Finanstopp med bønn til Trump

4 weeks ago 27



Bratt børsfall fortsetter mandag morgen:

– Trump har en mulighet til å stoppe dette, alternativt står vi overfor en økonomisk atomvinter, sier finanstopp og Trump-supporter søndag kveld.

 Richard Drew / AP / NTB
FINANSTOPP: Under valgkampen støttet finanstoppen Bill Ackman Donald Trumps som presidentkandidat. Nå ber han Trump gripe muligheten til å sette tollsatsene på pause. Foto: Richard Drew / AP / NTB

Publisert 07.04.2025 05:44 Sist oppdatert 4 minutter siden

Forrige uke stupte verdens børser etter at USAs president Donald Trump lanserte tollsatser som mange mener kan rasere verdensøkonomien. Dollarkursen sank. Oljekursen sank. Børser verden over stupte. Verdier for milliarder forsvant før stengetid fredag. 

Usikkerheten er stor mandag når verdens børser åpner. Det kan komme nye utspill som sender børsene enda brattere nedover – eller det kan komme nyheter som gjør utsiktene litt lysere. 

Ber Trump ta seg mer tid

Søndag kveld hadde finansmannen Bill Ackman, som støttet Trump under valgkampen, en bønn og en advarsel til USAs president. 

– Presidenten har en mulighet på mandag til å be om timeout og ta seg tid til å reparere det urettferdige tollsystemet. Hvis ikke står vi overfor en selvpåført økonomisk atomvinter, og da må vi gå i dekning, skrev aksjeinvestor og finansmann Bill Ackman søndag kveld på X. 

Han ber Trump gripe sjansen til å vente med tollsatsene i 90 dager mens han forhandler, skriver Axios.

Han er ikke alene. Forbes har gjort en undersøkelse blant tungvekterne på Wall Street. Av 50 Wall-street-topper, deriblant milliardærinvestorer, sier 72 % av dem ikke støtter Trumps økonomiske politikk. Mange støttet Trump da han kom til makten.

Trump sa søndag kveld til reportere at han ikke mener å skape uro på børsen, men noen ganger må man ta medisin. 

Slik ser det ut på børsene mandag morgen

Japans hovedindeks Nikkei 225 er ned 6,1 prosent halvannen time etter åpning.

I Sør-Korea var Kospi-indeksen ned 4,4 prosent etter en og en halv times handel.

I Singapore falt børsene med 7,4 prosent.

I Hongkong åpnet Hang Seng indeksen med et fall på hele 9,5 prosent.

I Australia falt Sydney-børsens hovedindeks ASX 200 med 6 prosent.

Det er verd å merke seg at i Shanghai var fallet på hovedindeksen på 4,2 prosent, noe som er lavere enn ved de andre børsene.

Hvis Trump likevel følger Ackmans oppfordring senere i uka, vil kanskje de som er aller raskest til å selge seg ut angre. I hvert fall hvis det er nok til at finansmarkedet stabiliserer seg igjen. Hvis … 

Usikkerhet er nøkkelordet mandag morgen. Gjennom helgen har Wall Street vært preget av sinne, frykt og frustrasjon, skriver The New York Times. Banker har spilt ut krisescenarioer for å ha strategien klar hvis tunge selskaper bukker under i dominoeffekten. For at pilene peker nedover, er det ingen tvil om. Spørsmålet er hvor hardt dette vil ramme. 

Asia åpner med stup: – Spesielt sårbart

Gjennom helgen har analytikere advart om at Asia kan være spesielt sårbart i handelskrigen mellom Kina og USA, ifølge The New York Times. Kina har allerede svart på USAs toll-utspill med egne tollsatser fredag

Børsene åpner først i Japan. Landets økonomi er tett knyttet til den amerikanske, både med utstrakt handel med USA og tungt eierskap i amerikansk statsgjeld. Ikke overraskende åpner børsen med et stup. 

Pilene peker bratt nedover også i Hongkong, Shanghai, Australia og Singapore. Se tallene i faktaboks lenger oppe i saken. 

Nasdaq-børsen i USA åpner ikke før klokken 15.30 norsk tid. Fortsatt kan Trump gripe inn og trykke på pause, slik Ackman ba ham om søndag kveld. Tallene i USAs finansmarked så foreløpig ikke like mørke ut som det vi nå ser på de asiatiske børsene. 

USA: Nøkkeltall før børsåpning

Verdiene før handelsåpning på Wall Street:

- S&P 500-futures ned 4,2 prosent.
- Nasdaq futures ned 4,9 prosent
- Dow Jones futures ned 3,5 prosent.
- Oljeprisen faller videre, og er nede i 63,74 dollar fatet. Det er et fall på 16,69 prosent de siste fem dagene.
- Kryptovaluta svekkes også kraftig.

Kilder: Reuters /CME Group

Men når tunge profiler i finansmiljøet varsler «selvpåført økonomisk atomvinter» og resesjon hvis ikke Trump snur, står vi foran en svært dramatisk uke i verdensøkonomien.

Denne uka er det også ventet at EU kommer til å gi sitt svar på de amerikanske tollsatsene. Det er ikke kjent hvordan de vil svare, og det samme er tilfelle med 50 andre land som har kontaktet Det hvite hus. Donald Trump har lovet å forhandle med alle, men står hittil fast på at tollsatsene kommer til å bli gjennomført som planlagt. 

Read Entire Article