Alternativer til krig

1 month ago 23



Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg. Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 25.03.2024 02:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Professor Sondre Torp Helmersen er indignert over at jeg tillater meg å snakke om alternativer til krig og viktigheten av dialog og multilateralt samarbeid. Hans tolkning av ytringsfriheten er legalistisk. Han ignorer vanskelighetene med å nå gjennom med andre synspunkter på krigen i Ukraina enn Jens Stoltenbergs/Natos credo om at Ukraina må støttes militært med det som trengs, så lenge det trengs. Akademia må ha annet å tilby enn det offisielle narrativet preget av militær krigsstrategi. Unge mennesker fortjener noe mer fremtidsrettet og nyansert med håp om fredelig løsningsmuligheter.

Helmersen påstår det ikke ble gitt løfter til president Mikhail Gorbatsjov om at Nato ikke skulle utvide østover, på tross av at det er nedtegnet i referat. Han betegner det som propaganda å referere til at Russland føler seg truet av Nato. Helmersen anbefales å lese min bok «Fredskultur – utopi eller alternativ sikkerhetspolitikk?» for å unngå stråmannsargumentasjon.

Ingeborg Breines

Tidligere direktør, Unesco. Tidligere president, Det internasjonale fredsbyrået.

Read Entire Article