Den svenske regjeringen mer enn dobler vrakpanten for å få fart på overgangen til elbiler. – Bør økes betydelig også i Norge, mener NAF.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Sverige øker vrakpanten for bensin- eller dieselbiler fra 10.000 til 25.000 kroner for å fremme elbilbruk.
- Tiltaket er en del av strategien for å redusere klimagassutslipp innen 2045.
- NAF mener at den norske vrakpanten på 3.000 kroner bør økes betydelig, minst dobles.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Vrakpanten for bensin- eller dieselbiler i Sverige økes nå fra 10.000 til 25.000 kroner. Dette er mer enn åtte ganger så mye som den norske vrakpanten på 3.000 kroner.
Tiltaket er en del av en større strategi for å redusere landets klimagassutslipp, der transportsektoren står for en betydelig andel, skriver det svenske klima- og næringslivsdepartementet i en pressemelding.
Vrakpanten, eller skrotningspremien som den heter på svensk, gjelder for privatpersoner som skroter en eldre bensin- eller dieselbil, og samtidig kjøper eller leaser en elbil.
Tidligere var premien på 10.000 kroner. De som allerede har fått innvilget den lavere premien vil kunne få sin søknad omgjort og motta differansen på 15.000 kroner, står det i pressemeldingen.
Klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari sier at elektrifisering av bilparken er helt sentralt for at Sverige skal nå klimamålene sine innen 2045. Hun viser til at transportsektoren står for en tredjedel av utslippene i Sverige.
Les på E24+
Børsuro: Her investerer proffene nå
NAF: – Bør økes betydelig
I Norge er vrakpanten for en personbil 3.000 kroner. Det er altfor lite, mener Norges Automobil-Forbund (NAF).
– Vrakpanten i Norge burde absolutt økes betydelig. Vi har en av Vest-Europas eldste bilparker og det er viktig å få de eldste og minst trafikksikre bilene av veiene, skriver Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en tekstmelding til E24.
– Vrakpanten burde minimum dobles sett opp mot hva den er på i dag, legger Sødal til.
Denne artikkelen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra Anthropic, og er kvalitetssikret av E24s journalister.