Advarer mot «usynlige» kinesiske nettverk – PST sier de ikke har oversikt

1 week ago 27



– Kinesiske forretningsmenn med store nettverk i Kina er en utfordring for Norge og norsk sikkerhet.

Det sier Line Marie Breistrand. Hun jobber ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og tar doktorgrad på kinesisk utenrikspolitikk.

Hun sier mye av den kinesiske innflytelsen i Norge og Europa foregår i nettverk som er vanskelig å få øye på hvis man ikke vet hva man ser etter.

En kvinne med langt, mørkeblondt hår, blå øyne og brune briller ser rett i kamera.

Line Marie Breistrand er doktorgradsstipendiat ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og jobber med Kina i internasjonal politikk.

Foto: NUPI

NRK har fortalt hvordan to kinesiske forretningsmenn over flere år la til rette for kontakt mellom store kinesiske statlige selskaper og aktører i Kirkenes. Blant annet mellom Kirkenes havn og fraktselskapet Cosco.

Begge har hatt roller i et omstridt kinesisk nettverk i Europa. Nettverket er en såkalt «hjemstedsforening», og er underlagt det kinesiske Enhetsfrontdepartementet (UFWD).

– Nettverkene det her er snakk om er underlagt Enhetsfronten. De har konkrete oppgaver der de skal jobbe for kommunistpartiets interesser. De skal samle inn og rapportere informasjon fra vertslandene, og legge til rette for politisk arbeid der det ansees nødvendig, sier Line Marie Breistrand.

Hun sier Enhetsfronten jobber både politisk, ideologisk, og materielt. Gjennom sitt arbeid har hun fått god oversikt over hvordan nettverkene er til stede i Norge.

– Ut fra dette kan jeg si at vi er veldig sårbare for økonomisk påvirkning og politisk press.

NRK har ikke funnet at det har skjedd noe ulovlig i dialogen mellom Kirkenes Havn, Cosco eller andre involverte aktører. Begge de to forretningsmennene avviser å være en del av et nettverk eller å ha gjort noe ulovlig.

– Går under radaren

I høst satte Regjeringen i gang en sikkerhetsgjennomgang av Kirkenes havn. I samme tidsrom reiste statsminister Jonas Gahr Støre med næringslivsfolk til Kina for å møte Xi Jinping.

Lokalpolitikerne i Kirkenes forteller om motstridende råd fra Regjeringen. Skal de takke ja til investeringer, eller si nei, når tilbudene kommer fra kontroversielle kinesiske selskaper?

Norsk etterretning har de siste årene advart mot at såkalte kinesiske mellommenn jobber aktivt for Kinas interesser her i landet. Mellommenn er personer med gode forbindelser, som kan få i stand handel og avtaler.

I Kirkenes innrømmer PST til NRK at de ikke har oversikt over slike mellommenn.

– Bruken av slike spesialister kan være noe norske virksomheter kan la seg friste av, fordi næringslivet handler mye om nettverk. Skaffer du noen med nettverk, kan du skaffe mer verdi for virksomheten din, sier lokal PST-sjef Johan Roaldsnes.

Johan Roaldsnes

PST-sjef Johan Roaldsnes i Kirkenes sier PST er kjent med at kinesiske mellommenn fungerer i Norge, men han ikke føler han har den tilstrekkelige oversikten i Kirkenes.

Foto: Kristina Kalinina / NRK

Han viser til at kinesiske lover åpner for at alle med kinesisk bakgrunn kan bli pålagt å gi informasjon tilbake til Kina.

PST: – Har ikke tilstrekkelig oversikt

– Trusselen for nasjonal interesse kommer når vi kombinerer dette med en generell kinesisk rapporteringsplikt.

Når NRK prøver å komme til bunns i hvordan PST vet dette, forklarer Roaldsnes at det er en kombinasjon av hva som er avdekket i andre land, og hva de har sett i Norge. Men han innrømmer også at det er mye de ikke vet.

– For min egen del mener jeg at vi ikke har den tilstrekkelige oversikten. Det er fordi vi må prioritere mellom de oppgavene vi skal utføre, svarer han.

NTV advarte i 2024 mot kinesiske mellommenn som en del av etterretningen.

Faksimile: PST sin trusselvurdering 2024

– Likevel, det er et tydelig og sterkt språk i Nasjonal trusselvurdering. Hvordan kan dere skrive det på den måten hvis dere ikke har helt oversikten?

– Trusselvurderingene er til for at samfunnet skal kunne ta gode valg, sier han.

En av PST-lederens tidligere sjefer mener det er noen helt grunnleggende årsaker til utfordringene Norge står overfor med tanke på de kinesiske nettverkene.

– Lovverket henger ikke med

Hedvig Moe var tidligere assisterende sjef i PST. Nå er hun partner ved advokatfirmaet Thommessen. Der gir hun råd til selskaper som står i sikkerhetssensitive vurderinger. Hun mener det norske lovverket er for dårlig på dette området.

Hedvig Moe ser inn i kameraet. Hun har sort, høyhalset genser og en oransjemønstret jakke over. Hun har satt opp håret. Bak henne er hvite vegger og vinduer med blått lys.

Hedvig Moe mener både det norske lovverket og hvordan sakene håndteres gjør det vanskelig å stoppe uønsket kinesisk aktivitet.

Foto: Truls Alnes Antonsen / NRK

– Lovverket henger ikke med i utviklingen av trusselbildet. Mye av Kinas etterretning vil ikke være straffbart på samme måte som tradisjonell spionasje. Men det burde det kanskje vært, når man ser på konsekvensene det kan få for nasjonal sikkerhet, sier hun.

PST-sjefen i Kirkenes sier de kjenner på problemet.

– Den mellommannsaktiviteten som dere advarer mot, er det noe som faller utenfor det norske lovverket?

– Ja, det kan til dels falle utenfor det norske lovverket, sier Johan Roaldsnes.

Publisert 25.04.2025, kl. 09.51

Read Entire Article