Amerikansk ekspert: Derfor støtter USA Israels krig

5 months ago 419


 Selv om USA-president Joe Biden står langt fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu rent politisk, har Biden gitt full støtte til krigen i Gaza. Foto: Miriam Alster / AP / NTB

NEW YORK (VG) Israel har ut året på seg til beseire Hamas. Etter det vil USA legge økt press på for å trappe ned krigføringen, tror en amerikansk ekspert.

Etter at våpenhvilen mellom Hamas og Israel gikk ut i slutten av forrige uke, har Israel gjenopptatt sin militæroperasjon inne i Gaza med full styrke.

USA, Israels aller viktigste allierte både militært og økonomisk, har bedt Israel vise «tilbakeholdenhet».

Like fullt meldes det om svært harde kamper og mange sivile dødsfall.

VG har spurt én av USAs fremste eksperter om å forklare USAs støtte til Israel.

– USAs støtte til Israel er fortsatt svært sterk. Men det indre presset mot forholdet er sterkere enn noensinne før, sier Aaron David Miller til VG.

 Dette bildet har Det israelske forsvaret selv sendt ut onsdag, og det viser at det israelske forsvaret er inne på bakken i Sør-Gaza. Foto: AFP / NTB / Det israelske forsvaret

Historikeren og Midtøsten-eksperten var i 20 år rådgiver for USAs utenriksministre, og forhandler i Israel/Palestina-saken.

– Den pågående krigen i Gaza vil bli en test på om det tette båndet mellom USA og Israel vil bestå, mener Miller.

Les også

Joe Bidens Israel-problem: – Ingen vei ut

NEW YORK (VG) USA er Israels bestevenn. Men vennskapet gir president Joe Biden stadig flere fiender.

Miller forklarer at den fasen krigen er inne i nå, med økt fokus på Sør-Gaza, trolig vil føre til færre sivile tap.

– Vi kommer ikke til å se over 10.000 sivile palestinere som dør i denne fasen. Om det skyldes at Israel lytter til USA og viser tilbakeholdenhet, eller om det er fordi selve krigføringen er annerledes, er for tidlig å si.

 Aaron David Miller Foto: Carnegie Endowment for International Peace

– Stor lidelse kan ikke unngås

Miller påpeker at første fase av krigen i Gaza startet med en av dette århundrets mest intense luftkriger. Et slikt bombardement ser ikke Miller for seg denne gangen.

– Nå er det primært en bakkekrig som gjelder. Først om to uker får vi fasit på hvor stor skade og tragedie det vil påføre sivile palestinere, sier Miller, og legger til:

– Men det er ikke mulig for Israel å utslette Hamas’ militære kapasitet og drepe Hamas-lederne uten å påføre kolossal lidelse og død på palestinerne.

 Israel trapper opp jakten på Hamas-topp Yahya Sinwar (i midten). Her fra da VG deltok på en pressekonferanse med Sinwar i Gaza i 2021. Foto: Thomas Nilsson / VG

Natt til torsdag norsk tid, har USAs utenriksminister Antony Blinken understreket i et eksklusivt intervju med CNN at USA har gjort det klart overfor Israel at de høye sivile dødsfallene man så i første del av Israels militærkampanje ikke er akseptable.

Blinken mener at Israel tar «viktige steg» for å skjerme sivile, blant annet ved å opprette såkalte «sikre soner». Samtidig understreker Blinken at Israel må gjøre mer for å hindre sivile dødsfall.

Israel-venn

I de første dagene etter terrorangrepet Hamas gjennomførte mot Israel 7. oktober, var USAs president Joe Biden klokkeklar:

– Vi står med Israel, var budskapet.

Biden kalte Hamas-angrepet for «ren ondskap», og understreket Israels uinnskrenkede rett til å forsvare seg.

Talen er blitt omtalt som en av de sterkeste støtteerklæringene til Israel fra en amerikansk president noensinne.

Det har vært vanlig at amerikanske presidenter også ber sin allierte i Midtøsten vise tilbakehold i bruk av makt. Noen slik uttalelse kom altså ikke før den fasen av krigen som man er inne i nå.

Les også

Israel samler inn bevis for Hamas-voldtekter

NEW YORK/OSLO (VG) Rystende beskrivelser av voldtekter begått under terrorangrepet mot Israel, er blitt lagt frem i FN.

– Det ekstreme barbariet i Hamas-terroren har formet Biden-regjeringens syn. Sadismen og voldtektene, alle de sivile gislene som ble tatt. Dette gjorde sterkt inntrykk.

Miller tror Biden-regjeringen deler Netanyahu-regjeringens syn på at det er nødvendig å utslette Hamas’ militære kapasitet.

– Om det er mulig å lykkes, er et annet spørsmål, men USA er ikke veldig uenige med Israel om målet for militæroperasjonen, mener eksperten.

KHAN YOUNIS: Skadede barn og voksne ligger på gulvet i Nasser-sykehuset i byen Khan Younis, sør på Gazastripen, etter omfattende israelske angrep. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB

Han tror likevel det er begrenset hvor lenge Israel vil få ubegrenset støtte fra USA.

– Mitt inntrykk er at USA har forklart Israel at det er snakk om uker, ikke måneder, med full støtte til militære operasjoner, sier Miller.

– Dersom Israel ikke har nådd sine militære mål innen årsskiftet, så tror jeg det vil bli en svært anspent tone mellom landene, og da kan det komme en endring i den amerikanske tilnærmingen.

Les også

Rapport fra Sør-Gaza: – Israel dreper vanlige mennesker, selv fiender av Hamas

SØR-GAZA/OSLO (VG) Israels uttalte mål er å knuse Hamas, men i Gaza drepes også mennesker som i mange år har vært…

Uenig med Netanyahu

Miller forklarer at Biden-regjeringen står langt fra Netanyahu-regjeringen rent politisk.

– Netanyahus regjering er den mest ytterliggående og mest høyreekstreme Israel har hatt. Allerede før 7. oktober var Biden misfornøyd med Netanyahus svekkelse av domstolene og med bosetterpolitikken.

– Samtidig er det verdt å merke seg at Biden er en av de mest Israel-vennlige presidentene USA har hatt. Han støtter ikke Netanyahus politikk, men er svært positiv til staten Israel.

Tre grunner til støtten

Miller mener det er tre historiske grunner til USAs sterke støtte til Israel:

  1. Delte verdier: Av alle landene i Midtøsten er Israel det landet som har mest til felles med USA.
  2. Delte mål: Israel er det landet i regionen som i størst grad har sammenfallende strategiske mål med USA.
  3. Bred støtte: Det er fortsatt sterk støtte til Israel i brede lag av den amerikanske befolkningen.

– Det siste poenget er det som i størst grad er under endring. Grunnet krigen er det stadig større misnøye med USAs støtte til Israel. Det kommer i stor grad fra Bidens egen velgermasse og fra deler av hans eget parti, påpeker Miller.

På høyeste nivå

Eksperten forklarer at politiske samtaler, og militær- og etterretningssamarbeid, foregår på aller høyeste nivå:

– Det er USAs president i direkte samtale med Israels statsminister, vår utenriksminister med deres utenriksminister, vår nasjonale sikkerhetsrådgiver med sin motpart, CIA-sjefen som snakker direkte med Mossad-sjefen.

USAs støtte til Israel er befestet gjennom tiår med samarbeid.

– Det er et institusjonelt rammeverk, der Israel og USA har et ekstremt tett samarbeid militært og etterretningsmessig, forklarer Miller.

 Israelske soldater nær grensen til Sør-Gaza. Foto: MENAHEM KAHANA / AFP / NTB

PS: Midtveis i november, en uke før den midlertidige våpenhvilen mellom Israel og Hamas, var Miller svært presis i sin spådom om hva som ville skje fremover:

– Snart kommer nyheten om at Hamas slipper ut noen gisler, i bytte med palestinske fanger i Israel. Da blir det pause i krigen i fem-seks dager. Så blir det mer krig i flere måneder. Så kommer kanskje en ny avtale og en ny, kort pause, sa han til VG den gangen.

Publisert:

Publisert: 07.12.23 kl. 05:58

Read Entire Article