Kjære politikere: De fleste av dere er klokere enn strutsen

1 week ago 14



Det er en egen kropp. Et lite menneske for seg selv, skriver pappa og prest Erling Rantrud om fosteret i uke 18. Illustrasjonsfoto: Shutterstock, NTB

Kjære folkevalgte: Dere må velge. Flere liv eller færre.

Publisert: 28.04.2024 08:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

En ny abortlov er på trappene. Det er foreslått å kutte ut abortnemndene og utvide selvbestemt abort fra uke 12 til uke 18, og representantene kan stemme etter egen samvittighet.

Kjære folkevalgte. I uke 12 er barnet i magen omtrent så stort som en liten lime med øyne, nese og munn. Selv om ikke barnet har noen stemme, starter utviklingen av stemmebånd i halsen nå.

I uke 18 er barnet større enn en sitron. Man kan kjenne at det sparker i magen. Barnet får eget fingeravtrykk og immunforsvar. Disse beskrivelsene ligner merkverdig på noe vi i andre tilfeller ville kalt for egen identitet og egen vilje. Det ligner på en egen kropp.

Svaret på hvorfor det ligner på en egen kropp er ganske enkelt. Det er en egen kropp. Et lite menneske for seg selv.

Løft hodet

Det snakkes sjelden om barnet når vi snakker om abort. I det øyeblikket vi flytter fokus bort fra noe, er det som det ikke eksisterer lenger. Strutsen stikker hodet i sanden om den blir redd, og vips er problemet borte.

Løft hodet og se hva dere skal stemme over. Kvinnens rett til oppfølging under og etter svangerskapet blir ikke endret ved denne lovendringen. Kvinnens valg og selvbestemmelse til abort blir ikke endret. Uke 12 kommer til å stå fast uansett. Dere skal stemme over om det skal bli enda lettere å ta bort enda flere barn eller ikke.

Dere skal stemme over om det skal bli enda lettere å ta bort enda flere barn eller ikke

Ved utvidet tid og lavere terskel for abort kommer flere til å velge det. Helt sikkert. Det er smått absurd at det legges til rette for flere aborter samtidig som det snakkes med bekymring om synkende fødselstall.

Man kan ikke klage på lave fødselstall samtidig som muligheten til abort forenkles. Dere må velge. Flere liv eller færre.

Klokere enn strutsen?

I uke 18 sparker barnet forsiktig i magen og forteller at det er der. Før det har de ikke mulighet til å si ifra.

PS: Det er en myte at strutsen stikker hodet i sanden når den er redd. Kjære politikere. Når selv ikke strutsen gjør det, burde i alle fall ikke dere gjøre det. De fleste av dere er klokere enn den.

Read Entire Article