Historisk dag: Nå er Sverige offisielt medlem av Nato

1 month ago 24



Prinsesse Victoria representerer det offisielle Sverige sammen med statsminister Ulf Kristersson, når det svenske flagget heises ved Nato sitt hovedkvarter i Brussel mandag formiddag.

Det er generalsekretær Jens Stoltenberg, som på vegne av Nato, skal ønske de svenske velkommen og formelt erklære Sverige som medlem av forsvarsalliansen.

– Sverige tar sin fortjente plass blant 32 allierte, sier Stoltenberg mandag formiddag.

Det var torsdag ettermiddag norsk tid Sverige offisielt ble innlemmet, men det er først mandag at Stoltenberg og Kristersson skal heise det svenske flagget utenfor Natos hovedkvarter i Brussel.

OFFISIELT: Sverige blir tatt imot av Jens Stoltenberg ved Natos hovedkvarter. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB

Natos norske sjef, Jens Stoltenberg, ønsket Sverige velkommen som medlemsland nummer 32 i alliansen:

– Dette er en historisk dag. Vi vil heise flagget for å ønske Sverige velkommen som det 32. andre landet i Nato. Sverige har lenge vært en partner, nå er dere en alliert, sier Stoltenberg.

Nå gjelder prinsippet «en for alle, alle for en», også for svenskene, understreker Nato-sjefen.

Kristersson: – Stolt medlem

Sverige har store militære kapasiteter som de tilfører Nato. Sverige ytrer også mer enn to prosent av sitt BNP på forsvar, utdyper Nato-sjefen.

– Putin ønsket et mindre Nato. Nå får han et større. Han gjorde en stor feil. Vi må vise Putin at han ikke kan få sin vilje på slagmarken, men må setter seg ned ved forhandlingsbordet, sier Stoltenberg.

Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, er strålende fornøyd:

– Sverige er nå en del av Nato, et stolt medlem sammen med våre nærmeste venner og partnere.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

Han takker Stoltenberg for støtten, og sier svenskene ikke ville vært medlem om det ikke hadde vært for den tidligere norske statsministeren.

– Vi er ydmyke, men vi er også stolte. Vi har store forventninger på oss selv i Nato. Enhet og solidaritet vil være Sveriges motto i Nato. Vi får sikkerhet, men vi vil også gi sikkerhet til alliansen, sier Kristersson.

Den svenske statsministeren sier de har forberedt seg på dette i lang tid.

– Vårt land har lenge vært en forkjemper for frihet og demokrati. Når vårt flagg heises her, er vi en del av en større allianse som forsvarer disse rettighetene.

Ingen trussel mot Nato-land

Stoltenberg sier dette også er en stor dag for han som nordmann.

– Da jeg startet i Nato i 2014 visste jeg at noen ville søke medlemskap i Nato, men jeg hadde ikke ventet at Sverige og Finland skulle bli med i løpet av min tid som generalsekretær. Da de bestemte seg for å søke, med stor støtte i sin befolkning. fikk de også bred støtte i Nato.

Ifølge Stoltenberg er det suverent opp til hver enkelt medlemsland å bestemme om de vil akseptere permanente militære styrker fra andre Nato-land, og bekrefter at det ikke foreligge roen slike planer for Sveriges del.

– Vi ser ingen umiddelbar militær trussel mot noe medlemsland i Nato nå.

Samtidig sier den norske generalsekretæren at dette ikke bare er en stor dag for Sverige, men også for Norden:

– Det er første gang siden Kalmar-unionen på 1400 tallet at vi er i allianse med hverandre, sier han på norsk – etter å svart pressen på engelsk.

Foto: Yves Herman / Reuters / NTB

Norge tilfreds: – Betyr enormt mye

Kristersson sier at det ikke er noen planer om utenlandske Nato-tropper på svensk jord, og heller ikke utplassering av atomvåpen i Sverige. Dette er en svensk beslutning, sier han.

Norge har tatt samme forbehold tidligere.

– Dette er en gledens dag, sa den norske utenriksministeren Espen Barth Eide (Ap) til VG torsdag ettermiddag.

Han fulgte opp:

– Det betyr enormt mye. Relasjonen til Sverige er jo selvfølgelig god, men det er klart at det at når de blir en alliert, fjerner det alle de siste hindrene for at Norden også kan ha et fullskala forsvarssamarbeid.

Fra og med torsdag i forrige uke ble Sverige omfattet av Natos forsvarsgaranti, om at et angrep på Sverige ansees som et angrep på hele alliansen.

Dermed har Nato vokst til 32 medlemmer.

Foto: OLIVIER MATTHYS / EPA / NTB

Ungarn var det siste landet som sluttet opp om den svenske søknaden om medlemskap.

Torsdag bekreftet USAs president Joe Biden at Sverige ble medlem 7. mars.

– Sverige er et sterkt demokrati med et svært dyktig militær som deler våre verdier og visjoner for verden, skrev Det hvite hus i en pressemelding.

Read Entire Article