Ferie på forbrukslån: – Sparebufferen i ferd med å gå tom

2 weeks ago 19



SAND I LOMMEBOKEN: Lang tid med høy rente og økte priser tømmer folks sparereserver. Det bekymrer forbruksekspertene. Foto: Jan Ovind / VG

– Det kan bli en dyr sommerferie for mange, sier Svein Ove Karstensen i Norsk Gjeldsinformasjon. Han spår en økonomisk krevende høst for mange, med økt kredittkortgjeld og forbrukslån etter Sydenturen.

søndag 14. april kl. 21:14

Kortversjonen

  • Norsk Gjeldsinformasjon advarer om økonomisk krevende høst etter sommerferien.
  • Svein Ove Karstensen sier at mange i større grad må ta opp forbrukslån eller bruke kredittkort for å finansiere ferien, da sparebufferen er i ferd med å gå tom.
  • Likevel trosser nordmenn dyrtiden. En undersøkelse fra Virke viser at hver husholdning vil bruke 10.000 kroner mer på ferien enn i fjor.
  • Magne Gundersen i Sparebank1 har gjennomført en undersøkelse som viser at hver nordmann vil bruke rundt 22.500 kroner på ferie, mot 19.000 i fjor.

Norsk gjeld øker.

Med sommerferien som den neste store investeringen for de fleste av oss, vil den vokse mer i månedene som kommer. Det tror daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon, Svein Ove Karstensen.

Han er bekymret for hvordan konsekvensene av en for dyr sommerferie i år vil bli for folk flest, når høsten kommer.

– Sparebufferen som mange bygget opp etter pandemien er i ferd med å gå tom, så nå må mange i større grad ta opp lån eller bruke kredittkort, sier han.

Tall som Norsk Gjeldsinformasjon har hentet inn på lån og kredittgjeld viser at norsk forbruksgjeld har økt markant det siste året. Nå er den totale forbruksgjelden på 165 milliarder kroner.

IKKE EURO: – Finn ferieland hvor den norske kronen er sterkere enn det den er mot euroen, er rådet til Svein Ove Karstensen.

Refinansierer feriemoroa

Mye av økningen kommer på grunn av økt rente og prisstigning. Men mye er også fordi vi tar opp lån for å holde kredittkortgjelden på avstand.

– Vi ser en kraftig vekst i forbrukslån. Folk flest har ikke lenger så mye penger på sparekontoen, så da refinansierer de kredittkortgjelden med forbrukslån. De har bedre rente enn kredittgjelden, men det er en skummel strategi å ta opp lån for å dekke kredittkortene, sier han.

Hva tenker du?Har du finansiert sommerferien med forbrukslån?aJa. Det er verdt det for en ferie!bJa, men med en litt dårlig følelse...cNei, men sparekontoen er ribbetdNei, i år strakk faktisk pengene til!

Mange bruker kredittkort for å betale sommerferien. Når du da allerede har et forbrukslån for å betale på fjorårets moro, kan det bli krevende, spår Karstensen.

– Jeg tror det blir en økonomisk interessant høst for mange, sier han nøkternt.

MER MER MER: Vi tar opp stadig mer forbrukslån. Den røde linjen viser utviklingen i år, versus i fjor (grønn) og forfjor (blå). Mye lån tas opp for å dekke kredittkortgjeld fra sommerferien, sier Svein Ove Karstensen. Foto: Norsk Gjeldsinformasjon

– Ingen gratis tricks

Hvis du er Sydensulten, er Karstensens råd å finne et land utenfor eurosonen.

– Finn andre land hvor den norske kronen er sterkere. Og vurder billigere alternativer enn all-inclusive. Det går an å dra på telttur. Alt må ikke være luksus.

– Er det en idé å vente med å kjøpe sommerferieturen til kronekursen bedrer seg?

– Det ser ikke ut som det skjer noe positivt med kronekurs eller rentekutt på kort sikt, så jeg tror ikke du tjener så mye på å vente. Skulle du spekulere i å vente, kan du gå på en smell. Ofte lønner det seg å bestille reiser på forhånd.

Heller ikke Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1 tror det er lurt å vente.

– Det er ingen gratis tricks der ute. Det er så mange forhold som spiller inn på kronekursen om noen måneder, at det er bare gjetting hvilken vei den vil gå på kort sikt, sier han til VG.

Trosser dyrtiden

Det ser likevel ikke ut til at nordmenn lar seg skremme av prisøkningen.

– Vi ser ingen tendenser til at nordmenn blir hjemme. Det er fortsatt et veldig godt salg, og vi har solgt over halvparten av sommerens reiser, har kommunikasjonssjef i Ving Marie-Anne Zachrisson tidligere uttalt til VG.

Trosser du dyrtiden? Eller setter den svake kronen en stopper for utenlandsferien? Uansett vil vi høre fra deg! Tips oss her.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av Virke, planlegger en norsk gjennomsnittshusholdning å bruke 45.900 kroner på ferie i år.

Det er nesten 10.000 kroner mer enn i 2023.

Undersøkelsen viser også at nesten halvparten nordmenn, 46 prosent, mener det er viktig å prioritere ferien, selv om den har blitt dyrere.

HETT I FJOR: En mann tar en dusj på en strand like utenfor Athen under hetebølgen som herjet flere steder i Europa i 2023. Foto: Yorgos Karahalis / AP / NTB

I februar i år spurte Gundersen i Sparebank1 hvor mye hver nordmann planlegger å bruke på årets sommerferie.

– Dem som allerede hadde en ferieplan, svarte i snitt at de skal bruke 22.500 kroner. I fjor svarte folk at de planla å bruke i snitt 19.000 kroner.

Det er mye, mener han.

– Det er en økning på hele 18 prosent på ett år, og det høyeste planlagte ferieforbruket vi har målt siden vi begynte denne undersøkelsen i 2015.

Forklaringen er dels snøen, dels økonomien.

– Å unne seg en tur til varmere strøk er viktig for mange av oss. Og folk er mindre bekymret for sin egen økonomi enn før. Allerede før Støre og Vedum sa at det går bedre, oppfattet nordmenn det samme. Folk flest opplever at de håndterer dyrtiden. Det samme ser vi i bankene – det er ingen store tap på misligholdte boliglån, for eksempel.

NY FAVORITT: Nordmenns interesse for Albania har skutt fart den siste tiden. Foto: GENT SHKULLAKU / AFP / NTB

Han har følgende råd til deg som undersøker sommerens muligheter:

– Ta utgangspunkt i din egen økonomi. Hvis du er usikker på jobben din, så kanskje hold tilbake og ikke bruk opp de økonomiske reservene.

Drømmer du om å reise til en gresk øy i sommer? VGs store reisemagasin består av 100 sider om Hellas, og kan bestilles i vår nettbutikk (gratis frakt!)

Read Entire Article