Viggo Kristiansen (44) får 55 millioner kroner av staten

2 weeks ago 18



SANDNES (TV 2): Hans advokater har krevd totalt 90 millioner kroner i erstatning for justismord, men Viggo Kristiansen får nå 55 millioner.

 Christian Roth Christensen / TV 2
FEIRET: Da frifinnelsen var et faktum i desember 2022, feiret Viggo Kristiansen med et rundstykke og kaffe sammen med faren og brødrene. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Publisert 16.04.2024 11:33 Sist oppdatert nå

Det opplyser hans advokat Brynjar Meling til TV 2.

– Vi er ikke fornøyd og mener det er for lavt. Det er vesentlig lavere enn det som er krevd, og vi forbereder søksmål for differansen, sier Meling.

Kristiansen, som i desember 2022 ble frikjent for Baneheia-saken, har sittet nesten 21 år i fengsel som følge av en feilaktig dom.

Meling sier det opprinnelige kravet var på omtrent 90 millioner kroner, og varsler søksmål mot staten. 

– Det skal kompensere for den urett som er begått mot han. Når vi da ikke får medhold i dette er det riktig at staten blir stilt til ansvar for det, og da er søksmål eneste alternativ. 

– Nå skal livet begynne

Da justisfeilen var et faktum, haglet beklagelsene. Agder politidistrikt, Riksadvokaten og justisminister Emilie Enger Mehl har alle beklaget til Kristiansen for den urett han har blitt utsatt for.

Samtidig ble Kristiansen tilkjent et forskudd på 10 millioner kroner i erstatning.

– Nå skal livet begynne, og det skal bli veldig greit, sa Kristiansen selv til TV 2 da forskuddet ble kjent.

 Tom Rune Orset / TV 2
KRISTIANSENS REPRESENTANT: Advokat Brynjar Meling er oppnevnt som bistandsadvokat for Viggo Kristiansen i saken mot Jan Helge Andersen. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

Advokatene hans har ment at han skal ha så mye som 90 millioner kroner. Kravet ble sendt til Statens sivilrettsforvaltning i november i fjor.

Nå har han altså fått 55 millioner kroner.

– Oppreisningsbeløpet er for lavt, pluss at de har lagt for lite vekt på blant annet avstandsrente, sier Meling.

Inhabil leder

Lederen i Statens sivilrettsforvaltning, Siv Hallgren, ledet Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker i forbindelse med flere av Kristiansens mislykkede forsøk på å få saken gjenåpnet.

Hun var også en del av mindretallet som ønsket at han ikke skulle få en gjenåpning da han til slutt fikk det.

 Frode Sunde / TV 2
I FRIHET: På vei hjem fra Ila fengsel for siste gang stoppet Viggo Kristiansen og faren for å kjøpe pølse, brus og kaffe på Cirkle K Nykirke. Foto: Frode Sunde / TV 2

Hallgren er derfor inhabil i behandlingen av Kristiansens erstatningskrav.

Kristiansen skal vitne

Tirsdag begynte rettssaken mot Jan Helge Andersen (43), som nå står tiltalt for å ha drept og voldtatt Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) alene for snart 24 år siden.

Andersen har hele tiden nektet straffskyld og forklart at det var Kristiansen som var den aktive personen på åstedet, og at han selv ble tvunget til å delta i handlingene.

Også i retten tirsdag nektet han straffskyld.

I neste uke er det satt av tre dager til at Kristiansen skal forklare seg som vitne i saken.

Read Entire Article