Dette bildet av prins George fikk fart på den norske bedriften

1 month ago 34



CANTERBURY (Aftenposten): Nesten hver eneste dag får bedriften til Jeanette Aurdal en ny bestilling på en huske. Mye av æren skal et bilde av en tre år gammel prins ha.

Jeanette Aurdal droppet finansjobb og satset på husker og andre produkter av eik.– Jeg er så lykkelig på denne plassen. Foto: Arnfinn Mauren

Publisert: 28.03.2024 07:08

Kortversjonen

Omgivelsene kan knapt bli mer engelske: Smale veier og grønne enger. Og i et lite søkk i terrenget ligger et teglsteinshus.

Her bor Jeanette Aurdal med engelsk ektemann, til sammen fire barn og en hund.

En huske som så vidt beveger seg i vinden, er det eneste som gir et hint om hva hun jobber med.

– Da jeg var seks år ville jeg bli snekker, og jeg lærte å spleise tau av bestefar da jeg var ti år. Men når du er flink på skolen, er det ingen som hjelper deg til å bli snekker.

En 40-årsdag mange år senere skulle lede henne inn på den veien.

Jeanette Aurdal er sjefen, men hun kan gjøre alle arbeidsoppgavene i verkstedet – om nødvendig. Og hun gjør heller det enn å sitte over papirarbeid. Foto: Arnfinn Mauren

Én fest endret alt

Skoleflinke Jeanette Aurdal (49) gjorde det som var forventet. Etter oppveksten i Ålesund, gikk veien videre til studier og jobb i finansstrøket City i London.

I syv år jobbet hun for den sveitsiske banken UBS. Der traff hun sin tidligere ektemann, flyttet ut på landet i Kent, sørøst for London, og fikk to barn.

Selv om hun drev og laget hyller og lekestativ da barna var små, var det meningen å vende tilbake til bankjobben. Men en 40-års fest i 2009 endret alt.

– Jeg trengte en presang, og bestemte meg for å lage en huske. Den bar jeg inn på festen og overrakte til jubilanten. For å si det enkelt: Den stjal showet.

Hun visste det ikke da, men der og da ble The Oak & Rope Company født.

Fra bank til verksted

Etter festen gikk det ikke mange dager før bestillingene begynte å komme inn. Historier om husken spredte seg.

Det ble ikke noe av returen til City. I stedet satset hun på et snekkerverksted som skulle lage mer enn bare husker. Det ble brødfjøler, hyller, dørstoppere. Kort sagt: det meste som kan lages av tre – med en liten tvist.

Den tvisten består av inngravering med egenutviklet fontfontTypografisk skrift eller skrifttype.. Ofte er et navn involvert. Men det kan også være et ordtak, med en vri.

– Mye av det jeg lager, begynner faktisk med et ordtak, ett som ofte har en litt dobbel betydning.

– Et skjult naturtalent som endelig kom frem?

– Jeg har aldri gått på kurs for å lære meg dette, men jeg har hatt folk rundt meg som jeg har kunnet spørre. På et tidspunkt arvet jeg også mye utstyr.

The Oak & Rope Company har vokst gradvis. Nå har den åtte ansatte. En av dem er Alfie Joiner. Foto: Arnfinn Mauren

Husken og bildet

Det var heller ikke et resultat av en strategisk plan, det som skjedde i 2011. Noen måneder før prins William og Catherine Middleton skulle gifte seg, kom det en bestilling på en huske, med inskripsjonen «William & Catherine».

– Jeg skjønte med en gang hvem som skulle få den, forteller Aurdal. I ettertid fikk hun også mistanke om hvem som var giveren: Daværende prins Charles.

– Men dette ble bedriftens hemmelighet. Ingen av oss sa noe om dette til noen.

Fem år senere ringte telefonen.

I forbindelse med treårsdagen til arveprins George, hadde avisene fått noen bilder av prinsen. På ett av dem sto han på en huske. På planken var det risset inn «William & Catherine».

Telefonen kom fra en journalist i The Daily Telegraph som ville vite om husken var laget av The Oak & Rope Company.

– Jeg svarte veldig forsiktig, at det er mulig at det er det. Samtidig ønsket jeg prinsen lykke til med dagen. Så dro jeg på ferie.

 Inskripsjonen på eikeplanken. Foto: Kensington Palace/Matt Porteous/Getty Images

Ga et kraftig hopp

Det ble ikke mye ferie. Etter at bildet og artikkelen sto på trykk, strømmet ordrene inn.

– Det var som en rakett. Det gjorde oss til en kjent merkevare over natten, forteller Aurdal.

Husken er ikke det eneste den engelske kongefamilien har handlet.

Prins William fikk en benk i 40-årsgave fra sin far. Kong Charles kom også med en høyst spesiell bestilling i fjor høst. Han la inn en ordre på 300 dørstoppere og 100 skoavtagere. De skulle han gi i julegave, i egenskap av hertugen av Cornwall og hertugen av Lancaster.

– Men vi har aldri brukt historien i PR-sammenheng. Den som vet, vet det.

1 av 2Foto: Arnfinn Mauren

Ikke bare prinser ...

De kongelige bestillingene er ikke de eneste som føyer seg inn i ordrer av det litt spesielle slaget.

En gang fikk Aurdal en bestilling på en høyst spesiell benk, med hyller og skap med spesialmål for ulike sko og klesplagg. På benken skulle det stå «Beckham’s Bench».

– Det var ikke før jeg så en dokumentar om fotballspilleren David Beckham at jeg skjønte at den benken var til ham.

Og til premierefesten til filmen Gravity i 2013 kom det inn en ordre på 160 husker. To av dem endte under baken til skuespillerne Sandra Bullock og George Clooney.

Ny statsminister-huske

Midt under covid-pandemien kom det også en henvendelse fra Carrie Johnson, kona til daværende statsminister Boris Johnson.

 Don’t underestimate the value of doing nothing (Ikke undervurder verdien av å ikke gjøre noe som helst). Foto: Arnfinn Mauren

– Da historiene begynte å lekke ut om party, hageselskaper og ødelagte lekestativ i hagen, så skjønte vi at vi kanskje hadde en liten del av den historien. Jeg tror husken ble kjøpt for å fikse det som hadde blitt ødelagt.

Rariteter som ellers dukker opp i bestillingskurven, er gravstøtter for kjæledyr og dolokk med inngraverte emblemer. Men til tross for huskens popularitet: De mest populære produktene er brød- og ostefjøler.

– Det jeg liker aller best å lage, er gjenstander som brukes hver dag.

Etterspørselen øker

The Oak & Rope Company har nådd en årlig omsetning på 13–14 millioner kroner. Staben teller åtte ansatte.

Aurdal tar det likevel ikke for gitt at bedriften vil fortsette å gjøre det like bra i all fremtid.

– Men 2024 har i alle fall begynt bra. Salget har økt med 10 prosent, uten at vi har økt prisene.

Økningen har skjedd til tross for at flere har kopiert produktene hennes.

– Jeg har lært meg å ha en pragmatisk holdning til dette. I mange tilfeller bidrar kopiene til å øke salget vårt. Men det tok lang tid før jeg slo meg til ro med å tenke slik.

Read Entire Article