Advarer nordmenn mot solmyter i påsken

1 month ago 21



Solhungrige nordmenn har lett for å begå stor soltabbe. Nå advares det mot konsekvensene.

 Erik Johansen / NTB
FARLIGE STRÅLER: Påskeskolen er herlig, men for vinterbleke nordmenn kan den være farligere enn du tror. Foto: Erik Johansen / NTB

Publisert 26.03.2024 13:56 Sist oppdatert 3 minutter siden

Før påsken kommer advarslene som perler på en snor. Kreftforeningen håper å ta livet av en solmyte, mens Høyre ber folk smøre seg tre ganger om dagen.

Ifølge Kreftforeningen er Norge blant landene i verden med størst forekomst av hudkreft. 9 av 10 tilfeller av hudkreft i Norge har sammenheng med for mye intens sol og solarium, opplyser de.

– Det er viktig å kose seg i påsken, men det er også viktig å ta vare på huden, sier generalsekretær Ingrid Stensdadvold Ross i Kreftforeningen til TV 2.

Hun understreker at man ikke trenger å smøre seg hver dag hvis det er overskyet og snør, men med en gang sola titter fram, bør man det.

Kreftforeningen oppfordrer særlig menn til å huske på solkremen, og minner om at det er like viktig hvis man skal holde på i hagen eller med bilen, som når man sitter i solveggen.

Kreftforeningens solråd:

  • Begrens tiden i sterk sol: Sola er sterkest om sommeren og i timene midt på dagen. Refleksjon fra vann, sand og snø gjør solstrålene mer intense.
  • Oppsøk skygge: Skyggen fjerner mer enn halvparten av solstrålingen.
  • Bruk klær, noe på hodet og solbriller: Klærne bør dekke mest mulig hud. En hatt med bred brem beskytter både ansikt, ører og nakke. Lyse farger slipper gjennom mer stråler og klærne beskytter dårligere når de er våte.
  • Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere: Solkrem alene gir ikke nok beskyttelse, og bør brukes sammen med - ikke i stedet for - skygge og klær. Smør før du går ut, gjenta hver andre time og etter bading og svetting.
  • Ikke bruk solarium: Det er ingen trygg, nedre grense for hvor lenge du kan være i solarium.

Sjokksoling bekymrer

Kreftforeningen er også bekymret for dem som skal utenlands.

– Sjokksoling i Syden etter en lang vinter i Norge kan virke fristende, men er veldig skadelig. Huden glemmer ikke, og jo flere ganger man blir solbrent, jo større blir risikoen for å utvikle hudkreft, sier Ross.

Hun vil også slå ned en myte om at man kan forberede huden med å ta solarium før man går ut i sola. Det bidrar bare til at den totale UV-strålingen øker, sier hun.

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
SMØRING: Det er viktig å huske på solkremen - også på vinteren da man kanskje ikke føler det er så stor fare for å bli brent. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

Solbrent i snøen

Her hjemme kan snøen være med på å øke solstrålingen med 50 prosent. Nysnø kan øke strålingen med over 80 prosent, ifølge Kreftforeningen.

– UV-strålene kan være sterke selv om det er kaldt og du ikke kjenner at huden blir varm av sola. Selv på en overskyet dag kan opp mot 40 prosent av solstrålene nå gjennom skyene, sier Stenstadvold Ross.

 Aage Aune / TV 2
UT MOT SOLMYTER: Kreftforeningen og generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross sier nordmenn ikke må la seg lure av solmyter i påsken. Foto: Aage Aune / TV 2

Høyre: Bruk høy faktor

Problemstillingen engasjerer stortingspolitikere også.

Bent Høie hadde tommestokken og meteren, Høyres nye helsetopp Erlend Svardal Bøe har solkremen og tregangeren.

Vær obs på dette i påskesolen, se video:

Han kommer med en formaning til nordmenn som kan få solsjokk i påsken etter en lang og hard vinter.

– I deler av landet er det jo meldt helt magisk påskevær i år, men det betyr også at UV-strålingen er ganske høy. Vi vet at Norge er i verdenstoppen hva gjelder dødsfall grunnet føflekkreft. Det bekymrer meg, sier Bøe til TV 2.

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
SOLKREM-POLITIKER: Høyres helsepolitiker Erlend Svardal Bøe ber folk smøre seg godt i påsken. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

Stortingspolitikeren sier det er skummelt når vinterbleke nordmenn klør etter å få litt farge på kroppen så fort vårstrålene skinner.

– Når vi har hatt underskudd på sol og varme, så vil man rett og slett bli brun i en fei. Jeg anbefaler nordmenn å bruke minst faktor 15, men aller helst skulle jeg likt å se høyere faktor i tursekkene til nordmenn i påska. 

– Dette er et viktig folkehelsetiltak, sier Bøe.

Tre om dagen

Alle som skal nyte påskesola bør smøre seg flere ganger om dagen med minst faktor 15, sier Høyre-mannen.

– Selv smører jeg meg minst tre ganger daglig med solfaktor 30 når jeg er mye ute i sterk sol. Jeg mener jo at nordmenn på tur i fjellet bør ha solfaktor 30 og gjerne en solblokk. Alt under faktor 15 er useriøst og til dels skummelt, sier Bøe.

Folk med en lysere og mer sart hudtype bør gå enda kraftigere til verks og bruke en høyere faktor enn 30. Med solkrem får du en jevnere og finere brunfarge, understreker stortingspolitikeren.

– Du blir fortsatt brun, men du slipper å bli brent.

Read Entire Article