Haakon snakket om «brutal» surfing her. Nå skal elfergene teste bølgene.

2 weeks ago 16



SAN FRANCISCO (Aftenposten): Elferger kan bli en ny brikke i samarbeid mellom Norge og California.

Kronprins Haakon var mandag med på et seminar i San Francisco om bord i en ferge. Foto: Tomm W. Christiansen

Publisert: 16.04.2024 07:20

Kronprins Haakon mimret mandag om surfing i California. Foran en forsamling på noen hundre nordmenn og amerikanere beskrev han sine første møter med Ocean Beach som «brutale».

– Det var mye padling og mye frustrasjon, sa han.

Norge vil bidra

Haakon studerte ved Berkeley ved San Francisco i tre år fra 1996. Han snakket mandag om sitt møte med energien i havet og trakk linjer til hvordan Norge kan bidra til å hjelpe California videre i det grønne skiftet. Både vindkraft og elferger var tema på møtene.

Samme dag som elbilprodusenten Tesla varslet nedbemanning, satset nemlig Norge på å komme inn på elferge-markedet i USA.

Kronprins Haakon går her om bord i Delphinus, den siste dieseldrevne fergen det lokale fergeselskapet i San Francisco anskaffer. Foto: Tomm W. Christiansen

KI, sjømat og fengsler

Kronprins Haakon leder i disse dager en stor norsk delegasjon til USAs vestkyst. Flere enn 200 bedrifter er representert.

Temaene er mange i løpet av fire dager i San Francisco og Seattle. De spenner også vidt:

  • Kunstig intelligens.
  • Havvind.
  • Kriminalomsorg.
  • Bærekraftig sjømat.
  • Den nordiske modellen i arbeidslivet.
  • Fossilfrie ferger og havner.

Dro på fergetur

I forbindelse med det siste punktet var kronprins Haakon med på fergetur mandag i bukten.

– Det er stort potensial for samarbeid, sa Haakon da han åpnet arrangementet før turen.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) mener Norge har mye å bidra med. Han viste til at Norge har et mål om å kutte maritime utslipp til det halve innen 2030.

Han trakk frem en rekke tiltak som allerede virker, men fremhevet særlig ett: Krav i anbud om nullutslipp.

Den første elfergen i Norge kom i 2015.

– Vi har nå 80 ferger i Norge som går på strøm, sa han.

Kronprins Haakon, digitaliseringsminister Karianne Tung og næringsminister Jan Christian Vestre hører stjernekokken Christopher Haatuft fortelle om restaurantplaner i San Francisco. Foto: Tomm W. Christiansen

300 passasjerer

Byens fergeetat, WETA, har hittil sikret seg opp mot 1,5 milliarder kroner til å starte opp med eldrevne ferger. I første omgang skal det bygges fire fartøyer som kan ta 300 passasjerer hver.

Fergene i byen frakter 2,5 millioner personer i året.

Norge er langt fremme på feltet, men kan ikke levere selve fartøyene. USA har nemlig en lov fra 1920 som beskytter amerikanske verft.

Derfor skal et firma i Seattle bygge de store fergene. Et selskap i San Diego skal bygge noen mindre fartøyer og sørge for lading på fergeleiene.

Norsk næringsliv tror likevel det er muligheter for være underleverandør når San Francisco skal bli grønn på vannet.

Krav om 26 knop

Lokale ledere i byens fergeselskap mener det er spesielt vrient å legge om til elektrisk drift av ferger hos dem. Det ene er kravet til fart: De nye fartøyene må kunne seile i minst 26 knop.

Det andre er den visuelle profilen fra vannet – en viktig del av byens identitet. Planen er derfor å bygge flytebrygger med lading slik at havnen beholder sitt utseende.

Read Entire Article