SEB ser en nedadgående trend for dollaren. Det får også betydning for norske og svenske kroner, venter banken.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- SEB forventer at både norske og svenske kroner vil styrke seg mot dollaren i løpet av det kommende året.
- Prognosene viser en nedgang fra dagens dollarkurs på 10,41 til 9,42 innen juni 2026.
- Svenskekronen forventes å styrkes til 8,6 per dollar samme periode.
- SEB antyder at den nedadgående trenden for amerikansk valuta skyldes økte tollsatser, risiko for resesjon i USA og økte europeiske investeringer.
- Handelsbanken påpeker at den raske dollar-svekkelsen er uvanlig.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
SEB tror både den norske og den svenske kronen vil styrke seg kraftig mot dollar det neste året.
Med utgangspunkt i en dollarpris 10,41 norske kroner10,41 norske kronerpr. 24. april 2025, ser banken for seg at prisen vil komme ned i 9,42 kroner ved utgangen av juni 2026.
Svenskekronen, som allerede er en god del sterkere enn den norske, vil også styrke seg rundt en krone mot dollaren, ifølge SEB. Analytikerne ser for seg at en dollar vil koste 8,6 svenske kroner8,6 svenske kronerSEB tar utgangspunkt i en dollarpris på 9,59 svenske kroner, per 24. april 2025. I 12-tiden fredag handles en dollar for 9,68 svenske kroner, ifølge dataleverandøren Infront. neste sommer.
– Sjelden har utsiktene snudd så raskt
Det er også ventet en styrking av den norske og den svenske kronen mot euro, men denne er mindre heftig.
Ved utgangen av juni neste år, ser SEB for seg at en euro handles for henholdsvis 11,40 norske kroner og 10,40 svenske kroner. Sammenlignet med prisene det tas utgangspunkt i, tilsier det en styrking av begge valutaene på rundt 50 ørerundt 50 øreSEB tar utgangspunkt i en eurokurs på 11,85 norske kroner og 10,92 svenske (per 24. april 2025). Fredag handles en euro for henholdsvis 11,86 norske og 10,99 svenske kroner, ifølge dataleverandøren Infront. .
Bak prognosene ligger en antagelse fra bankens analytikere om at den amerikanske valutaen er inne i en nedadgående trend.
– Sjelden har utsiktene snudd så raskt som i løpet av de siste tre månedene, skriver SEB.
Banken peker på at økte tollsatser og risiko for resesjon i USA, sammen med utsikter til økte europeiske investeringerøkte europeiske investeringerher viser forfatterne blant annet til Tyskland. Landet har opphevet den såkalte "gjeldsbremsen" og godkjent en gigantsatsing på blant annet forsvar og infrastruktur. , kraftig har endret utsiktene for forholdet mellom euro og dollar.
– Spørsmålet er om dette er begynnelsen på en langvarig strukturell reversering med «selg USA» som tema, idet tilliten til USAs politikk og institusjoner har forvitret, heter det i analysen.
– Uvanlig
Rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken sier at styrkeforholdet mellom norske kroner og andre valutaer som euroen og den svenske kronen er «vel så viktig» som forholdet mot dollaren.
– For norske bedrifter og husholdninger er det kanskje viktigere det som skjer mot euro, sier han.
Knudsen sier at svekkelsen av dollaren i det siste har vært sterkere og skjedd raskere enn mange antok.
En euro kostet rundt 1,02 dollar på det laveste i januar, men prisen har siden den gang gått til 1,14 dollar per euro.
– Det begynner å få litt fotfeste, på den måten at markedet akseptere at det fallet i dollar vi har hatt, har kommet for å bli, sier Knudsen.
Han peker på at både amerikanske aksjer og prisen på amerikanske rentepapirer har gått ned, sammen med prisen på dollar.
– Det er en reprising av amerikanske aktiva. Det er uvanlig. Det er skift.
– Kan ta tid før kronen styrker seg
Valutastrategen sier at det tidligere har vært en hypotese om at dollarfall kunne gi rom for kronen til å styrke seg enda mer enn euroen.
– Men det har ikke skjedd nå. Det peker mer i retning av at markedene tenker at størrelse på kapitalmarkedet i en slik uryddig situasjon, er relativt sett viktigere enn det som kanskje var tanken tidligere.
– Det kan peke mot at tar tid før kronen styrker seg mot andre valutaer, selv om dollaren svekker seg. Selv om dollaren faller i verdi, vanligvis ville det kunne gitt kronen et ekstra skyv mot euro, men ikke i dagens situasjon.