Barth Eide: – En slags brodd mot Iran

2 weeks ago 16



Barth Eide i møte med Saudi-Arabias utenriksminister, prins Faisal bin Farhan bin Abdullah. Foto: Foto: Ragnhild Simenstad / UD

Utenriksministeren mener det må kraftigere innsats til for å få til fred mellom Palestina og Israel.

  • Bilde av Kyrre Lien
søndag 28. april kl. 22:49

Arabiske og vestlige land jobber nå for å finne en løsning på Palestina-spørsmålet.

Men Israel, Iran og Hamas er ikke med i samtalene.

– Det er jo en slags brodd mot Iran i den forstand at det er en enighet her om at det som skjer i Gaza, i tillegg til å være et blodbad, styrker Irans posisjon, som jobber gjennom Hamas og Hezbollah, og mange europeere er opptatt av å begrense Irans innflytelse, sier Espen Barth Eide.

Utenriksministeren skulle egentlig reise hjem søndag, men sier til VG på telefon fra hovedstaden Riyadh at de blir en dag til for å få i stand enda flere møter.

Det store fellesmøtet med alle landene er blitt skjøvet på en dag fremover. Målet er å få til en fredsavtale i Gaza, men også legge til grunn for en tostatsløsning.

En palestinsk mann i Rafah i Gaza, på grensen til Egypt. Foto: - / AFP / NTB

En slik plan skal også inneholde sikkerhetsgarantier for Israel, en palestinsk stat og normalisering mellom de arabiske statene og Israel, sier Barth Eide.

Initiativene til møtene er fra Norge og Saudi-Arabia.

Iran og Saudi-Arabia er tradisjonelt sett på som erkerivaler i regionen og de to stormaktene i Midtøsten som kjemper om regional dominans, og Iran er blant Hamas sine viktigste støttespillere.

– På et tidspunkt må man jo snakke med dem også, men det er ikke nå.

Ødeleggelser i Gaza, sett fra luften. Foto: Kyrre Lien / VG

I en fremtidig palestinsk stat vil palestinske selvstyremyndigheter (PA) være sentrale, sier Barth Eide.

– Men det er klart at de som i dag heter Hamas vil også være der, i en eller annen rolle.

– Gitt at Israel er fast bestemt på at en tostatsløsning er helt uaktuelt, at det vil true deres eksistens, hvordan kan man få med dem på et slikt forslag? Det er jo blitt prøvd på i mange år.

– Noen ganger må fred påtvinges, og da Israel ble opprettet av FN, så var det uten at det var forhandlinger med de som bodde der før.

Så Israel må på et tidspunkt inn i dette, sier utenriksministeren.

– Det å bare sitte stille i år etter år og vente på at de skal ha lyst til å forhandle frem en balansert løsning har vi prøvd, vi trenger sterkere lut. Det håper jeg amerikanerne også er med på.

Så poengterer han:

– Men vi snakker ikke om fysisk makt, men må skapes en forståelse for at en annen fremtid er mulig uten å vente på en forhandlet løsning.

Read Entire Article