Sentralbanken overrasker ved å heve renten med hele 3,5 prosentpoeng for å stagge inflasjonen og styrke valutaen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Den tyrkiske sentralbanken (CBRT) øker styringsrenten fra 42,5 til 46 prosent.
«Den bestemte linjen med stram pengepolitikk bidrar til lavere inflasjon (...), sterkere tyrkisk lira og vil forbedre folks forventninger til prisveksten», skriver CBRT i en uttalelse.
Det var en overraskende beslutning, ifølge Bloomberg News. Kun 3 av 23 analytikere som ble spurt i forkant hadde ventet renteheving.
Også utlånsrenten heves, fra 46 til 49 prosent. Liraen styrket seg mot dollar etter avgjørelsen.
Les på E24+
Børsuro: Her investerer proffene nå
Lira-kollaps
Forrige måned holdt sentralbanken et hastemøte etter store opptøyer som følge av fengslingen av president Recep Tayyip Erdogans mektigste rival, Istanbuls borgermester Ekrem Imamoglu.
Etter arrestasjonen falt liraen til sitt svakeste nivå noensinne. Investorers nedsalg tvang sentralbanken til å bruke om lag 50 milliarder dollar på å stabilisere valutaen, ifølge Bloomberg News.
Det dyret grepet har holdt verdien til en lira stabil på rundt 38 dollar den siste tiden.
Les på E24+
Derfor er det «verdens viktigste rente»: – USA er ikke lenger det det var
Dropper investeringer
Tyrkias økonomi har lenge vært i krise med en årlig prisvekst på over 39 prosent. President Erdogan har tidligere ført en uortodoks pengepolitikk med lave renter. Han har sparket fem sentralbanksjefer på fem år.
Etter gjenvalget i 2023 la han om kursen. Renten ble hevet fra 8,5 til 50 prosent i løpet av halvannet år for å stagge inflasjonen og styrke tilliten til liraen.
Dette merkes i den tyrkiske økonomien.
Renten på kortsiktige lån har økt til over 50 prosent, noen på nær 60 prosent, skriver Reuters. Dette har ført til at selskaper legger investeringer på is.
Tyrkisk inflasjon var på 38,1 prosent i mars, ned fra 39 prosent måneden før.
«Den stramme pengepolitikken vil fortsette til prisstabilitet er nådd gjennom en varig nedgang i inflasjonen», skriver CBRT.