Riksrevisjonen om NSM-saken: - Aldri vært borti lignende

2 weeks ago 17



Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) tok opp lån i strid med Grunnloven og Justis- og beredskapsdepartementet fulgte ikke godt nok opp. Det slår Riksrevisjonen fast i ny rapport.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og hennes departement har ikke fulgt godt nok opp. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Publisert: 30.04.2024 14:10 | Oppdatert: 30.04.2024 14:27

– Dette er en svært spesiell sak. Riksrevisjonen har aldri vært borti noe lignende. Det er allerede kjent at NSM har gått langt utover sine fullmakter, men Justis- og beredskapsdepartementet har heller ikke fulgt godt nok opp situasjonen i NSM. Begge deler er kritikkverdig, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i en pressemelding.

Årsaken til at Riksrevisjonen gikk inn i saken, var at NSM lånte 200 millioner kroner ulovlig til skyhøy rente og ugunstige betingelser. 140 millioner skulle blant annet tilbakebetales med nesten 10 prosent i rente.

Selskapet som lånte ut pengene, Norwegian Property, er kontrollert av John Fredriksen.

Sofie Nystrøm, som var direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, trakk seg på dagen da saken sprakk i mediene.

Sofie Nystrøm gikk av som direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet som følge av saken. Foto: Fredrik Varfjell / Schibsted

Dette reagerer Riksrevisjonen på

Riksrevisjonen konkluderer med at låneavtalen er brudd på Grunnloven, og at oppfølgingen fra Justis- og beredskapsdepartementet har vært kritikkverdig.

De konkluderer med at:

  • NSM har inngått lån uten Stortingets samtykke og i strid med reglene for bevilgninger.
  • NSM har ikke opplyst om låneforpliktelsene i eget årsregnskap.
  • Verken Justis- og beredskapsdepartementet eller NSM har informert Riksrevisjonen om låneforpliktelsene.
  • Justis- og beredskapsdepartementet har ikke i tilstrekkelig grad fulgt opp NSMs flytting til nye lokaler og leieavtalen i sine etatstyringsmøter.

Frølich: – Fortjent kritikk

Leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Peter Frølich, mener kritikken i MSN-saken er fortjent.

– Høyre mener dette er fortjent kritikk fra Riksrevisjonen. Justis- og beredskapsdepartementet har ikke hatt god nok kontroll med MSN, sier han til NTB.

– Vi forventer at justisminister Emilie Enger Mehl tar til seg kritikken og følger opp Riksrevisjonens konklusjoner, fortsetter Frølich.

Read Entire Article