Drapene rystet Norge. Nå er det ny runde i retten: – En ugjerning som krever reaksjon og straff

2 weeks ago 13



SANDNES (Aftenposten): Statsadvokaten mener Jan Helge Andersen drepte begge jentene i Baneheia for 24 år siden. – Dette er en ugjerning som krever oppklaring og svar, sier statsadvokaten

8 år gamle Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og 10 år gamle Lena Sløgedal Paulsen ble drept i Baneheia 19. mai i år 2000. Foto: PRIVAT / NTB

Publisert: 16.04.2024 08:58 | Oppdatert: 16.04.2024 09:29

I hvit genser, mørk blå jeans, med et kjede rundt halsen og glattbarbert hode kom Jan Helge Andersen inn i rettssal 1 i tingretten i Sandnes tirsdag morgen. Han satte seg ned med armene i kors.

For snart 24 år siden ble de to venninnene Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) drept i Baneheia i Kristiansand. Jan Helge Andersen innrømmet den gang å ha drept den yngste jenta. Han nektet for å ha drept den eldste.

Påtalemyndigheten mener han drepte begge. Han sa seg ikke skyldig etter tiltalen da dommeren spurte. Han mente da og mener fortsatt at Viggo Kristiansen var i Baneheia sammen med ham og drepte Paulsen.

For halvannet år siden ble Kristiansen frikjent etter å ha sonet over 20 år i fengsel for drapet. Og nå er isteden Andersen tiltalt for drapet på 10-åringen.

Aktor, statsadvokat Andreas Schei før rettssaken mot Jan Helge Andersen i Sør-Rogaland tingrett tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB

DNA viktigste bevis

Det viktigste nye beviset for statsadvokaten er nye DNA-funn fra Andersen på Paulsens kropp. Før retten ble satt tirsdag var aktor, statsadvokat Andreas Schei, ordknapp om deres viktigste bevis.

– Dette er en ugjerning som krever oppklaring og svar. En ugjerning som krever reaksjon og straff, sa aktor Johan Øverberg i sitt innledningsforedrag.

Han minnet så om at de to jentene ville vært 32 og 34 år i dag, om de hadde levd. Med familien i salen påpekte han også at det ikke er sikkert denne nye rettssaken mot Andersen vil gi alle svar.

I dag skal Andersen forklare seg etter statsadvokatens innledningsforedrag. Og da vil han fastholde sin forklaring fra 2002:

Han var ikke alene i Baneheia drapsdagen i mai. Kameraten Viggo Kristiansen var med, og han var med på ugjerningene. Det var Kristiansen som drepte Paulsen, ikke han, vil Andersen hevde.

– Han har ikke noen plikt til å forklare seg, men vi håper han er villig til å forklare seg, så får vi ta det derfra, sier Schei.

De to jgode venninnene ble funnet ved siden av hverandre i mai 2000. De var drept med kniv og utsatt for seksuelt overgrep.

Read Entire Article