mange av oss som ikke tør gå ut på gata med synlige jødiske symboler som davidsstjernen eller Kippa. Det er en veldig amper situasjon på gata, demonstrasjoner mot Israel, naturlig nok, sier Serussi.

Han sier det er veldig mange som blander kortene og tar jødene samtidig. 

– Vi velger å separere situasjonen i Midtøsten fra situasjonen for jøder i Norge og i Trondheim spesielt. Vi skal ikke lastes for det som skjer i Midtøsten, sier han.

– Vi må slå ring om det jødiske miljøet

Ordføreren i Trondheim, Kent Ranum, deler bekymringen til det jødiske miljøet i byen. 

 Stein Roar Leite / TV 2
SLÅR RING OM DET JØDISKE MILJØET: Kent Ranum, Ordfører, Trondheim kommune, Høyre sier byen må stå sammen sammen mot uønskede elementer. Foto: Stein Roar Leite / TV 2

– Det føyer seg inn i rekka av en del episoder som har vært nå som vi absolutt ikke ønsker i byen. Så det er all grunn til å ta det på alvor, og det gjør vi. Det er om å gjøre å stå sammen. Alle i byen må slå ring om de som helt uten grunn skal føle seg truet av uønskede elementer.

 Ranum legger også til.

– Det er en uro, uro på vegne av de miljøene som blir utsatt for det, og uro for om dette er en voksende trend også her i byen.

– Vi øker beredskapen

Tilbake i bakgården til synagogen forteller forstander Serussi at de nå vil trappe opp sikkerheten enda mer. 

 Leslie Tangen / TV 2
MER SIKKERHET: Asher Serussi, Forstander, Det Jødiske Samfunn i Trondheim sier de må i gang med ennå flere sikkerhetstiltak. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Det er veldig synd at vi må ha slike sikkerhetstiltak, men det er uheldigvis nødvendig. Vi kan ikke risikere at noe skjer. Vi monterer nå flere kameraer for å også fange sånne hendelser. Vi øker beredskapen internt, det er det som dessverre må til til i disse dager, avslutter Serussi.

Read Entire Article