Beijing advarer handelspartnere mot å ofre kinesiske interesser i forhandlinger med Trump.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Handelskrigen mellom USA og Kina øker stadig i temperatur. Nå risikerer andre land å havne i skuddlinjen.
Mandag skriver Bloomberg at sistnevnte advarer land mot å inngå avtaler som kan skade kinesiske interesser.
Det kinesiske handelsdepartementer sier i en uttalelse at de aldri vil akseptere slike avtaler og vil iverksette gjensidige mottiltak.
Etter hyppige og omfattende tollkunngjøringene fra den amerikanske presidenten, forbereder flere land seg på samtaler med USA i håp om at det kan føre til lavere toll eller unntak.
I bytte krever Washington at landene begrenser handelen med Kina og demper Beijings industrielle makt, for å hindre at Kina finner smutthull rundt tollbarrierene, skriver Bloomberg.
Les på E24+
Slik kjemper Kina-selskaper mot Trump-tollene
Støre møter Trump
Torsdag skal statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møte Trump i Det hvite hus. På agendaen står blant annet handel.
2. april, på Trumps «frigjøringsdag», innførte presidenten en toll på 15 prosent på norske varer.
Samme dag som tollene trådte i kraft, innførte Trump 90 dagers tollpause til Norge og en rekke land, med en betydelig lavere gjensidig toll på 10 prosent.
Asiatiske land vil forhandle
De kommende månedene vil trolig preges av et forhandlingskappløp om toll.
Flere asiatiske land er klare til å forhandle med den amerikanske presidenten.
Denne uken blir det samtaler med Sør-Korea og Indonesia. Japan har allerede innledet forhandlinger.
Onsdag drar Sør-Koreas industriminister Ahn Duk-geun og finansminister Choi Sang-mok for å møte USAs handelsrepresentant Jamieson Greer og finansminister Scott Bessent.
Dermed blir landet ett av der første til å møte Trump-administrasjonen etter at Trump varslet såkalt gjengjeldelsestoll på inntil 50 prosent.
– Konsultasjonen kommer etter forslag fra USA og vi koordinerer for tiden detaljer om tidsplan og dagsorden, sier Sang-mok i en uttalelse søndag, ifølge Bloomberg.
Indonesiske myndigheter har også hatt møter med USA, og skal fortsette samtalene med finansminister Scott Bessent neste uke.
Landene er blitt enige om å fullføre forhandlinger om handel og investeringer i løpet av 60 dager, sa koordinerende minister for økonomiske saker Airlangga Hartarto fredag.