Drama til havs: – Trodde min siste time var kommet

1 month ago 26



Jan var på seiltur på vei fra Stord til Oslo tirsdag 26. mars da det plutselig blåste opp til full storm.

– Det gikk veldig fint helt til jeg kom til Skudeneshavn. Da blåste det plutselig opp noe voldsomt. Framseilet mitt sprakk og motoren sviktet. Det var umulig å styre.

Jan er en erfaren seiler og har mange turer i inn- og utland under beltet. Han sier at han aldri har opplevd noe i nærheten av dette. Han forteller at mobilsignalet forsvant nede i kabinen og han måtte opp på dekk. Til slutt fikk han signal og ringte etter hjelp.

Om bord på redningsskøyten «Elias» var bestmann Tarjei Sandnes. Han fikk meldingen om en seilbåt i nød.

– Havaristen hadde ikke kontroll på posisjonen, og søket var veldig krevende. Bølgene var opp mot fem meter og da vi først fikk øye på båten slet vi med å komme nært innpå, sier Sandnes.

Han forteller at de fikk kontakt med Jan Fjeldstad som fortalte om smerter i bryst og arm. Da tilkalte de HRS og helikopter.

– Jeg skulle prøve å ta ned storseilet, og det tror jeg ble litt for mye for meg, for da kjente jeg at det skjedde noe i brystet. Det kom ilinger nedover armen og jeg var sikker på at nå får jeg hjerteinfarkt. Da gikk «pumpa» i 200, sier Jan.

– Kom mye tårer

Ifølge Stavanger Aftenblad var det meldt om dårlig vær og en bølgehøyde på 4,5 meter i området.

– Til slutt kunne jeg ikke gjøre annet enn å ligge i bunnen av båten. Jeg ble kastet rundt og nå er jeg blå fra halsen og ned. Jeg var helt sikker på at jeg kom til å forlise. Det var helt jævlig.

Det var et redningshelikopter av typen SAR Queen og Redningsskøyten «Elias» som reddet Jan fra bølgene. Foto: Redningsselskapet

Jan forsøkte å holde kontakt med Redningsselskapet som jobbet på spreng rundt båten hans, litt senere kunne han høre et helikopter i det fjerne.

– Da var jeg så lettet, sier en rørt Jan. Da kom det mye tårer.

Et redningshelikopter av typen SAR Queen gjennomførte evakueringen, men ikke uten problemer. Tarjei Sandnes forteller at HRS forsøkte å komme ned til havaristen tre ganger, men at det var umulig. Årsaken var at bølgene og gjenstander på båten hindret nedstigningen.

De forsto at noe måtte gjøres raskt.

– Vi er frivillige, og skal egentlig ikke sette oss selv i fare, men her sto det om livet.

Sandnes forteller at de til slutt fikk satt skøyten inntil båten. De kom seg over på dekk på seilbåten og fikk ryddet unna rotet.

Jan ble til slutt reddet ut av båten og opp i helikopteret.

– Da var jeg veldig dårlig og veldig kald. Jeg hadde nok ikke overlevd en time til, sier han til VG.

Redningsselskapet fikk tauet seilbåten til havn i Kvernevik industrihavn. Foto: Jan Øystein Fjeldstad

Evig takknemlig

Jan er veldig opptatt av å takke de som hjalp han den sene kvelden på sjøen.

– Jeg vil gjerne takke matros Dag, matros Ole Jacob, bestmann Tarjei og Mats som var båtfører. Stor takk også til Hovedredningssentralen på Sola. Det hadde aldri gått uten dem. Jeg kan ikke få rost dem nok.

Jan kom seg raskt til sykehus der han fikk morfin og varmelindring. Pulsen var lav.

– Jeg fikk beskjed om at det ikke var hjerteinfarkt, men at musklene rundt hjertet var under ekstremt press. Jeg har hatt griseflaks.

Da VG snakker med Jan onsdag, er han allerede tilbake på seilbåten S/Y Astrid II og gjør seg klar for å sette seil. 17. mai setter han ut på en lang ferd han kaller «Peace for Europe» i Europa for å promotere fred. Derfor henger et «fredsflagg» i masten og vaier i vinden.

– Redningssentralen sa til meg: Kom deg ut på vannet igjen, ikke la frykten sette seg, så da gjør jeg det. Jeg er dem evig takknemlig.

Read Entire Article