Dropper tiltalen mot fem av Fosen-aktivistene

1 month ago 39



Nå er politiet usikre på hvem som ga beskjed om at de fem skulle pågripes.

BÅRET BORT: Fem av aktivistene som ble båret bort fra Finansdepartementet, ble tatt med i arresten. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG
  • Bilde av Runa Victoria Engen
torsdag 14. mars kl. 09:27

Rettssaken pågår mot demonstrantene som deltok i Fosen-aksjonen våren 2023. De tiltalte er 18 personer som nektet å vedta bøtene de fikk, for å beleire flere departement.

Aktor i saken, Stian Hermansen, åpnet rettsdagen med å si at påtalemyndighetene frafaller tiltalen for fem tiltalte. Mens de fleste tiltalte risikerer seks dager fengsel, har de fem tiltalte møtt en lavere påstand fordi de har vært i glattcelle.

– Pågripelsene er et viktig element i å vurdere proporsjonaliteten i saken, sier Hermansen i retten.

Onsdag vitnet den ansvarlige politiadvokaten og politibetjenten for oppdraget. De to ga motstridende forklaringer om hvem som ga ordren om pågripelse.

Tingrettsadvokat Kim Heger bekrefter at de fem ikke lenger er tiltalt.

– Dette har jeg også tenkt en del på i natt, sa Heger.

De blir likevel til stede i rettssalen, mens energiminister Terje Aasland (Ap) nå skal vitne om hvordan regjeringen fulgte opp saken.

HVEM GA ORDREN? Demonstrantene ble fjernet fra inngangen til departementet. Flere ble satt på glattcelle i flere timer. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

Energiminister Terje Aasland (Ap) skal i dag vitne i rettssaken.

– Vi har beklaget overfor reindriften på Fosen umiddelbart da dommen kom, sier Aasland.

Hans regjering trådte inn like før dommen fra Høyesterett kom, høsten 2021. Høyesterett kom frem til at vedtakene om å la vindkraftselskapene bygge ut på Fosen, uten en avtale med reindriftsfamiliene, var et brudd på deres rettigheter.

Etter dommen hadde familiene konsultasjonsmøter med staten og utbyggerne, men samtalene gikk i lås. Det gikk halvannet år etter dommen, uten at en løsning kom på bordet for de to gruppene med reindriftsutøvere.

Så samisk ungdom i partiet NSR Nuorat sammen med Natur og Ungdom og organiserte og startet en stor demonstrasjon våren 2023. De gikk først inn i lobbyen til Energidepartementet og nektet å flytte seg. Etter hvert beleiret aksjonen flere departement, og aktivister ble båret bort av politiet.

Både energiministeren og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte demonstrantene, reindriftssamene på Fosen og sametingspresident Silje Karine Muotka.

Nå har begge de to siidaene i konflikten skrevet under på en avtale med utbygger, og regjeringen har beklaget et menneskerettighetsbrudd. For aktivistene er det viktig å få frem at handlingen kom som følge av deres aksjoner.

Read Entire Article