Ble Dagbladet lurt av Harald Eia? – Det kan se sånn ut.

2 weeks ago 13



Setter virkelig en 37 år gammel amerikansk kvinne følelsene i sving hos Harald Eia? Og sliter han med å like en av Harry Potter-karakterene?

Dagbladets intervju med Harald Eia ble publisert mandag 15. april. Foto: Skjermdump

Publisert: 16.04.2024 22:11 | Oppdatert: 16.04.2024 22:30

Kortversjonen

– Hva leser du nå?

– For øyeblikket leser jeg «Educated» av Tara Westover. Det er en inspirerende memoar som virkelig får meg til å sette pris på verdien av utdanning og den personlige reisen mot selvoppdagelse og uavhengighet. Boka rører meg dypt og minner meg på hvor viktig det er å forfølge kunnskap, ikke bare akademisk, men også om oss selv og verden rundt oss.

Slik starter intervjuet komiker Harald Eia har gjort med Dagbladet Boks spalte Leselyst. Der siteres han også på at han:

  • misliker Dolores Umbridge fra Harry Potter på grunn av «hennes grusomhet og maktmisbruk, skjult bak en fasade av søtladen autoritet».
  • vil ligge med Elizabeth Bennet fra Pride and Prejudice fordi hennes «hennes intelligens, styrke og uavhengige ånd, kombinert med hennes evne til å se gjennom samfunnets forventninger, gjør henne utrolig tiltrekkende».

Men kommer svarene egentlig fra en av Norges mest kjente komikere?

Mye tyder nemlig på at Eias sitater kan være generert av kunstig intelligens (KI).

Mads A. Andersen

Nyhetsredaktør i Dagbladet

– Ikke fått svar

Aftenposten har kjørt Eias svar gjennom tjenesten AI Content Detector fra Copyleaks, tjenesten som blant annet ble brukt til å avsløre plagiatsakene til norske politikere.

Tjenesten konkluderer med at Eias svar til Dagbladet er generert av KI. Aftenposten har ikke fått bekreftet dette av Eia, men tok tirsdag kveld kontakt med nyhetsredaktør Mads A. Andersen i Dagbladet og la frem mistanken. Etter en kort sjekk, ringte Andersen opp igjen. Han fortalte da at intervjuet er gjort pr. e-post.

– Vår journalist har på vanlig måte sjekket forfatterne og boktitlene, for å sikre at de finnes. Etter at dere kontaktet meg med mistanken, så sendte jeg en melding til Harald Eia om dere har rett, men jeg har ikke fått noe svar, sier Andersen.

– Saken vil omtales i podkasten

Harald Eia har den siste tiden lekt seg med KI i Podme-podkasten Tore og Haralds podkast, som han lager sammen med komiker Tore Sagen. De to har blant annet fått laget en KI-stemme svarer som statsminister Jonas Gahr Støre.

Aftenposten har tirsdag kveld også vært i kontakt med Harald Eia. Han ønsker ikke å svare på våre spørsmål tirsdag, men sier han vil gjøre det fredag. Det er samme dag som Tore og Haralds podkast publiseres.

– Saken vil omtales i Tore og Haralds podkast, skriver Eia i en SMS.

– Kan se sånn ut

Dagbladets nyhetsredaktør sier de ikke vil foreta seg noe i saken før de har fått bekreftet fra Eia at svarene er KI-genererte.

– Er du enig i at det kan se ut som at svarene fra Eia kan være KI-genererte?

– Når jeg ser svarene i sammenheng med den mistanken, så ser jeg også at det kan se sånn ut, svarer Andersen.

Senere legger han til på SMS:

– Hvis dette stemmer, så vet vi ikke om det er fordi Eia føler seg for stor til å svare på en enquete om litteratur i Dagbladet, eller om det er en form for humor.

Han skriver at det i så fall illustrerer hvilke utfordringer journalistikken står overfor med kunstig intelligens.

– At man ikke får svar fra det mennesket man tror man intervjuer, er kjipt for oss. Men det er først og fremst synd for leserne våre som får servert Chat GPTs tanker om litteratur, og ikke Harald Eias.

Klokken 22.24 torsdag kveld ser Dagbladet ut til å ha avpublisert intervjuet.

Kort tid etter at Aftenposten publiserte denne artikkelen, avpubliserte Dagbladet intervjuet med Harald Eia. Foto: Skjermdump
Read Entire Article