Her får du 100.000 kroner for å føde!

1 month ago 22



FLYTTE HIT? I Kjøllefjord er det god plass til deg og dine. Foto: Mattis Sandblad / VG

Er du gravid? Lebesby kommune innfører nå en lukrativ «babybonus». Eneste ulempe? Du må bo i Lebesby.

torsdag 14. mars kl. 16:07

Kortversjonen

  • Lebesby kommune i Øst-Finnmark innfører en «babybonus» på 100.000 kroner for nyfødte barn for å tilrettelegge for gode oppvekstsvilkår og økonomisk trygghet for foreldre.
  • Bonusen utbetales over tre år, med 50.000 kroner ved fødsel, 30.000 kroner på barnets toårsdag og 20.000 kroner når barnet blir tre år.
  • Ordfører Sigurd Rafaelsen håper ordningen vil friste unge voksne til å flytte til eller tilbake til Lebesby, og bidra til økt befolkning og kulturliv.
  • Lebesby følger Bø kommune, som avviklet en lignende ordning på 50.000 kroner per baby etter to år da de ikke merket noen effekt på fødselstallene.

Nei da, det er slett ingen ulempe!

Kommunen i Øst-Finnmark kan friste med storslått natur, plassering i et mektig havgap og en sinnssykt god fiskemiddag på hotellet i Kjøllefjord.

Og hvis ikke å få en baby god nok belønning for å ha ubeskyttet sex, så kan nå ordføreren i Lebesby friste med en «babybonus» på 100.000 kroner.

– Vi skal være den beste kommunen på oppvekst, og da må vi legge til rette for at babyer får en god start på livet. Babybonus er en del av det, og sikrer økonomisk trygghet til foreldrene, sier ordfører Sigurd Rafaelsen til VG.

FRISTER: Ordfører Sigurd Rafaelsen (Ap) håper han friste par i Lebesby til å se at det er håp i høyet. Foto: Mattis Sandblad / VG

Kommunen betaler ut «bonusen» over tre år – så du ikke bare kan tømme kommunekassa og rømme:

  • Når barnet blir født, får foreldrene 50.000 kroner
  • På toårsdagen er gaven fra kommunen nye 30.000 kroner
  • Og når barnet blir tre år kommer de siste 20.000 kronene

– Å få barn har mange kostnader, og det ønsker vi å hjelpe til med, sier han.

Han håper ordningen vil friste unge voksne til å flytte til, eller tilbake til Lebesby.

Kommunen har ikke lagt opp noe budsjett for ordningen, men skal finansiere ordningen over sitt dispensasjonsbudsjett.

– Hvordan har fødselstallene vært de siste årene?

– Lave. Så håper vi nå at par som er i tenkefasen kan bli fristet til å få barn – og velge Lebesby. Her er det rikt kulturliv, og hvor det er positivitet og ting skjer.

Bø avviklet ordninga

Bø i Vesterålen innførte en lignende ordning – med 50.000 kroner per fødte baby. Det merket de ingen effekt av, sier ordføreren.

BORTE BØ: VG ble med ordfører Sture Pedersen (H) for å gratulere det første paret i Bø som fikk 50.000 kroner for å føde en baby – lille Håvard. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Vi hadde ordningen i to år, men merket ikke noen økning i fødsler. Derfor avviklet vi ordningen ved nyttår. Men vi kommer til å følge med på hvilke erfaringer de gjør seg i Lebesby, for vi er ute etter alt som fungerer for tilflytning, sier Bø-ordfører Sture Pedersen (H).

Pedersen sier derimot at de har hatt gode erfaringer med innføring av gratis barnehage, og gratis trening og gratis leie av all type idrettshaller for barn og unge i Bø.

– Det ser vi en effekt av, og at flere flytter til og setter pris på det, sier han.

Remy Wikerøy Angell og Marianne Sofie Valle er blant dem som skal få nyte godt av babybonusen. I mai får de et nytt familiemedlem – og første utbetaling på 50.000 kroner.

VENTER BARN: Remy Wikerøy Angell og Marianne Sofie Valle.

– Flytt til Lebesby kommune! oppfordrer Valle.

– Det er et fint tiltak for at befolkningen skal øke.

De er begge oppvokst i kommunen, hun i bygda Lebesby og han i Kjøllefjord. Nå bor de i Alta, der Valle studerer, men snart vender de hjem til familie – og 100.000 kroner.

– Det er ikke derfor vi flytter dit, men det er en stor fordel, sier Angell.

Han er svært fornøyd med å ha vokst opp i Kjøllefjord:

– Jeg bodde der til jeg var nødt til å flytte for å gå på skole. Jeg ville ikke bytta det mot noe, det var en fin og trygg plass å vokse opp.

Read Entire Article