Medier navngir kong Charles og prinsesse Kate i rasismebråket

5 months ago 403


 Dette bildet av prins Harry, hertuginne Meghan, prins William, prinsesse Kate og kong Charles er fra 2020 – men allerede da var stemningen anspent. Foto: Phil Harris / AP / NTB

En ny bokbombe har blåst liv i rasismeanklager rundt det britiske kongehuset. Men ingen påtar seg ansvaret for at kong Charles (75) og prinsesse Kate (41) fikk navnene sine nevnt.

Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Det var nemlig – ifølge boken «Endgame» – kong Charles og prinsesse Kate som gjorde et nummer av hudfargen til det ufødte barnet til prins Harry (39) og hertuginne Meghan (42) for snart fem år siden.

Men hvordan Charles’ og Kates navn havnet i den ene oversatte utgaven av boken, er et stort mysterium. Det skal vi komme tilbake til.

Eksplosiv

Omid Scobie (42), kontroversiell britisk forfatter og tidligere kongereporter for amerikanske medier som Harper’s Bazaar, ABC News og «Good Morning America», skapte bølger da han for en ukes tid siden lanserte «Endgame».

Boken handler om privatlivet til den britiske kongefamilien, og ifølge Scobie baserer innholdet seg på betroelser fra kilder tett på kongehuset – og kilder i kongehuset.

 Kong Charles og prinsesse Kate på Bond-premiere i London i 2021. Foto: Chris Jackson / AP / NTB

Blant annet hevdes det at prins William (41) samarbeider med britisk presse for å svekke lillebror prins Harrys posisjon.

Men særlig eksplosiv er den delen som tar for seg rasismeuttalelsene til prins Harry (39) og hertuginne Meghans (42) under et intervju med Oprah Winfrey i 2021.

Det vakte store overskrifter da prinseparet uttalte at noen ved hoffet hadde stilt spørsmål ved hva slags hudfarge deres ufødte barn (Archie) ville få.

Meghan og Harry ville da ikke røpe hvem de kongelige var, og frem til nå har navnene aldri blitt nevnt for offentligheten.

 Omid Scobies utgivelse skaper overskrifter verden over. Foto: NEIL HALL / EPA / NTB

Dronning Elizabeth valgte den gangen å gå offentlig ut og si at selv om kongehuset hadde ulik erindring av det som var blitt sagt, så tok de saken på stort alvor. Hun lovet at kongehuset skulle ta saken opp privat.

Prins William uttalte til en reporter under et offisielt arrangement at han tok sterkt avstand fra rasismeanklagene

Skylder på feil

Men siste ord var langt fra sagt, og rasismebråket er viet plass i Omid Scobies ferske bok.

Problemet er bare at forfatteren selv hardnakket hevder at han aldri skrev navnene på Charles og Kate i boken.

Kong Charles og prinsesse Kate var heller ikke navngitt da den britiske originalversjonen av boken havnet i butikkhyllene i Storbritannia.

Det var da den nederlandske utgaven av den uautoriserte kongeboken ble sluppet tidligere denne uken, at både Charles og Kate var navngitt.

Boken ble trukket

Dette resulterte i at det nederlandske forlaget Xander trakk tilbake heleopplaget. Et nytt opplag, der de to navnene ikke nevnes, kommer om en uke.

 Hertuginne Megha og prins Harry i Nederland i september. Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW / Reuters / NTB

Men hvordan Charles og Kates navn havnet på trykk, er enn så lenge en gåte.

Forfatteren sier at han aldri skrevet deres navn i manuset. Han blånekter også overfor BBC at navneblemmen er et PR-stunt.

– Jeg har ikke gitt fra meg en bok der deres navn var nevnt, så jeg kan bare snakke om min versjon. Selvsagt er jeg frustrert, uttalte Scobie til ITVs «This Morning».

Den nederlandske oversetteren av boken hevder at navnene sto i den britiske originalen hun fikk utlevert.

Velger å navngi

Noen få britiske tabloider valgte straks å opplyse om at Charles og Kate var navngitt i den nederlandske utgaven. Også TV-vert Piers Morgan (58) blåste navnene på lufta onsdag.

Morgan har på X/Twitter siden gått hardt ut mot mediene som ikke navnga, samtidig som han beskylder Omid Scobie for løgn når han sier at han ikke har lekket navnene:

De aller fleste mediene nølte nemlig med å omtale det faktum at kongens og prinsessens navn på mystisk vis hadde lekket ut. Nå har også de landet på å navngi.

Programvert på BBC Radio 4s «Today» uttalte på direkten fredag:

– For å klargjøre: Jeg sa til lytterne for en time siden at vi ikke navnga dem, men vi opplyser nå om at det er kongen og prinsessen av Wales som står i sentrum for disse anklagene.

Ikke bare BBC blåser nå navnene. The Guardian, The Independent, Sky News og andre medier opplyser også om at det erCharles og Kate det er snakk om.

I boken står det blant annet at Charles og Meghan skal ha utvekslet brev etter Oprah-intervjuet, og det påstås at Kate ikke har villet saken i ettertid.

Charles var ikke konge da de angivelige uttalelsene om hudfarge ble gitt. Og Kate var fortsatt «bare» hertuginne, ikke prinsesse.

Hverken kongehuset eller prins Harry og hertuginne Meghan har kommentert Omid Scobies bok og kontroversen rundt den.

BBC skriver at de har forsøkt å få respons, men at både kongehuset og prinseparet avstår fra å si noe.

Skrev bok om Meghan

«Endgame» er ikke den første boken Scobie skriver om de kongelige. I 2020 ga han og medforfatter Carolyn Durand ut en uautorisertuautorisertEn uautorisert biografi er en bok om en profilert persons liv skrevet uten deres tillatelse eller involvering. biografi om hertuginne Meghan – med tittelen «Finding Freedom».

Omid Scobie delte dette bildet av seg selv tidligere i uken:

Også i USA vekker «Endgame» oppmerksomhet.

New York Times skriver fredag om hvordan «navneblemmen i boken har ført til at det gamle rasismebråket har blusset opp igjen».

I boken» omtales kong Charles som en upopulær konge, mens prins William påstås å være en «maktsyk arving».

Publisert:

Publisert: 01.12.23 kl. 23:57

Read Entire Article