Russedress TV fjernet omstridt alkoholreklame

1 week ago 11


Klart ulovlig, mener Helsedirektoratet.


Nå varsler regjeringen mer tilsyn med det kommersielle russemarkedet.

Russedress TV (RDTV) er en av promokanalene til Norges største kommersielle aktør i russemarkedet.

For eierne av varemerket Russedress og selskapene Redress, Russeservice og University har russeutstyr og skolegensere vært en gullgruve, med en omsetning på 360 millioner kroner bare i fjor.

«Vi har med gaver!» roper programlederne og vifter med flasker med musserende vin.

(Trykk på symbolet nede til høyre for lyd. )

Jentene på en russebuss i Porsgrunn tar jublende imot.

I flere videoer fra Russedress TV fester programlederne sammen med skoleelevene, byr på alkohol, arrangerer drikkeleker og intervjuer elever som er synlig beruset.

Samtidig skryter avgangselevene av produktene til samme firma.

«Jeg synes det har vært dritbra. Jeg er kjempefornøyd med hele kolleksjonen», sier en russejente i et av innslagene. I dag jobber hun for Russedress.

Videoer fra Russedress-TV publiseres på TikTok, Snapchat og Instagram, noen av dem kan ha mange hundre tusen visninger.

– Dette er forbudt. Det er ikke lov å bruke alkohol i reklame for et annet produkt, sier avdelingsdirektør Øyvind Giæver i Helsedirektoratet.

Øyvind GiæverØyvind Giæver

Helsedirektoratet

Giæver mener det er flere problematiske sider ved videoene, enn det rent juridiske.

– Dette er ungdom som står på terskelen til livet. Stort alkoholforbruk er ikke heldig i et folkehelseperspektiv. Det er mange indirekte risikofaktorer som vold, ulykker og uønskede seksuelle hendelser, sier han.

– I tillegg er det mange potensielt uheldige sider ved dagens russefeiring, som sosial eksklusjon, psykisk helse og økonomiske konsekvenser, som kommersialiseringen av russetiden bidrar til å forsterke kraftig.

Direktør Knut Lyngstad i Russedress skriver til VG at selskapet har hatt en gjennomgang av sine sosiale medieplattformer.

«Noen filmer og innslag ble fjernet fordi vi så at innholdet ikke var i tråd med våre interne retningslinjer. Blant annet tok vi bort tre innslag der programledere drakk alkohol sammen med russ.»

Helsedirektoratet er overrasket over den offensive markedsføringen.

– Dette er aktører som er litt i ferd med å grave sin egen grav.

– Det er økende oppmerksomhet fra samfunnet mot denne aktiviteten. Jeg er overrasket over at de kommersielle aktørene ikke legger seg mer i selen, jeg ville trodd det var i deres egen interesse å bidra til en litt mer forsvarlig russefeiring, sier Giæver, som er direktør i avdeling Levekår i Helsedirektoratet.

Giæver understreker at det ikke er russen han kritiserer.

– Vi ønsker ikke å avlyse feiringen av at 13 års skolegang er avsluttet. Det er mer måten det skjer på, hvordan noen kommersielt utnytter den feiringen, sier han.

– Jeg synes mye av det kommersielle russemarkedet fremstår som ganske kynisk virksomhet, uten noen tanker om bærekraft. Det kan ha sammenheng med at russetiden er en luke i livet, hvor lite feedback går fra dem som er ferdige med russetiden, til dem som skal bli russ. Dårlige erfaringer deles i liten grad med kommende generasjoner, tror Giæver.

Hoveddelen av russemarkedet kontrolleres av sandefjordsmannen Ole Jørgen Smedsrud (63) og Onepiece-gründeren Henrik Børke Nørstrud (42).

Foto: Marius Helge Larsen, NTB

Smedsrud er kongen i det kommersielle russemarkedet i Norge. Han startet i 1980, og har levert russeklær gjennom selskapet Russeservice.

I 2014 fusjonerte han med konkurrenten Redress, som har varemerket Russedress. Det ble startet av Nørstrud sammen med Onepiece-kollegaen Knut Gresvig (42).

Så mye tjener russe-gründerne

  • I 2022 hadde de tre russegründerne ligningsformuer på til sammen 420 millioner kroner.
  • Ifølge Finansavisen hadde Smedsruds selskaper i fjor en samlet omsetning på 360 millioner kroner, med et samlet overskudd på 69,3 millioner.
  • Ole Jørgen Smedsrud har tatt ut 218 millioner kroner i utbytte de siste ti årene, ifølge Finansavisen.
  • I 2023 ble det utbetalt utbytte på 31,9 millioner til aksjonærene i Russeservice, Redress og University, skriver Børsen.no.
  • Smedsrud eier 56,3 prosent, og Nørstrud og Gresvig 17,9 prosent hver, av holdingselskapet R & U Holding AS, som omfatter Russeservice, Russedress/Redress og skolegenserleverandøren University.

Statsminister Jonas Gahr Støre varslet i vår at regjeringen ønsker å gjøre russetiden tryggere og mer inkluderende. Blant regjeringens varslede tiltak er strengere regler for russebusser og bedre kontroll med kommersielle aktører.

Kari Nessa NordtunKari Nessa Nordtun

Statsråd

– Min klare oppfatning er at det er disse aktørene som først og fremst driver frem det kommersielle jaget og behovet for lukkede grupper blant russen, men også blant stadig yngre elever, sa kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) til Stavanger Aftenblad i april, etter et møte med eierne av Russedress og Russeservice.

Brødrene Bausa har nettopp landet på Stavanger Lufthavn.

Russedress TV står klare med øl til artistene.

Ulysse Bonfils, som er manager for gruppen som i dag bare heter Bausa, husker ankomsten til Stavanger.

– Bausa som selv var russ, var innleid for å opptre. Vi var ikke klar over at vi skulle bli møtt med kamera og øl klokken åtte om morgenen, så vi ble tatt litt på sengen. Det var heller ikke vi som produserte innholdet, sier Bonfils.

Ulysse BonfilsUlysse Bonfils

Manager

Videoen fra 2023 er blitt fjernet fra TikTok etter at VG stilte spørsmål rundt den.

«Vi synes det er merkelig at VG lager en kritisk sak om våre sosiale mediekanaler, all den stund vi har gjort en gjennomgang og fjernet innhold som ligner på det VG fortsatt selv har ute på sine redaksjonelle flater», skriver daglig leder Lyngstad til VG.

«Vi kan heller ikke se at innholdet i våre kanaler har større risiko for å være i strid med lovverket enn VGs egne innslag.»

«På VGTVs «Norges beste russefest», er det for eksempel innslag med russ som fester og drikker. I programmet står også programleder Magnus Devold tett omslynget med kvinnelige russ. I serien «Skål, Martha» tester man «Russedrinken» og fremsnakker øl, vin, rusbrus og brennevin. Noen av disse programmene har aldersgrense 9 år. Å kritisere oss for å ha redaksjonelle grenser som VG selv praktiserer, er både underlig og urettferdig», skriver Lyngstad.

Knut LyngstadKnut Lyngstad

Daglig leder i Russedress

Slik svarer Thomas Manus Hønningstad, adm. dir. i VGTV AS:

– VG er et mangfoldig mediehus, med et eget datterselskap, VGTV, som produserer humor og underholdning. Seriene det refereres til er redaksjonelle underholdningsprogrammer, laget etter VGTVs og VGs redaksjonelle retningslinjer, og ikke kommersielt innhold eller innhold produsert for å markedsføre produkter eller tjenester.

VG har vært i kontakt med de aktuelle programlederne i Russedress TV. De ønsker ikke å kommentere saken.

Videoene i denne saken ble først omtalt i VG-journalist Ivar Brandvols bok «Fitte & diesel - Russens egne historier om det hemmelige livet på bussene».


I mars i år ble det kaos i Bergen sentrum da varemerket Russemerch, som har samme eiere som Russedress og Russeservice, annonserte på sosiale medier at de skulle dele ut gratis vareprøver i byen.

500 russ og mindreårige omringet bilen med arrangørene, som måtte ringe politiet og be om hjelp. Utdelingen måtte avlyses. Ifølge Bergens Tidende var de yngste fremmøtte bare ti–tolv år.

Foto: Tor Høvik, Bergens Tidende

«Det dukket opp langt flere enn forventet, og langt flere enn ved lignende arrangementer andre steder i landet. Vi opplevde at politiet i lokale medier ga ros for måten vi håndterte situasjonen på, men vi kommer likevel ikke til å arrangere noe lignende i fremtiden», skriver Lyngstad i Russedress til VG.

«De yngste fremmøtte som VG refererer til, er ikke i vår kundegruppe eller målgruppe, og de vil ikke kunne kjøpe klær fra oss uten samtykke fra sine foresatte.»

Kjersti ToppeKjersti Toppe

Statsråd

Barne- og familieminister Kjersti Toppe har bedt Forbrukertilsynet prioritere tilsyn med russeselskapene i år.

– Det er uakseptabelt når russ blir utnyttet av næringsdrivende, sa Toppe da regjeringen varslet økt fokus på russefeiringen.

VG lot Forbrukertilsynet se de aktuelle videoene fra Russedress TV.

«Vi vet jo at aktører tar i bruk ulike grep for å skape blest om seg og det de tilbyr av varer eller tjenester, så vi er ikke akkurat overrasket over det vi ser her», skriver Nina Elise Dietzel til VG.

Nina Elise DietzelNina Elise Dietzel

Underdirektør Forbrukertilsynet

«De under 18 skal ikke utsettes for markedsføring i strid med god markedsføringsskikk. Det er uansett et klart forbud mot alkoholreklame i lovverket», understreker Dietzel.

«Det er mange aktører i bransjen som det er aktuelt for oss å se nærmere på og ha dialog med, og det inkluderer store aktører som Russedress.»

Daglig leder Knut Lyngstad i Russedress skriver til VG at selskapet ønsker forbrukermyndighetenes varslede fokus på russebransjen velkommen.

«Vi er klare til å bidra i dette arbeidet. Vi tror statsråden vet like godt som oss at årsakene er komplekse, og at løsningene ligger i å endre holdninger og adferd. Å gi oss skylden løser ikke problemet.»

Tips meg

Lars Chr. Wegner

Journalist

Lars Chr. Wegner
Read Entire Article