Kortversjonen
- Skoleeiere og Udir styrker beredskapen mot AI-juks før eksamen i videregående (vgs).
- Vg3-elev Simen Knutsen knekket nettsperren og varslet om smutthull i Vestfold.
- Fylkeskommunens IT-sjef Jens Bonde Rydhagen møtte onsdag Knutsen for å fortelle om hvordan de har forsterket sikkerheten.
- Utdanningsdirektoratet og fylkeskommunene skjerper sikkerheten, advarer mot juks og forbyr internett-tilgang og forberedelsesdel under eksamen.
Like før eksamen starter i kommende uke har skoleeierne og Utdanningsdirektoratet tatt grep for å hindre juks med kunstig intelligens (AI) og chatboter .
Blant annet blir det færre nettbaserte hjelpemidler og ingen eksempeloppgaver i veiledningene.
Men senest onsdag satt folk fra skoleledelsen i Vestfold i møte med vg3-elev Simen Knutsen (19) av én grunn:
Allerede i desember knekte han nettsperren som skal hindre juks og bruk av AI på eksamen.
– Jeg fant en feil i fylkeskommunens nettsperre, som gjorde at dersom en elev brukte en API i python
, så ble dette ikke stoppet av nettsperren. Da jeg fant ut av dette, sa jeg tidlig ifra om det til kontaktlærer, som sendte meg videre til seksjonsleder for norsk på skolen. Denne igjen lot meg snakke med en IT-ansvarlig fra fylkeskommunen, beskriver Simen til VG.Tønsberg-gutten går på forskerlinjen på Horten vgs. Han har høyt karaktersnitt, og har en IT-kompetanse på et nivå som nok matcher mange IT-lærere.
Fant smutthull
Han er tilfreds med at hans varsel om smutthullet i nettsperren er fulgt opp. Men det tok noen måneder før han fikk svar.
Etter at han oppdaget det første smutthullet gjennom nettsperren, avdekket han at skoleeiers sikring fortsatt ikke var god nok.
Han opplevde at fylkeskommunen som skoleeier ikke tok advarslene hans helt på alvor.
Dette var en viktig årsak til at seksjonsleder for digitale tjenester i Vestfold, Jens Bonde Rydhagen møtte Simen sammen med flere medarbeidere og lærere på Horten vgs. sist onsdag.
– Ja, det var en viktig grunn til at vi møtte Simen. Jeg tror han opplevde at vi ikke tok det han varslet om på alvor. En grunn til at han kan ha fått en slik opplevelse, er at mine ansatte ikke får lov til å hverken bekrefte eller avkrefte hvilke muligheter for juks som finnes eller ikke finnes, sier Rydhagen til VG.
IT-sjefen fornøyd
IT-sjefen sier han er veldig fornøyd med at Simen på Horten vgs. sa ifra om det han oppdaget. Selv om de ifølge hans IT-eksperter var klar over den «bakdøren» som 19-åringen fant i forbindelse med prøver før jul.
Hva er juks?
- Kommunisere med andre er ikke tillatt.
- Samskriving, chat, publisering av tekst eller kommentarer på en nettside, og andre måter å utveksle informasjon med andre på – er ikke tillatt.
- Bruk av andre hjelpemidler enn det som er tillatt i faget. Se informasjon hvilke hjelpemidler som er lov på eksamen.
- Du har ikke lov til å bruke kunstig intelligens til å generere innhold i svaret ditt.
(Kilde: Utdanningsdirektoratet)
– IT-sikkerhetsarbeidet foregår fortløpende, og blir aldri ferdig. Det kommer stadig nye trusler og verktøy for å komme inn i våre systemer og løsninger vi har for å hindre juks på eksamen, sier Rydhagen.
Han er rimelig sikker på at den bakdøren som Simen fant til bruk av AI på nettsperren under vanlige prøver, er stengt under eksamen kommende uke.
– Det er en helt annen overvåkning og et større kontrollregime på eksamen enn under en vanlig prøve. I tillegg til at nettsperren er forbedret, har vi vakter under eksamen. Og IT-ansatte sitter og følger med på bruken av systemet.
– Under eksamen de kommende ukene er det kun dette vi driver med. Jeg fryser alt annet arbeid i min organisasjon, forsikrer Rydhagen.
Vil forebygge juks
Han synes det er forbilledlig at vg3-eleven sa ifra om det han oppdaget om juks. Og spesielt at drivkraften var rettferdige vilkår – og å hindre juks.
Simen Knutsen selv understreker overfor VG at hans motivasjon for å si ifra var å forebygge juks. Like vilkår for resultat på eksamen og karakterer er viktig for 19-åringen.
– Han er over snittet oppegående på IT, for å si det mildt, sier fylkeskommunens IT-sjef Jens Bonde Rydhagen.
Frykter du mer juks på eksamen med stadig mer avansert kunstig intelligens?aJa, jeg er redd de som arrangerer eksamen ikke klarer å forhindre eller overvåke mange juksemakere.bNei, jeg stoler på at dette klarer skoler og skolemyndigheter å forebygge og forhindre.Selv kom han opp til eksamen i matte, norsk hovedmål og nynorsk.
Skriftlig gitt eksamen for videregående opplæring starter og slutter én uke tidligere enn i 2024.
Offentliggjøring av trekk var 8. mai. Eksamen starter mandag 12. mai, og varer til fredag 23. mai.
I fjor innførte Utdanningsdirektoratet (Udir) flere endringer for å hindre bruk av kunstig intelligens under eksamen.
I år strammes reglene inn ytterligere. For å hindre bruk av AI eller andre ikke-tillatte hjelpemidler er det stengt for tilgang til internett på eksamen. Det er bare mulig å bruke noen få nettbaserte hjelpemidler som ordbøker.
Dropper forberedelsesdelen
Det er heller ikke en forberedelsesdel, slik det har vært i tidligere år. Denne er fjernet fordi det ville vært mulig for en elev å lage flere besvarelser med bruk av AI under forberedelsesdelen, som de så tok med seg på eksamen.
‒ Eksamen skal vise hva du kan, og da må vi være sikre på at det er du – og ikke kunstig intelligens – som har skrevet besvarelsen, sier direktør Morten Rosenkvist i Udir.
Fokus på juks
Agder fylkeskommune, som er skoleeier for vgs. på Sørlandet, har en egen formulering om juks i sitt regelverk.
– Eksempler på fusk er alle handlinger som forsøker å gi urettferdig fordel i en vurderingssituasjon, heter det i et punkt rettet mot elevene i videregående i Agder.
Fusk eller forsøk på fusk på elevarbeider fører til at eleven ikke får vurdering av arbeidet.
I Møre og Romsdal varsler skoleledelsen at det blir tatt stikkprøver for å avdekke juks.
De skriver at elevene skal ha fått god informasjon av skolen om hva som regnes som juks, forsøk på juks, konsekvenser av juks, og at det vil bli tatt stikkprøver for å avdekke dette.
– Det er ikkje lov å ha chatrobot eller AI installert på maskina du brukar på eksamen. VPN
er heller ikkje lov og må fjernast frå maskina, skriver skoleeieren.