De to foran fikk lettere skader – to i baksetet ble kritisk skadd

1 week ago 7



Da en personbil frontkolliderte med et vogntog i Flå sentrum i fjor, kom de to i forsetene fra ulykken med lettere skader.

De to i baksetet ble kritisk skadd.

Havarikommisjonen har derfor gransket ulykken, og konklusjonen er at regelverket for baksetesikkerhet ikke er godt nok.

Kolliderte i 60 km/t

– Selv om personbilen tilfredsstilte de enkeltstående minstekravene til både bilbelter og styrken på baksetet, så kollapset deler av bakseteryggen i kollisjonen og medvirket til at to personer ble kritisk skadet, sier Ingvild K. Ytrehus.

Hun er avdelingsdirektør for vei- og landforsvarsavdelingen i Statens havarikommisjon (SHK).

Ytrehus legger til at regelverket ikke tar hensyn til hvor mye en bakseterygg skal tåle i en kollisjon når det både er last i bagasjerommet og passasjerer i baksetet – som var tilfelle i denne ulykken.

Bilen, en Tesla Model S, frontkolliderte med lastebilen i 60 km/t. Alle i personbilen brukte bilbelte, og det lå ingen tunge elementer løst i bilen. Ingenting kom inn i kupeen fra bagasjerommet.

30 kilo bagasje fra bagasjerommet trykket på seteryggen, som førte til at bakseteryggen kollapset.

Løs del i kollidert bil

Utrevet innfesting som hang fast i låsen til den kollapsede delen av bakseteryggen.

Foto: Statens vegvesen

Liknende ulykke i Volda

Teslaen var utstyrt i henhold til regelverket.

– Sikkerheten i moderne biler har blitt veldig god for de som sitter i framsetene, men sikkerheten for baksetepassasjerer har ikke utviklet seg like mye, sier Ytrehus.

Havarikommisjonen peker også på en ulykke i Volda i 2019.

Der omkom to baksetepassasjerer og en ble kritisk skadd i en frontkollisjon mellom en varebil og en personbil. Personene foran i begge bilene fikk kun lettere skader.

Også i den ulykken ble deler av bakseteryggen i personbilen kraftig deformert.

– Som et første steg mot en eventuell regelverksendring råder vi derfor nå Statens vegvesen til å foreslå for Euro NCAP at sikkerheten for baksetepassasjerer inkluderes i sikkerhetsvurderingen av personbiler, sier Ytrehus.

Fokus på bilbeltebruk

Både den voksne personen og barnet som ble kritisk skadet i frontkollisjonen på Flå, hadde plassert bilbeltet feil på kroppen.

Barnet hadde skader som var forenlige med at bilbeltet lå under den ene armen og over hoftene i kollisjonsøyeblikket. Den voksne som satt i midten bak hadde ikke justert bilbeltet godt nok ned på hoftene.

Ulykken skjedde ved at personbilen kom over i motgående kjørefelt i 60 km/t. Det var 40-sone i Flå sentrum.

Vogntogføreren hadde sett personbilen, og bremset ned før sammenstøtet. Dette reduserte kollisjonskreftene betraktelig, skriver Havarikommisjonen i rapporten.

Publisert 03.07.2025, kl. 09.51 Oppdatert 03.07.2025, kl. 10.32

Read Entire Article