Visa åpner for at kunstig intelligens kan få kontroll over kredittkortet ditt.

Publisert 16.05.2025 22:14
Visa kobler seg nå på den neste bølgen innen netthandel, og lar kunstig intelligens gjøre jobben for deg.
Med samarbeidspartnere som Microsoft og OpenAI vil de la KI-agenter få kontroll over betalingssystemet ditt, slik at de kan kjøpe alt fra matvarer og julegaver til flybilletter.
Helt uten at du trenger å trykke «kjøp».
– Vi tror dette kan bli veldig viktig. Det kan være like banebrytende som netthandelen var da den kom, sier Jack Forestell, produktsjef i Visa, til nyhetsbyrået AP.
Likevel er ikke alle like begeistret.
Fagdirektør i Forbrukerrådet, Finn Myrstad, er skeptisk til hvordan den nye plattformen vil fungere.
– Vi er skeptiske til om slike systemer faktisk vil gagne forbrukere, og ikke bare næringslivet. Her er det opplagt stor sjanse for feilkjøp, og at vi handler mer enn vi ellers ville, sier Myrstad.

Visa lanserte det nye systemet onsdag 30. april.
– Venter feil
Myrstad peker også på faren for prissamarbeid og diskriminering.
– Det er lett å se for seg at slike ordninger kan føre til prissamarbeid og prisdiskriminering, der forbrukere ender opp med å betale mer enn de ellers ville gjort.
Visa sitt nye system skal gjøre det mulig for deg å slippe å bruke bankkortet ditt i nettbutikken, og heller la KI-agenter ta seg av betalingsprosessen.
Det gjøres ved at agentene får tilgang til et budsjett med en fastsatt sum, personopplysningene dine og noen preferanser du har oppgitt.

På den måten kan den automatisk finne og kjøpe varer på dine vegne.
Betalingen vil skje på samme måte som Apple Pay og andre mobilbetalinger.
– Det handler ikke om å gi KI full kontroll over alt, men vi ser for oss at mange vil ønske hjelp med kjedelige ærend som matvarer, oppussingsartikler eller flybilletter, sa Visa-sjef Forestell til AP.
Fagsjef Myrstad synes likevel det er vanskelig å tenke at vi kan stole på slike tjenester.
– Denne type KI-modeller har betydelige feilkilder, og vi venter at feil også vil dukke opp her, sier Myrstad.
– Det er blant annet vanskelig å se for seg at en KI-modell vil kunne håndtere eventuelle tvister. Det er systemene for upålitelige og lite gjennomsiktige til å gjøre, mener eksperten.
– En spennende tanke
– Det siste året har flere utviklere jobbet med å gi KI-agenter lov til å gjøre ting på vegne av oss, så dette er en naturlig forlengelse av det, sier Yngvar Ugland.
Han er leder i «New Tech Lab» i DNB og ser på den nye teknologien med optimisme.

Likevel er han ikke overrasket over Forbrukerrådets skepsis.
– Det er en gyldig bekymring, men i realiteten har vi allerede gitt bort mye av våre personlige opplysninger, uten å nødvendigvis være klar over det, sier Ugland.
I dag bruker allerede selskaper blant annet algoritmer til å samle inn informasjon og personlige data om oss.
– De selger oss som produkt, det jeg ønsker meg er datadrevne maskiner som kjenner til mine behov basert på mitt handlemønster.
– Får vi det nå?
– Vi får vente å se hvordan dette fortoner seg, uansett kan vi ikke overlate alt ansvar til kunstig intelligens. Det er vi som må ta ansvar og være bevisste på hva vi lar KI gjøre på våre vegne, svarer teknologen.
– Kan øke svindel
Andreas Karde, leder for data og digitale salg i Nordea, er også positiv til den nye plattformen.
– I utgangspunktet er jo dette en spennende tilnærming, sier Karde.
Han påpeker likevel at vi ikke bør la KI-agenten basere seg utelukkende på kjøpshistorikken vår.
– Det er viktig at forbrukeren har tilgang til maskinen og kan gi den input. Hvis den kun skal kjøpe basert på historikk, kan det fort bære av sted i feil retning, sier eksperten og legger til:

– Det vil også kreve en del investering av brukeren for å lære opp KI-agenten.
Karde forteller at det er forbrukeren som bør ha fullmakt, og som må være obs på eventuelle farer, som for eksempel svindel.
– Vi vet av erfaring at når store selskaper går ut med slike lanseringer så øker det også for svindel fra kriminelle aktører, advarer Karde.
I begynnelsen vil agenten alltid spørre om godkjenning før kjøp, men etter hvert skal man kunne gi den fullmakt til å bruke for eksempel 15.000 kroner på en hvilken som helst flyreise.
– Maskinen vet bedre enn oss
Karde kan også se for seg en fremtid der kunstig intelligens vil integreres mer og mer i hverdagen vår, på andre måter også.
– En KI som er koblet til kjøleskapet ditt, som kan foreslå hva du kan lage til middag, samtidig som den gjør handlingen for deg og gir deg forslag til nye varianter av det du liker i dag; det er jo en spennende tanke, sier Karde.

Teknolog Ugland er enig i dette.
Han mener også at maskinen i noen tilfeller kan vite bedre hva vi har behov for enn oss selv.
– Dette er basert på mønstrene vi legger igjen fra tidligere kjøp. For eksempel kan vi se for oss at kunstig intelligens på sikt vet hvilke abonnementer vi har, men som vi ikke bruker. Hva slags størrelse vi bruker i klær, eller hva slags mat vi liker, sier han.