Storebrand måtte fjerne «grønt» konsept etter tilsyn

3 days ago 16


Finanstilsynet mener Storebrand Livsforsikring har brukt udokumenterte påstander om bærekraftige investeringer.

 Storebrands «gode penger»-konsept er blitt helt fjernet fra selskapets hjemmesider etter Finanstilsynets gjennomgang. Foto: Skjermdump fra Kampanje.com

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

En rapport fra i fjor høst viser at Finanstilsynet har stilt spørsmål ved om Storebrand driver med grønnvasking.

Ordbruk som «bærekraftig sparing», «gode penger» og at investeringer i selskap «best rustet til å møte fremtidens utfordringer» er problematisk, mener tilsynet.

Påstandene er udokumenterte og potensielt villedende, heter det i rapporten.

Tilsynet ble gjennomført høsten 2022. Storebrand fjernet restende av konseptet «gode penger» etter den foreløpige tilsynsrapporten i 2023.

– Rapporten peker på forhold noen år tilbake i tid, men vi kan alltid bli bedre og jobber hele tiden med å utvikle bærekraft-arbeidet vårt, sier kommunikasjonssjef Stig-Øyvind Blystad til E24.

Les på E24+

Passiv inntekt: Triksene som gjør at du tjener penger mens du sover

Var ikke i tråd med egne retningslinjer

«Gode penger» var et konsept og en reklamekampanje som ble introdusert av Storebrand i 2019. Noe av ordbruken fra dette hang igjen i et såkalt produktdokument da Finanstilsynet undersøkte selskapet, ifølge Blystad.

Innen da hadde Storebrand fått nye retningslinjer, og ordene i kampanjen samsvarte dermed ikke lenger med interne retningslinjer, sier han.

«Gode penger»-konseptet ble utviklet sammen med reklamebyrået Anorak og omtalt som Storebrands «største satsing på lang tid». Storebrand har ikke villet oppgi hvor mye penger som ble brukt på kampanjen.

Konseptet gikk ut på å overbevise kunder om at Storebrand var det rette valget for kunder som er opptatt av hvordan sparepenger plasseres, ifølge Kampanje.

I en kampanjevideo legger en ung jente en mynt ned i en sparegris. Det zoomes inn på grisen og man ser oljesøl og klimaødeleggelser som isbresmelting. «Den dårlige nyheten din er at sparepengene dine kan ødelegge jorda vår», sier jenta.

1 av 4Foto: Skjermdump fra reklamevideoen på Kampanje.com

«Men jeg lovte også en god nyhet. Nå kan nemlig sparepengene dine vokse, mens du gjør verden til et bedre sted», sier hun videre. Deretter forvandles grisen til en vindmølle, et solcellepanel og deretter en jordklode.

Slik ble konseptet «gode penger» introdusert.

Mens dette konseptet nå er borte, bruker Storebrand fortsatt begrep som «bærekraftige investeringer». Blystad i Storebrand forsvarer dette med at begrepet er internasjonalt etablert og at det reflekterer de faktiske investeringene til Storebrand.

Stig-Øyvind Blystad

Kommunikasjonssjef i Storebrand

E24 har spurt hvordan selskapet jobber med å unngå udokumenterte påstander, svarer Blystad at Storebrand jobber løpende med å etterleve krav, og at de har etablert retningslinjer med føringer og rutiner.

– Vårt interne regelverk oppdateres jevnlig for å være i tråd med reguleringer og rammeverk som er i kontinuerlig utvikling. Vi gjennomfører regelmessige stikkprøver av nettsider, rådgiververktøy og kampanjer.

Fått skryt for bærekraft

Storebrand har fått internasjonal skryt for sitt arbeid med bærekraft.

I en kåring av Time Magazine over verdens mest bærekraftige selskaper i fjor, ble Storebrand utpekt som nummer 41.

Seksjonsleder Jo Gjedrem i Finanstilsynet sier at Storebrands påstander om bærekraft manglet direkte sammenheng med produktene som ble markedsført.

– Produktenes bærekraft kan ha stor betydning for mange kunder, og det er viktig at slike opplysninger er dokumenterte og riktige. Storebrand har etter tilsynet bekreftet at de ikke lenger bruker disse påstandene.

Jo Gjedrem

Seksjonsleder i Finanstilsynet

– Hva får dette av konsekvenser?

– Hvis et foretak bryter regelverket, kan vi fatte vedtak mot foretaket med pålegg om retting. I denne saken har foretaket selv rettet forholdene, og det har derfor ikke vært nødvendig å fatte vedtak.

E24 har nylig omtalt at Storebrand måtte endre navn på fire fond. Navnene er misvisende, ifølge nye EU-regler. Dette inkluderte fondet «Fossilfri» som nå har fått navnet «Horisont».

Bekymret for tilliten

Fagsjef for bærekraft i Forbrukerrådet Elin Volder Rutle mener det er problematisk og lite tillitvekkende dersom Storebrand ikke har kunnet dokumentere egne påstander.

– Forbrukernes tillit til investeringer merket som «bærekraftige» vil gradvis svekkes over tid dersom selskaper kommer med overdrevne, misvisende eller udokumenterte påstander om bærekraft, sier hun.

Helen Mehammer

Fagsjef for bærekraft i Forbrukerrådet

Grønnvasking er et stort problem for forbrukere som ønsker å ta mer bærekraftige valg, sier fagsjefen.

– Dette kan også svekke forbrukeres tillit til miljømerking og miljøinformasjon generelt, noe som er svært alvorlig, sier Rutle.

Les også

Aker Solutions har sikret inntil 21 mrd. i grønne kontrakter

Read Entire Article