Høyre-leder Erna Solberg tror på regjeringsskifte og at Høyre blir størst på borgerlig side. Men hun sier politikken er viktigst, ikke posisjonene.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Erna Solberg tror på et borgerlig flertall og at Høyre vil bli det største partiet på borgerlig side, til tross for skuffende meningsmålinger.
- Solberg er ikke overrasket over Fremskrittspartiets vekst.
- Hun mener Jonas Gahr Støre styrker seg på den globale turbulensen, men valget vil handle om hjemlige forhold.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
I E24s podkast «Stopp verden» med politisk redaktør Torbjørn Røe Isaksen snakker Høyre-lederen om hvorfor hun tror det blir borgerlig flertall på tross av skuffende meningsmålinger – og om hvordan hun vil få det til.
– Kan Høyre sitte i en regjering med en annen statsminister enn Erna Solberg?
– Vi har jo sittet i en regjering med andre statsministere enn Høyres ledere (blant annet Bondevik-regjeringen fra 2001 til 2005, red.anm.), sier Solberg i podkasten.
– Men det viktigste for oss er jo hvilken politikk en regjering skal følge. Og så har vi ikke gitt opp spørsmålet om å bli størst på borgerlig side.
– Vi tror vi kommer til å bli det. Og vi tror at vi kommer til å bli et borgerlig flertall som vi håper å jobbe for. Og så tror vi også at det er mest sannsynlig at det er vi som sitter med statsministeren, fortsetter Høyre-lederen.
Les på E24+
Aksjene som kan tjene på opprustning i Europa
Torbjørn Røe Isaksen var statsråd i Erna Solbergs regjering i åtte år før han begynte i E24. Han meldte seg da ut av partiet.
Ikke overrasket over Frps vekst
Fremskrittspartiet har i mange år hatt som prinsipp at det største partiet skal ha statsministeren. Det vil bety at Sylvi Listhaug kan komme til å kreve posten dersom partiet blir størst ved valget.
Samtidig har Venstre og Kristelig Folkeparti sagt at de ønsker Solberg som statsminister.
Solberg sier Høyre var forberedt på at valget ville bli svært jevnt.
– Er det slik at Høyre undervurderte Frps vekst? spør Røe Isaksen.
– Nei, jeg tror vi var forbauset over at Frp ikke vokste mer tidligere. Fordi så mange av de sakene som var der i 2022 og 2023 så sterkt var mer typiske Frp-saker enn Høyre-saker, sier Solberg og nevner bensinprisene.
– Men jeg tror de traff med noen budskap, og så var vi dårligere ...
– Hva var grunnen til det? At Høyre var dårligere?
– For eksempel i energipolitikken så har vi en vanskeligere politikk. Det var mer populært å være for enkle løsninger enn for langsiktige, gode løsninger som bidrar til mer energiutbygging og sørge for at vi får balanse fremover. Det er krevende å stå for, svarer Solberg.
– Den andre tingen er selvfølgelig at den saken som var rundt meg, aksjer, selvfølgelig har betydning på et tidspunkt, sier Solberg og viser til E24s avsløringer om at ektemannen, Sindre Finnes, drev utstrakt kjøp og salg av aksjer samtidig som hun var statsminister, uten av hun visste det.
– Vi har også brukt tid på å forsøke å få frem veldig mange flere stemmer enn meg. Mens Frp valgte å kjøre Sylvi hele tiden.
Mener Støre surfer Trump-bølgen
Solberg mener Jonas Gahr Støre styrker seg på den turbulente verdenssituasjonen med Donald Trump i Det hvite hus, men tror valget i høst først og fremst vil handle om hjemlige saker. Blant angrepspunktene mot regjeringen er skatteøkninger og køer i helsevesenet.
– Men er det frustrerende som tidligere statsminister å sitte og se Støre og Stoltenberg i Det hvite hus, og all den tyngden som kommer med å kunne være utenrikspolitisk ledelse i en turbulent verden? spør Røe Isaksen.
– Litt, men det er mer frustrerende å se at de ødelegger viktige ting vi gjorde da vi satt i regjering, svarer Solberg.
For et år siden viste gjennomsnittet av meningsmålingene på nettsiden Poll of Polls at Høyre var klart største parti, med Arbeiderpartiet på andre plass og Fremskrittspartiet på en fjern tredjeplass.
Siden den gang er norsk politikk så å si snudd på hodet.
Først begynte Frp en jevn stigning på målingene og gikk forbi Høyre som største parti. Så gikk Jonas Gahr Støre fra sin største krise som partileder til en ren Ap-regjering, med Jens Stoltenberg som finansminister, og fremgang på målingene.
Tror ikke på EU-avstemning
På Høyres landsmøte ble ledelsen og Solberg nedstemt i EU-saken. Høyre-delegatene åpnet for raske forhandlinger om et norsk EU-medlemskap «dersom situasjonen skulle tilsi det».
I podkasten er Solberg skeptisk til om det kommer en stor debatt om norsk medlemskap.
– Det blir vel alltid en liten diskusjon, men det blir ikke en folkeavstemning, tror jeg, de neste fire årene. Og det har å gjøre med at det er et for langt løp, og vi ser så mye turbulens rundt oss at nå må vi konsentrere oss om de viktigste oppgavene, sier hun.
Solberg besøkte nylig Ukraina.
– Hvor lenge skal Norge stå med Ukraina?
– Så lenge vi trenger.
– Hva betyr det i praksis?
– Det betyr at vi er nødt til å bidra til at evnen Ukraina har til å fortsette å kjempe er til stede. Det er ekstremt viktig for oss og for hele Europas sikkerhet at Russland og Putin ikke kommer ut med en opplevelse av at dette var noe de vant på, svarer Høyre-lederen.