Far dømt til ni års fengsel for mishandling av sin syv år gamle sønn i Bergen

1 month ago 40



Den 32 år gamle faren er også dømt til kontaktforbud på ubestemt tid og må betale en betydelig sum til sin nå åtte år gamle sønn.

Foto: Silje Lien Sveen / VG
  • Bilde av Silje Lien Sveen
torsdag 14. mars kl. 12:29

Det kommer frem av dommen til Hordaland tingrett torsdag.

– Som bistandsadvokat er det helt sentralt at jeg har fått medhold i at gutten aldri skal bli kontaktet av sin voldsutøver, sier bistandsadvokat May Britt Løvik til VG.

Retten har også bestemt at faren må betale 300.000 kroner i erstatning til sønnen.

– Jeg er fornøyd med at han har fått en betydelig oppreising, og ikke minst er dommen svært grundig når det gjelder å løfte frem den brutale mishandlingen. Jeg håper saken avsluttes her.

May Britt Løvik<-May Britt Løvik

Bistandsadvokat

Gutten ble funnet skadet og fastbundet til en seng i farens leilighet i Bergen sommeren 2022.

Mishandlingen skal ha vart over tre uker, og bestått av både fysisk og psykisk vold. Faren skal ifølge dommen ha tvunget gutten til å ta armhevinger, bundet ham fast i en seng, spylt ham med kaldt vann, og nektet ham å sove, få mat, drikke og gå på do.

Ifølge sakkyndige som vitnet under rettssaken lignet skadene det man ser hos torturofre.

«Det er tale om så omfattende og grusom behandling av et lite barn, at selv evnen for noen til å klare å utføre noe slikt – ikke bare en gang, men over uker i strekk – fremstår som spesielt og ekstraordinært», står det i dommen.

I retten ble det lagt fram bilder av guttens skader som ble funnet på farens mobiltelefon. Bildene var så grove retten bestemte at pressen ikke fikk lov til å beskrive hva bildene viste.

Les også: Åtteåringen til politiet: – Ingen som kunne hjelpe meg

Bistandsadvokat May Britt Løvik sa til VG at hun aldri hadde sett lignende i Norge.

– Ingen tvil

Aktor Asbjørn Onarheim ba om ti års forvaring for den mishandlingstiltalte faren.

Det fikk han ikke medhold for i Hordaland tingrett, som konkluderer med at vilkårene for forvaring ikke er oppfylt. Onarheim sier til VG at det er for tidlig å si om de vil anke dommen.

– Jeg har lest dommen og synes den er grundig og godt beskriver alvoret i saken. Det ble ikke forvaring, men det er velbegrunnet hvorfor dommeren faller ned på tidsbestemt straff, sier Onarheim til VG.

Asbjørn Onarheim<-Asbjørn Onarheim

Aktor

VG har foreløpig ikke kommet i kontakt med mannens forsvarer Ahmad Taha.

Den tiltalte faren har ikke benektet det som har skjedd, men mener han var utilregnelig.

Han satt i rullestol under rettssaken, med et hvitt klede som dekket hodet og ansiktet hans. Han holdt seg for hodet og ørene store deler av rettssaken, og gynget frem og tilbake.

Sakkyndige mente imidlertid at farens atferd var en simulering.

– Dette er ingen vanskelig sak bevismessig. Det er ingen tvil om at tiltalte grovt har mishandlet og torturert sønnen. Det er heller ingen tvil om at han er tilregnelig, sa aktor Onarheim i sluttinnlegget sitt.

Hordaland tingrett mener det ikke er holdepunkter i bevisførselen for at tiltalte var utilregnelig i gjerningsperioden.

Stort politisk etterspill

Den nå åtte år gamle gutten kom alene til Norge i juni 2022 hvor han ble gjenforent med sin far. Faren hadde aleneomsorg for sønnen, og moren var bosatt utenlands.

Faren meldte selv fra til barnevernet den sommeren. Men det tok over en måned fra faren selv meldte fra til barnevernet, til gutten ble funnet.

Les også: Mishandlingssaken veltet byråden: – Vondt å følge med på rettssaken

Statsforvalteren har senere rettet knusende kritikk mot barnevernstjenesten i Bergen, for mangelfull oppfølging av gutten.

Saken førte til at tidligere byrådsleder i Bergen Roger Valhammer (Ap) og hele byrådet gikk av etter massiv kritikk.

Read Entire Article