What the hekk! Dette skjedde da Lars lot vannsprederen stå på

1 month ago 30Medby forteller at søndag var en fin vårdag på Lillehammer.

– Jeg hadde holdt på i hagen, gjødslet plenen og satte på vannsprederen, sier han til VG.

– Det glitret

Han var imidlertid ikke forberedt på synet som møtte ham mandag morgen. I løpet av natten var det kommet minusgrader.

– Jeg kikket ut av vinduet og tenkte «hva i helvete er det som har skjedd», utbryter han.

Midt i hagen sto vannsprederen fremdeles på, og epletreet han klippet søndag, var nå dekket av is.

– Jeg innså at jeg hadde glemt å ta av sprederen. Det glitret og var veldig fint, sier Medby.

Han er nok ikke den eneste som ble overrasket over april-kulden. Det var nemlig kjøligere enn normalt i natt flere steder i Sør-Norge.

– Drammen – Berskog har aldri målt så lav temperatur så sent på våren som i natt. Minimumstemperaturen var – 4,2 grader. Stasjonen registrerte -3,3 grader 26. april i 2016, opplyser klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt. Men denne værstasjonen har bare målinger tilbake til 2004.

Også i Oslo var det frossent natt til mandag.

På Bjørnholt i Nordmarka var minimumstemperaturen – 7,9 grader.

Dette er også den laveste temperaturen målt så sent på våren på denne stasjonen som har målinger tilbake til 2007.

Også på Blindern, som ligger mye lavere, var det kuldegrader. Her var kvikksølvet nede i minus 2,1 grader. Den 23. april 1973 ble det målt minus fem grader her og minus 4,9 den 28. april 1940.

– 29. april 1886 ble det målt -5,5 grader på Observatoriet i Oslo, og Tryvannshøgda hadde -9 grader både 28. april 1973 og 25. april 1985. Konklusjonen får være at det har vært en svært kald natt, men det har vært enda kaldere før, sier Mamen.

Sjekk været her.

Stigende temperaturer i vente

Våren er på gang, men den kommer altså ikke med stormskritt.

Ustabile luftmasser holder trolig temperaturen i sjakk også neste uke, selv om man kanskje blir forledet til håpe på sommertemperaturer når man titter på 21-dagers varselet til Yr.

Ser man på 6. mai er nemlig forventet høy temperatur i Oslo 19 grader mens forventet lav er 7. Med andre ord et kjempesprik.

– Det er veldig usikkert. Det er mange endringer i luftmassene på grunn av lavtrykk for tiden, forklarer statsmeteorolog Iselin Skjervagen. Dermed er det vanskelig å si akkurat hvor systemene vil legge seg.

– Men vi kan si at det ikke kommer til bli kaldere i Sør-Norge nå, opplyser meteorologen og legger til at temperaturen i Oslo trolig vil ligge på maks 10–11 grader på dagtid denne uken.

– Den ser ut til å bli litt stigende neste uke. Hvor mye er usikkert, kan hende 15 grader noen dager. Men mer enn det er jeg veldig tvilende til, med mindre det kommer varm luft opp fra sør. Vi ser stigende temperatur alle steder i Sør-Norge. Nå blir det varmere fremover, det øker 1 til 2 grader per uke, kanskje mer etter hvert, sier Skjervagen.

Kristiansand vil trolig ligge på 10 grader på det høyeste denne uken og 11–13 grader neste uke. Bergen ventes å ligge på 9–10 denne uken og 12–13 neste uke.

– Kanskje bitte litt varmere enn det, sier Iselin Skjervagen.

Kaldere i nord

Men ser man legger nordover, for eksempel i Midt-Norge, er det ikke like varmt.

– Trondheim er litt kaldere. Der vil det kunne komme ned i fem grader denne uken, men det ser ut til å bli tosifret neste uke, sier Skjervagen.

I Tromsø er det heller ikke sommervarmt, med fire til seks grader maks kommende helg.

– Det ser ikke ut til å bli så veldig mye endring i temperaturen, den ligger på fem-seks grader neste uke også. Det er ikke mye vårtegn her, sier meteorologen.

Heller ikke Bodø kan vente seg noen tosifrede tall. Her blir det trolig mellom 6 og 8 grader dennen uken og kanskje 8 til 9 neste uke.

Det kan være grådig kaldt i nord selv om skriver april.

Den 22.04.1987 ble det for eksempel målt -30,1 grader på Cuovddatmohkki i Karasjok i Finnmark.

I natt ble det målt −15,4.

Read Entire Article