Anker frifinnelsen av Fosen-aksjonistene

3 weeks ago 21



Loga sámegillii

– Det er veldig skuffende at påtalemyndigheten ikke kan la dette ligge. Vi blir nå tvunget inn i nye runder i rettssalene, noe som selvfølgelig er en påkjenning for oss alle, sier Ella Marie Hætta Isaksen.

Aksjonistene måtte møte i retten etter at de nektet å betale bøter de fikk etter Fosen-aksjoner i Oslo.

Hætta Isaksen og flere andre aksjonister okkuperte lobbyen til Olje- og energidepartementet (OED) i nesten fire døgn for å gi oppmerksomhet til saken.

Tidligere denne måneden ble alle frikjent.

Det blir nå opp til ankeutvalget i Borgarting lagmannsrett å avgjøre om påtalemyndighetens anke skal behandles eller om tingrettens dom blir stående. En slik avgjørelse forventes i løpet av mai.

Frifinnelsen av aksjonistene som demonstrerte utenfor Finansdepartementet, blir ikke anket.

Bakgrunnen for demonstrasjonene var at regjeringen fortsatt driftet vindkraftverket i reindriftsområder på Fosen. Høyesterett konkluderte i 2021 med at anleggene er et brudd på samenes menneskerettigheter.

Mener dommen er riktig

Advokatene Olaf Halvorsen Rønning og Anne-Marie Gulichsen forsvarte aksjonistene i tingretten.

– Ytrings- og forsamlingsfriheten er særlig viktig for å holde regjeringen ansvarlig for menneskerettighetsbrudd som begås mot urfolk, sier Rønning i en pressemelding.

– Vi mener tingrettens dom er prinsipiell, riktig og god når den kom til at det norske demokratiet må ha rom for demonstrasjoner som dette.

Publisert 22.04.2024, kl. 13.11 Oppdatert 22.04.2024, kl. 13.29

Read Entire Article