Faren til skoleskytter funnet skyldig i uaktsomt drap: – Hadde ingen anelse om hva sønnen planla

1 month ago 30



Sønnen drepte fire elever i november 2021. Nå skal begge foreldrene straffes.

Foto: BILL PUGLIANO / AFP / NTB
  • Bilde av Ingrid Hovda Storaas
fredag 15. mars kl. 02:24

Dette er første gang foreldrene til gjerningspersonen holdes ansvarlige for en skoleskyting i USA, skriver nyhetsbyrået AP.

Den da 15 år gamle Ethan Crumbley drepte fire medelever ved Oxford High School i Michigan den 30. november 2021: Justin Shilling (17), Madisyn Baldwin (17), Hana St. Juliana (14) og Tate Myre (16).

Han er dømt til livstid i fengsel for skoleskytingen.

Begge foreldrene ble pågrepet og siktet kort tid etter drapene.

Tidlig i februar ble Ethans mor Jennifer Crumbley funnet skyldig i uaktsomt drap. Torsdag ble også faren James Crumbley funnet skyldig i saken av en jury.

Selve straffeutmålingen blir klar i april, skriver NBC.

OGSÅ DØMT: Ethan Crumbleys mor Jennifer Crumbley i retten i februar. Forsvareren Shannon Smith til høyre. Foto: BILL PUGLIANO / AFP / NTB

Foreldrene dømmes for å ikke ha gjort noe for å hindre skoleskytingen, og for å ha hatt drapsvåpenet tilgjengelig hjemme.

– Jeg vet at denne dommen ikke vil bringe dem tilbake, sa aktor Karen McDonald etter dommen, henvendt til drapsofrenes etterlatte.

– Men jeg håper dette vil være en påminner om hvor viktig det er at de som muliggjør våpenvold stilles til ansvar.

Tordnet mot foreldrene etter skoleskyting: – Kunne ha stoppet det

Tegning sentral

Kort tid før skoleskytingen vekket Ethan Crumbley bekymring på skolen, der han hadde tegnet en tegning med et fortvilet budskap: «Tankene vil ikke ta slutt. Hjelp meg. Livet mitt er meningsløst».

Denne tegningen, og foreldrenes reaksjon på den, var sentral i rettssaken mot faren, skriver AP.

– James Crumbley stilles ikke for retten for det hans sønn gjorde. Han stilles for retten for det han selv gjorde og ikke gjorde. Han får ikke noe frikort selv om noen andre trykket på avtrekkeren, sa aktor McDonald i retten torsdag.

VISTE FREM VÅPEN: Dette Instagram-innlegget på sønnen Ethan Crumbleys profil, ble brukt som bevis i rettssaken mot faren. Foto: Mandi Wright / AP / NTB

– Tror sønnen min tok pistolen

Da skolen oppdaget tegningen, ble foreldrene tilkalt øyeblikkelig. På skolen skal de ha vist medfølelse for sønnen, men ikke valgt å ta ham med seg hjem eller ta affære på noen annen måte, ifølge retten.

Hverken sønnen eller foreldrene nevnte for skolen at foreldrene akkurat hadde kjøpt et håndvåpen.

Senere samme dag viste det seg at Ethan hadde hatt dette våpenet med seg på skolen denne dagen. Han tok det opp fra ryggsekken, og skjøt og drepte fire medelever:

Da faren fikk høre om drapene, hastet han hjem for å lete etter håndvåpenet.

– Jeg tror sønnen min tok pistolen, sa han i en desperat nødsamtale.

Forsvarer: – Han visste ikke

Forsvareren hans Mariell Lehman argumenterte i retten med at faren ikke på noen som helst måte hadde godkjent at sønnen brukte våpenet.

– Han visste ikke at han måtte beskytte andre fra sønnen sin. Han visste ikke at det ville kunne være rimelig å forutse at sønnen ville begå disse forbrytelsene. Han hadde ingen anelse om hva sønnen planla å gjøre, sa han blant annet.

I sin dagbok, som juryen fikk se utdrag fra, hadde sønnen blant annet skrevet følgende:

– Jeg får null hjelp for mine psykiske problemer og det gjør at jeg må skyte i stykker ... skolen. Jeg vil ha hjelp, men foreldrene mine hører ikke på meg så jeg kan ikke få hjelp.

Å sikte foreldre for uaktsomt drap etter en skoleskyting er høyst uvanlig, har Cassandra Crifasi, en toppsjef ved Johns Hopkins senter for vold med skytevåpen, tidligere sagt til CNN.

– Vi holder sjeldent folk ansvarlige for å ha forsørget våpen til noen som ikke skulle hatt det, la hun til.

Read Entire Article